kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Oliver StoneOliver Stone in 1987

Amerikaans regisseur, geboren 15 september 1946, New York City.

'Ik vertel niet wat er is gebeurd, ik geef suggesties wat er gebeurd zou kunnen zijn. De beeldtaal van mijn films is sterk, overrompelend - daar raken mensen misschien een beetje van in de war - maar ze zijn stuk voor stuk ambigu. Het zijn vraagtekens, geen uitroeptekens.' (De Volkskrant, 2004)

Oliver Stone is een succesvolle screenwriter, producent en filmregisseur wiens werk tijdens de jaren 80 en de jaren 90 voor veel controversie zorgde. Hij is het best bekend als de regisseur van JFK (1991) en Natural Born Killers (1994).

Prijzen:
. William Oliver Stone heeft drie keer een Academy Award gewonnen: in 1979 voor Midnight Express (beste bewerkte scenario), in 1987 voor Platoon (beste regisseur), in 1990 voor Born on the Fourth of July (beste regisseur) en twee Oscarnominaties voor JFK en Nixon.
. Golden Globes in 1979 voor Midnight Express (scenario), in 1987 voor Platoon, in 1990 voor Born on the Fourth of July en in 1992 voor JFK;
. Zilveren Beer op het filmfestival van Berlijn in 1987 voor Platoon;
. Directors Guild Awards in 1987 voor Platoon en in 1990 voor Born on the Fourth of July;
. BAFTA in 1988 voor Platoon (beste regie);
. Speciale Juryprijs op het filmfestival van Venetië in 1994 voor Natural Born Killers;
. Writers Guild of America Award in 1979 voor het scenario van Midnight Express.

Oliver Stone neemt de gevoeligste onderwerpen uit de Amerikaanse actualiteit of geschiedenis bij de kop en probeert de filmbezoeker van zijn eigenzinnige visie te overtuigen. Zijn films over Vietnam, de moord op John F. Kennedy, het presidentschap van Richard Nixon en geweldsverheerlijking in de media (Natural Born Killers) lokten heftige reacties uit van voor- en tegenstanders. Opvallend is in deze films dat Stone de kijker met een bombardement aan snel gemonteerde beelden van zijn gelijk probeert te overtuigen - subtiel is zijn confronterende stijl niet, wel effectief. Stone gebruikt vaak in één film - soms zelfs in één scène - verschillende soorten camera's en filmformaten, zoals video, 8 mm-film en 70 mm-film; ook snijdt hij vaak heen en weer tussen zwart-wit en kleur. (Oscar voor Beste Regisseur voor Born on the Fourth of July (1989, met Tom Cruise).

Biografie
Stone werd geboren als kind van welgestelde ouders. Zijn vader was een Joodse zakenman en zijn moeder had Franse roots. Stone spreekt vloeiend Frans en is ook erg belezen wat in zijn werk blijkt uit referenties naar Baudelaire, Proust enz... Omdat zijn moeder regelmatig in Frankrijk verbleef werd hij grotendeels opgevoed door de kinderoppas. Toen hij 14 was, scheidden zijn ouders. Zijn vader nam Oliver mee naar een prostituee om zijn maagdelijkheid te verliezen toen hij een tiener was.

Na zijn middelbare school hield hij het op de universiteit van Yale slechts één jaar uit en in een poging om te ontsnappen aan het intellectuele wereldje van voorrecht verhuisde hij in 1966 naar Vietnam om Engelse les te geven in Cholon. Het jaar daarop verbleef hij een tijd in Mexico waar hij werkte aan een roman, die overigens nooit werd uitgegeven.

Stone bood zichzelf aan om te gaan vechten in Vietnam - hij vertrok vrijwillig en keerde na vijftien maanden terug met een Bronze Star en Purple Heart voor moed.

Terug in Amerika begon Stone met een filmstudie aan de Universiteit van New York. Daar kreeg hij les van onder anderen regisseur Martin Scorsese, die toentertijd zelf aan het begin stond van zijn carrière.

Eerste film: de korte film Last Year in Viet Nam (1971); eerste lange speelfilm: Seizure (1974).

Hij studeerde af in 1971, en begon vervolgens scenario's te schrijven. Aanvankelijk kreeg hij maar weinig geproduceerd, maar in 1974 was een Canadese onafhankelijke filmmaatschappij toch bereid om hem 150.000 dollar te geven voor zijn eerste film: 'Seizure', een inferieure horrorfilm.

Als schrijver had Stone meer succes met zijn scenario voor 'Midnight Express', de intense gevangenisdrama van Alan Parker. Voor deze adaptatie ontving hij zijn eerste Oscar. De film over een jongen die wegens een onbetekenende marihuanasmokkel levenslang krijgt in een Turkse gevangenis was al meteen de oorzaak van een behoorlijke rel vanwege het vermeende racisme dat erin zat.

In 1981 maakte hij zelf opnieuw een horrorfilm, 'The Hand', met in de hoofdrol Michael Caine als striptekenaar wiens afgehakte hand al moordend een eigen leven leidt.

Na deze tweede misstap keerde Stone terug naar de schrijftafel en maakte in de jaren tachtig scripts voor 'Conan the Barbarian', 'Year of the Dragon', '8 Million Ways to Die'.

Verblijvend in Parijs en afkickend van een cocaïneverslaving schreef hij het scenario voor Brian De Palma's 'Scarface' (1983) waarin Al Pacino een machtige drugskoning speelde. Sindsdien heeft hij volgens eigen zeggen geen coke meer aangeraakt.

In 1986 schreef en regisseerde Stone 'Salvador' met James Woods als Amerikaanse verslaggever in het door burgeroorlogen geteisterde El Salvador. Voor het eerst toonde hij zijn interesse in sociale en politieke misstanden, die in latere films zijn handelsmerk zouden worden.

Kort daarna brak Oliver Stone pas echt door als regisseur met 'Platoon'. Hierin gaf hij een realistisch, kritisch en schokkend beeld over de Amerikaanse soldaten tijdens de oorlog in Vietnam. Stone kreeg een Oscar voor Beste Regie en Beste Film.

Zijn meest controversiele films zijn JFK (1991) en Nixon (1995), historische drama's over presidenten John F. Kennedy en Richard Nixon. Dankzij deze film kreeg Stone een reputatie als historisch revisionist en paranoïde samenzweringstheoreticus. Zijn film Natural Born Killers uit 1994 werd gekenmerkt door gewelddadigheid. Dit maakte Stone opnieuw tot mikpunt van felle kritiek. Zijn films U-Turn (1997) en Any Given Sunday (1999) hielpen weinig om zijn reputatie te veranderen, ook al waren dit films uit een duidelijk ander genre.

Websites: film)
Seizure (1974) Alternatieve titel: Queen of Evil
Midnight Express (scenario)(1978)
Mad Man of Martinique (1979, korte film)
The Hand (1981)
Conan the Barbarian (scenario) (1982)
Scarface (scenario) (1983)
Year of the Dragon (scenario) (1985)
Salvador (1986)
Platoon (1986)
Wall Street (1987)
Talk Radio (1988)
Born on the Fourth of July (1989)
The Doors (1991)
JFK (1991)
Heaven & Earth (1993)
Natural Born Killers (1994)
Nixon (1995)
Freeway (scenario) (1996)
U-Turn (1997)
Any Given Sunday (1999)
Persona Non Grata (2003)
Comandante (2003)
Alexander (2004)
Looking for Fidel (2004)
World Trade Center (2006)

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 59.