kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Pedro Almodovar

Spaans filmregisseur en scriptschrijver, geboren 24 september 1951 Calzada de Calatrava (La Mancha, Spanje).

Hij maakte zijn debuut met 'Pepi, Luci, Bom y otras chicas del montón' geschoten op een 16 mm filmrol. Samen met zijn broer heeft hij een eigen productiemaatschappij genaamd Almodóvar phenomenon.

Pedro Almodovar werd geboren in Calzada de Calatrava. Enkele jaren later verhuist hij met zijn familie naar Caceres, Extremadura. Hij krijgt een strenge opvoeding en komt terecht in het nog strengere katholiek onderwijs.
In 1968 trekt hij naar Madrid waar hij gedurende twaalf jaar zal werken als administratief bediende bij de Nationale Telefoonmaatschappij. Met zijn weinige spaarcenten koopt hij zijn eerste super 8-camera en begint hij korte stomme films te maken, die hij tijdens de vertoning zelf inspreekt. 's Nachts treedt hij op met het theatergezelschap "Los Gollardos". Ook schrijft hij korte verhalen voor verschillende underground-magazines en maakt hij deel uit van de punkgroep "Almodovar & McNamara".

Pedro Almodóvar is het enfant terrible van de Spaanse filmindustrie. Na de dood van dictator Franco wordt Almodovar de spilfiguur van de artistieke beweging "La Movida" (een florerende antipunkbeweging). Met humor en sarcasme bracht hij de Spaanse maatschappij met littekens van het Franco-bewind in beeld.

In 1980 maakte hij zijn eerste langspeelfilm "Pepi, Luci, Bom y otras chicas del monton". Een verhaal over drie Madrileense vrouwen uit verschillende sociale klassen en verschillende leeftijd, verfilmd als een stripverhaal met popmuziek.

De film 'Mujeres al borde de un ataque de nervios' (Women on the verge of a nervous breakdown)(1987) vormt een doorbraak in het werk van Almodóvar: de film wordt zeer enthousiast ontvangen door zowel de critici als het publiek. Hij ontvangt er vijftig nationale en internationale prijzen mee, alsmede een Oscar-nominatie. De speelfilm geeft een analyse van de ingewikkelde gelaagde Spaanse maatschappij. Andere belangrijke films van Pedro Almodóvar zijn: 'Tie me up! Tie me down' (1990) en 'Kika' (1994).

Tot zijn recent werk behoren Todo sobre mi madre uit 1999 (winnaar van de prijs voor beste regisseur op het filmfestival van Cannes en winnaar van Academy Award voor beste buitenlandse film), Hable con ella (2002) en La mala educación (2004).

2003 Oscar voor het beste scenario: 'Hable con ella'.

In 2006 roepen de leden van de Internationale Federatie van Filmcritici (Fipresci) zijn film "Volver" uit tot beste film van het jaar 2006. De prijs werd hem plechtig overhandigd op het 54e filmfestival van San Sebastian. In mei kreeg de prent in Cannes reeds de prijs voor het beste scenario en alle 6 de hoofdrolspeelsters deelden de prijs voor de beste actrice.

Filmografie
1980 - Pepi, Luci, Bom y otras chicas del montón (Pepi, Luci, Bom en andere, doodgewone meiden)
1982 - Laberinto de pasiones
1983 - Entre tinieblas (Dark Habits)
1984 - ¿Qué He Hecho Yo para Merecer Esto?!! (What Have I Done to Deserve This?)
1986 - La ley del deseo (Law of Desire)
1986 - Matador
1988 - Mujeres al borde de un ataque de nervios (Women on the Verge of a Nervous Breakdown)
1989 - ¡Átame! (Tie Me Up! Tie Me Down!)
1991 - Tacones lejanos (High Heels)
1993 - Kika
1995 - La flor de mi secreto (The Flower of My Secret)
1997 - Carne trémula (Live Flesh)
1999 - Todo sobre mi madre (All about My Mother)
2001 - Hable con ella (Talk to Her)
2004 - La mala educación (Bad Education)
2006 - Volver (Coming Back)

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.