kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Peter Forgacs

Peter Forgács

Hongaarse filmmaker en mediakunstenaar.

Peter Forgács geldt als een specialist op het gebied van de bewerking van found footage-materiaal. Over zijn bijzondere bewerking van found footage zegt Forgács: "Ik stel mijn films samen als muziekstukken. Ik componeer met het gevonden materiaal. Het zijn persoonlijke interpretaties van de geschiedenis, geen objectiviteit nastrevende documentaires."

Péter Forgács (Boedapest, 1950) doorliep de kunstacademie in Boedapest en maakt sinds 1979 videofilms.

In 1983 riep hij de stichting Private Photo & Film Archives Foundation (PPFA) in het leven. Deze organisatie herbergt een reusachtige collectie amateurfilms en -foto's. Aan de hand van dit materiaal, vergaard uit schenkingen en vondsten op rommelmarkten, belicht Forgács de - Hongaarse - geschiedenis vanuit verschillende persoonlijke invalshoeken.

Zijn lyrische compilaties van authentieke familie- en amateurfilms, die hij opnieuw monteert en bewerkt, zijn verzameld in de serie Private Hungary. Deze reeks is door een criticus eens omschreven als 'een mengeling van antropologie, theater, documentaire en dagboek'.

In de loop der jaren is Forgács uitgegroeid tot een bekend filmmaker en mediakunstenaar. Hij heeft meer dan dertig films op zijn naam staan, waaronder het ook in Nederland bekende El perro negro: Stories from the Spanish Civil War (2005) en The Bartos family (1988), dat met de Grote Prijs van het World Wide Video Festival in Den Haag werd bekroond. Zijn werk is regelmatig te zien op internationale filmfestivals. Verder zijn vele films en installaties van zijn hand opgenomen in de collecties van gerenommeerde musea als het MoMA in New York, het Getty Museum in Los Angeles en het Zentrum für Kunst und Medientechnologie in Karlsruhe.

Forgács krijgt 29 november 2007 de Erasmusprijs uitgereikt vanwege zijn bijzondere bijdrage aan 'de cultuur en het historisch bewustzijn in Europa'.

ANGELOS´ FILM
Taal :: Nederlands
Herkomst :: Nederland
Jaar :: 1999
Regisseur :: Peter Forgács
Weergave :: zwartwit/kleur
Speeltijd :: 60 minuten
De fanatieke amateurfilmer Angelos Papanastassiou legde ondermeer de intocht van de Wehrmacht in Athene, straatprotesten en natuurlijk vaak zijn pasgeboren dochtertje Loukia vast. Zij overleefde de oorlog ternauwernood. Forgács monteerde de (illegale) 16mm-opnamen tot een documentaire over het leven in bezet Athene.

DE MAALSTROOM, FAMILIEKRONIEK
In opdracht van de VPRO vervaardigde found footage-compilatie. Forgács vond nagelaten 8mm-opnamen uit de periode 1939-1942 in het Smalfilmmuseum in Hilversum en maakte een aangrijpende vertelling over de in de Holocaust omgekomen joodse familie Peereboom.
Regisseur :: Peter Forgács
Weergave :: kleur

EL PERRO NEGRO: STORIES FROM THE SPANISH CIVIL WAR
Forgács toont de Spaanse Burgeroorlog, gezien door de ogen van de amateurfilmers Joan Salvans (Barcelona) en Ernesto Noriega (Madrid). Tegen de achtergrond van het conflict trekken zomerliefdes, geboortes en spelende kinderen voorbij. De ruime zege van de Republikeinen bij de verkiezingen van 1931 leidde tot revolutionaire veranderingen: een republikeinse staatsvorm, recht op echtscheiding, geen religieus onderwijs. Dit alles schokte de klasse van grootgrondbezitters en de Katholieke Kerk. De verkiezingen van 1933 brachten een rechtse coalitie aan de macht, waarna een burgeroorlog ontbrandde tussen republikeinen en Franco-monarchisten.
Taal :: Engels
Herkomst :: Nederland/Finland/Frankrijk/Hongarije
Jaar :: 2006
Regisseur :: Peter Forgács
Weergave :: zwartwit/kleur
Speeltijd :: 84 minuten

MISS UNIVERSE 1929: LISL GOLDARBEITER, A QUEEN IN WIEN
De mooie Weense Lisl Goldarbeiter werd in 1929 uitgeroepen tot Miss Universe. Haar neef en aanbidder Mari Tenczer volgde haar vier decennia lang met zijn smalfilmcamera. Forgács rangschikte het gevonden privé-materiaal en voegde er veelbetekenende archiefopnamen aan toe. Het lot van Lisl werd sterk bepaald door politieke omstandigheden: de Anschluß, de Tweede Wereldoorlog en het communistische regiem in Hongarije. En passant schetst Forgács een portret van Wenen, de culturele hoofdstad van centraal Europa.
Taal :: Engels
Herkomst :: Nederland/Oostenrijk
Jaar :: 2006
Regisseur :: Peter Forgács
Weergave :: zwartwit/kleur
Speeltijd :: 70 minuten

THE DANUBE EXODUS
Nándor Andrásovits, kapitein van het Donau-cruiseschip Koningin Elizabeth, filmde met zijn 8mm-camera twee opmerkelijke reizen in 1940. Uit de opnamen monteerde Forgács een nieuw ´historisch´ document: de exodus van negenhonderd Slowaakse Joden over de Donau naar de Zwarte Zee - vanwaar ze naar Palestina hoopten te gaan - en de terugtocht met een groep Wolga-Duitsers vanuit Bessarabië (het huidige Moldavië) naar de Heimat.
+ voorfilm
Taal :: Nederlands
Herkomst :: Nederland
Jaar :: 1998
Regisseur :: Peter Forgács
Weergave :: kleur
Speeltijd :: 60 minuten

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.