kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Philippe Noiret

Philippe Noiret (Lille 1930-2006, speelde in meer dan 125 films.

De ruim 1,90 meter lange Noiret kwam aan het eind van de jaren veertig terecht op de toneelschool, nadat hij een paar keer was gezakt voor zijn eindexamen.

In 1949 debuteerde hij in alle anonimiteit - hij stond zelfs niet in de aftiteling - in de musical "Gigi". Later groeide hij uit tot de favoriete acteur van regisseur Bertrand Tavernier, met opmerkelijke en denkwaardige rollen in films als "L'Horloger de Saint Paul", de cynische Jim Thompsonverfilming "Coup de Torchon", de jazzprent "Autour de Minuit" en "Le Juge et l'assassin".

Pas in 1956 speelde hij zijn eerste filmrol, in een film van Agnes Varda. Daarvoor was hij zeven jaar lang verbonden aan een toneelgezelschap. Ook na zijn debuut verdiende Noiret nog af en toe zijn brood met optredens als entertainer in nachtclubs.

De echte doorbraak evenwel had hij gerealiseerd bij Louis Malle, met name als humeurige, fatterige oom van Zazie in diens chaotische komedie "Zazie dans le Métro" (1960).

Philippe Noiret speelde tevens in een Hitchcockfilm, met name in het "Parijse gedeelte" van de thriller "Topaz" uit 1969.

Meest bekend voor de jongere filmliefhebber is Noiret allicht van zijn "Italiaanse" films, als filmoperateur Alfredo in "Nuovo Cinema Paradiso" van Giuseppe Tornatore.

Ook in de vroege jaren zeventig had Noiret al in een Italiaanse prent van zich laten horen: in "La Grande Bouffe" is Noiret een man die besluit zich samen met een groepje vrienden dood te vreten. Deze film leidde in 1973 tot een rel op het filmfestival van Cannes. In de film sterft Noiret in de armen van Andréa Ferréol tijdens het eten van een pudding in de vorm van twee borsten.

Een politiek tintje hadden films als Francesco Rosi's "Tre Fratelli", waarin hij een rechter speelt die in volle Rode Brigadetijden naar zijn geboortedorp terugkeert om zijn vader te begraven, en Rosi's "Dimenticare Palermo", over het Sicilaanse huwelijk tussen politiek en maffia.

Noiret won twee Césars, in 1976 voor de oorlogsfilm "Le vieux fusil" (Robert Enrico) en in 1990 voor "La vie et rien d'autre" (Tavernier).

Andere bekende films zijn L'Horloger de St. Paul (1974), Coup de Torchon (1981).

Internationaal verwierf Noiret veel bekendheid door zijn rol in het populaire Cinema Paradiso (1990) waarin hij een Siciliaanse filmoperateur speelt en meer recent door zijn vertolking van de rol van de schrijver Pablo Neruda in de film Il Postino uit 1994.

De Franse acteur Philippe Noiret is donderdag 25 november na een lange ziekte overleden. Noiret, geboren in Rijsel, werd 76. Hij speelde in zo'n 125 films. De Franse premier Dominique de Villepin herdacht Noiret: ''Hij belichaamde met zijn stem en zijn allure de Franse ziel.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.