kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Quentin TarantinoAmerikaanse filmregisseur, geboren 27 maart 1963 Knoxville, Tennessee.

Zijn bekendste films zijn Reservoir Dogs (1992), Pulp Fiction (1994), Jackie Brown (1997) en het tweedelige Kill Bill (2003/2004).

Nouvelle Violence
De filmstijl waarvan hij een exponent, zoniet de geestelijke vader is wordt wel Nouvelle Violence genoemd, vanwege de zeer expliciete geweldscènes. De thematiek van zijn films situeert zich in de onderwereld waar andere wetten heersen dan in de burgerlijke maatschappij. Kenmerkend voor het omgaan met geweld is de banaliteit ervan, alsof moorden en martelen alledaagse kost is.

Filmkenmerken
. 'trunk shot' (kofferbakscène): in alle films van Tarantino is er een scène waar een hoofdrolspeler een kofferbak van een auto opent, en er dan vanuit die kofferbak gefilmd wordt.
. 'triangle shot' (driehoeksscène): in bijna alle films die hij zelf schreef komt een scène voor waar drie of meer mensen een pistool op elkaar richten.
. 'niet lineair': geen enkele film die hij zelf produceerde is lineair verteld. Reservoir Dogs zit vol met flashbacks, Pulp Fiction zijn drie verhalen door elkaar en de film eindigt waar hij begon, in Jackie Brown zie je een scène van drie kanten , en Kill Bill is verdeeld in hoofdstukken.
. 'buitenbeelds geweld': vele gewelddadige scènes zijn offscreen. Op het laatste moment draait de camera zich weg en is het puur suggestief. Bijvoorbeeld de 'oorscène' in Reservoir Dogs en de executie in het appartement van de vier dealers door Jules in Pulp Fiction.
. 'koffertje': in vijf van zijn films komt een koffertje of tas met een waardevolle inhoud voor. Die films zijn True Romance, Reservoir Dogs, Pulp Fiction, Jackie Brown en Kill Bill: Volume 2.
. 'fictieve merken': fictieve merken zoals 'Red Apple'-sigaretten en 'Big Kahuna'-burgers duiken op in de meeste van zijn films. Red Apple: Four Rooms, Pulp Fiction en Kill Bill: Volume 1.
. 'beginscène': in Pulp Fiction, Reservoir Dogs en Kill Bill begint de film met een op het eerste zicht onbeduidende scène of dialoog. Na de openingsscène zien we pas de titel.
. 'blote voeten': in vier films zitten shots van blote voeten: Uma Thurman in Pulp Fiction en in Kill Bill, Salma Hayek in From Dusk Till Dawn en Bridget Fonda in Jackie Brown.
. 'toiletscène': bijna alle films bevatten een scène in of aan een toilet.

Kenmerkend voor het werk van Tarantino zijn verder de talloze verwijzingen naar andere films. Dit wijt men aan het feit dat hij in zijn studententijd in een videotheek werkte en zo in aanraking kwam met allerlei filmgenres. Een voorbeeld hiervan is het dansje in Pulp Fiction dat John Travolta, een van de hoofdrolspelers, maakt met Uma Thurman, een verwijzing naar Travolta's dansfilms, met name Saturday Night Fever. Naast talloze duidelijke of meer subtiele verwijzingen verwerkt hij telkens prachtige muziek in zijn films.

Verder duikt hij her en der ook op als acteur. Zo speelt hij bijrollen in Reservoir Dogs (als Mr. Brown) en in Pulp Fiction (als Jimmie Dimmick). In het door hem geschreven en geproduceerde From Dusk Till Dawn, vertolkt hij naast George Clooney een van de hoofdrollen als Richard Gecko.

Met Pulp Fiction won hij de Gouden Palm voor de beste film op het filmfestival van Cannes. Daarnaast werd de film 7 keer genomineerd voor een Oscar. Degene van 'origineel scenario' won hij.

Tarantino schreef onder andere Natural Born Killers (1994), geregisseerd door Oliver Stone en True Romance (1993), geregisseerd door Tony Scott.

Filmografie:
My Best Friend's Birthday (1987)

Reservoir Dogs
Amerikaanse film uit 1992 en het regiedebuut van Quentin Tarantino.
Het script, geschreven door Tarantino, was geïnspireerd door de film Long hu feng yun (City on fire) uit 1987 van de Hongkongse regisseur Ringo Lam. Tarantino wilde het script oorspronkelijk met een aantal van zijn vrienden verfilmen. Harvey Keitel kreeg het script te lezen en wilde er ook in investeren. De financiën ($1,2 miljoen) kregen ze bijeen door Tarantino's script voor True Romance te verkopen en door Keitels eigen inbreng. Veel van de kostuums in de film zijn de eigen kleren van de acteurs. De titel is een verbastering van Au revoir, les enfants, een film van Louis Malle.
Verhaal: Joe Cabot organiseert samen met zijn zoon "Nice Guy" Eddie een spectaculaire overval op een grote diamantair. Ze hebben een geniaal plan, sturen zes specialisten op pad en blijven zelf op de achtergrond. Maar toch gaat het fout. De politie blijkt exact op de hoogte te zijn van de overval en wacht de bende met getrokken pistolen op. Een bloederige schotenwisseling volgt. Er vallen een dode en een zwaargewonde onder de bendeleden. Ze zijn er blijkbaar ingeluisd. De daders, die elkaar alleen kennen via codenamen zoals Mr. Orange en Mr. White, vermoeden dat een van hen een undercoveragent is. Een keiharde en bloederige onderlinge confrontatie volgt.
Cast:
Lawrence Tierney - Joe Cabot
Chris Penn - Nice guy Eddie
Harvey Keitel - Mr. White
Tim Roth - Mr. Orange
Steve Buscemi - Mr. Pink
Michael Madsen - Mr. Blonde
Quentin Tarantino - Mr. Brown
Edward Bunker - Mr. Blue

True Romance (1993, Script)
Natural Born Killers (1994, Script)

Pulp Fiction
Pulp Fiction (1994) is een van de bekendste films van Quentin Tarantino. De film past qua thematiek en stijl uitstekend in het rijtje van andere Tarantino-films als Reservoir Dogs, Jackie Brown en Kill Bill. Het is een gangsterfilm met veel spannende, droevige, gewelddadige en komische elementen, grof taalgebruik en een karakteristieke score.
Pulp Fiction won een Academy Award (de film werd in totaal acht keer genomineerd) en een Golden Globe voor de screenplay. Tevens won de film een Gouden Palm op het filmfestival van Cannes (1994).
De film vertelt vier verhalen, die in een niet-chronologische volgorde getoond worden. Elk verhaal afzonderlijk speelt zich wel chronologisch af. De vier verhalen zijn ook onderling verweven, waarbij Vincent de enige is die in de vier verhalen een rol speelt.
Cast
Vincent Vega (John Travolta)
Jules Winnfield (Samuel L. Jackson)
Mia Wallace (Uma Thurman)
Butch Coolidge (Bruce Willis)
Marsellus Wallace (Ving Rhames)
The Wolf (Harvey Keitel)
Pumpkin (Ringo) (Tim Roth)
Honey Bunny (Yolanda) (Amanda Plummer)
Buddy Holly (Steve Buscemi)
Captain Koons (Christopher Walken)
Pulp Fiction is opgebouwd uit drie verschillende verhalen. Twee huurmoordenaars, een stel dat een overval wil plegen en een bokser die last krijgt van zijn geweten worden geconfronteerd met begrippen als loyaliteit en de dood.
Jules en Vincent werken voor de machtige misdadiger Marsellus Wallace. Vincent komt in de problemen als hij de vrouw van Wallace een avondje gezelschap moet houden. Ondertussen is Wallace verwikkeld in een deal met de bokser Butch, die Wallace belazert en er met z'n geld vandoor gaat.


Welcome back, Kotter (1994); kort filmpje van iets meer dan vijf minuten
Four Rooms (1995)
ER (1995); Seizoen 1, aflevering 24 "Motherhood"
From Dusk Till Dawn (1996, Script)
Jackie Brown (1997)
Kill Bill (Vol. 1 2003, Vol. 2 2004)
Sin City (2005) (Gastregisseur)
CSI: Crime Scene Investigation (2005) Afleveringen "Grave Danger: Vols. I & II"
Grindhouse (2007) - Gedeelte Death Proof
Inglorious Bastards (2007) - verwacht


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Quentin_Tarantino

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 16.