kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Rainer Werner FassbinderDuits regisseur, acteur en -producer, geboren 31 mei 1945 Bad Wörishofen, Beieren - overleden 10 juni 1982 in München.

Fassbinder was zowel in de filmwereld als in de toneelwereld actief. Hij werd het meest bekend met zijn eigenzinnige films waarin hij een kritisch beeld schetste van het moderne Duitsland. Deze films zijn vaak op ongebruikelijke wijze gefilmd en hebben controversiële verhaallijnen waarmee ze gedurfte en baanbrekende eigentijdse thema's en onderwerpen aansnijden.

Hoewel Fassbinder nooit echt een groot commercieel succes heeft weten te bereiken werden zijn films aanbeden door critici en cultfans. Vandaag de dag zijn zijn films vooral als tijdsdocument zeer interessant.

Fassbinder is niet alleen vanwege de kwaliteit van z'n films bekend, hij staat namelijk bekend als meest productieve filmmaker allertijden: in zijn carrière die slechts 14 jaar duurde maakte hij maar liefst 42 speelfilms, een televiserie van 38 delen, 4 korte films, schreef hij 26 toneelstukken en verleende hij zijn medewerken aan talloze films en toneelstukken van anderen. Van de meeste van zijn films deed Fassbinder zelf de regie, het scenario, de productie, de montage, het decor- en kostummontwerp en hij speelde er ook vaak zelf in mee.

In schril contrast met zijn ongeevenaarde en zeer disciplinaire werkmethodes stond zijn enorm chaotische priveleven. Fassbinder was openlijk biseksueel en haalde met zijn extreme liefdesleven regelmatige de voorpagina's van roddelbladen. Hij was cocaine, drank en soft-drugs verslaafd en hij maakte men vrijwel iedereen in de film en toneel wereld ruzie. Hij deed regelmatig ongenuanceerde en zeer gewaagde uitspraken over politiek en maatschappelijke onderwerpen. Ook zijn vroegtijdige dood is omstreden: niemand weet of hij nou door zelfmoord, een ongeluk of moord om het leven kwam. Feit is wel dat hij op 10 juni 1982 op 37-jarige leeftijd overleed na een overdosis van cocaine, drank en slaappillen.

De Soorten films van Fassbinder
Fassbinder was ervan overtuigd dat hij zoveel mogelijk films moest maken om de kijker van zijn mening te overtuigen. Hij motiveerde dit aldus: als de kijker een film te zien krijgt waarin een bepaald standpunt verkondigd wordt heeft dat nog niet zoveel invloed op hem, ziet hij 10 films waarin dat standpunt voorkomt dan verandert hij langzamerhand van mening. Ik zie mijn oeuvre als een huis: een aantal films zijn de deuren, een aantal de ramen, weer andere zijn de muren
Op deze manier maakte Fassbinder gigantisch veel films. Fassbinder wist zijn enorme productiviteit te bereiken door zijn budgetten zo laag mogelijk te houden, zoveel mogelijk zelf te doen en door steeds met dezelfde acteurs te werken. Ook leken zijn films erg veel op elkaar waardoor geldschieters makkelijker investeerden omdat ze van tevoren er vetrouwen in hadden dat een film die veel leek op de vorige opnieuw een succes zou zijn.

De films van Fassbinder zijn ruwweg in 4 groepen te verdelen:
Biografie
Fassbinder werd geboren als zoon van een arts. Na de scheiding van zijn ouders groeide hij als enig kind bij zijn moeder op. Hij was al jong geïnteresseerd in film maar zijn wens om aan de filmacademie te studeren ging niet in vervulling. Hij hield zich met allerlei baantjes in leven en werkte in München met vrije theatergroepen samen. In de periode 1968 - 1971 schreef hij de meeste van zijn toneelstukken.

Vanaf 1969 maakte hij zijn eerste alternatieve films, beïnvloed door Jean-Luc Godard en John Huston. Vanaf 1972 werden zijn films steeds professioneler, en eind jaren zeventig werkte hij ook voor televisie.

In 1980 verscheen zijn serie Berlin Alexanderplatz, naar het boek van Alfred Döblin.

In 1981 speelde Fassbinder de hoofdrol in Kamikaze 1989, een verfilming door Wolf Gremm van de detective De moord op de 31ste verdieping van de Zweedse schrijver Per Wahlöö.

Fassbinder stierf in 1982 op 37-jarige leeftijd aan een overdosis drugs terwijl hij bezig was met de afwerking van Querelle.

Enkele films:
Angst essen Seele auf (1974)
Deutschland im Herbst (1978)
Die Ehe der Maria Braun (1978)
Lili Marleen (1981)
Lola (1981)
Querelle (1982)

Zijn bekendste toneelstuk is Der Müll, die Stadt und der Tod. Toen dit in 1987 in Nederland zou worden opgevoerd als Het vuil, de stad, en de dood, werd hiertegen hevig geprotesteerd door onder andere Freek de Jonge en Jules Croiset.

Websites: GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Rainer_Werner_Fassbinder

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.