kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Rashid Masharawi

De Palestijnse filmmaker Rashid Masharawi maakt documentaires en speelfilms over het dagelijkse leven in de door Israël bezette gebieden. Het zijn films die de wereld achter de televisiebeelden zichtbaar willen maken.

Rashid Masharawi richtte in Ramallah het 'Cinema Production & Distribution Center' op en startte het 'Mobile Cinema Project' dat voorstellingen organiseert in vluchtelingenkampen. Hij regisseerde verschillende kortfilms en documentaires waaronder Travel Document (1986), The Shelter (1989), Dar O Dur (1991), Long Days in Gaza (1991), The Magician (1992), Live from Palestine (2001) en Ticket To Jerusalem. Zijn langspeelfilms Curfew (1993) en Haifa (1995) sleepten verschillende prijzen in de wacht.

Als westerse tv-kijker en krantenlezer verwerf je weinig inzicht in het dagelijks leven van de Palestijnse vluchtelingen in de door Israël bezette gebieden. De berichten over maatregelen die dit dagelijks leven direct beïnvloeden, zoals de avondklok of het sluiten van de grenzen, worden in de media verdrongen door de meer zichtbare en dramatische vredesonderhandelingen tussen de politieke machthebbers. Oorlog en vrede in het Midden Oosten worden vertegenwoordigd door de vertrouwde gezichten van Arafat, Rabin, Perez, en vanaf nu, Netanyahu. Het is een koningsdrama waarbij je bijna zou vergeten dat buiten de handtekeningen en bomaanslagen om ook nog mensen 'gewoon' proberen om op een zinvolle manier tachtig te worden.

Masharawi wil met zijn speelfilms over het leven in de Palestijnse vluchtelingenkampen de mensen laten zien die direct afhankelijk zijn van de gemaakte akkoorden maar die er net zo weinig invloed op lijken te hebben als de gemiddelde westerling. De personages in Masharawi's films proberen ieder op hun eigen manier aan de beperkingen te ontkomen en voor zichzelf een betere toekomst te creëren.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 885.