kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Richard GereRichard Gere in American Gigolo

Amerikaans acteur, geboren 31 augustus 1949, Philadelphia.

Richard Gere werd groeide op in een artistieke familie in New-York. Op de middelbare school speelde hij trompet en blonk hij uit in gymnastiek. Nadat hij in 1967 zijn middelbare school afmaakte, volgde hij een opleiding filosofie aan de Universiteit van Massachusetts te Amherst, die hij na twee jaar afsloot om een acteercarrière te starten. Hij richtte zich ook op een professionele carrière als trompettist.

In de jaren '70 begon hij op te treden in films, theater en televisie. In 1972 had hij de hoofdrol als macho bendeleider Danny Zuko in de Londense theaterversie van de musical 'Grease´.

In 'Looking for Mr. Goodbar´ trok hij, als tegenspeler van Diane Keaton, voor het eerst de aandacht van het grote publiek. Met de film American Gigolo in 1980 had hij zijn grote doorbraak en verwierf hij zijn imago als sex-symbool. In 1982 maakte hij furore met de kaskraker 'An Officer and a Gentleman´, waarin hij wederom de hoofdrol vertolkte.

Hij was voorheen getrouwd met Cindy Crawford. Hij woont nu samen met Carey Lowell. Ze hebben samen een zoon: Homer James Jigme Gere.

Gere is bovendien een bekende boeddhist en een vertegenwoordiger voor de mensenrechten in Tibet. Samen met componist Philip Glass richtte hij het 'Tibet House´ in New-York op.

In april 2007 haalde Richard Gere zich de woede op de hals gehaald door de bekende Bollywoodactrice Shilpa Shetty nét iets te enthousiast te omhelzen en op de wang te kussen. Shetty wist zich met de grootst mogelijke moeite uit Gere's amoureuze houdgreep te bevrijden. Conservatieve Indiërs spraken er schande van. De acteur bood nog zijn excuses aan, maar het kwaad was reeds geschied. Een rechter noemde zijn daad zelfs obsceen en vaardigde een arrestatiebevel uit (later onder druk van de regering weer ingetrokken).

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.