kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Richard Lester

Amerikaanse regisseur, geboren 19 januari 1932, Philadelphia (Verenigde Staten)

Swinging London-films
De Swinging London-films waren een reactie op het kitchensinkdrama. Regisseur Richard Lester zette de toon met de eerste Beatles-films A Hard Day's Night (over een dag uit het leven van de Fab Four), Help! en The Knack ... and How to Get It (beide uit 1965), waarmee de regisseur een Gouden Palm won. In The Knack ... and How to Get It steekt hij de draak met de puriteinse moraal uit de kitchensinkdrama's en brengt hij met een knipoog een hommage aan de jeugdcultuur. Lester gebruikte filmtechnieken van de New Cinema-beweging - hij filmde met een handheld camera - en combineerde deze met nieuwe 'filmische trucjes': stilstaande en versnelde beelden, reclameteksten en het hergebruik van oude films en archiefmateriaal. Hiermee creëerde Lester een nieuw soort komedie: onconventioneel, ongedwongen, muzikaal en vrolijk. En altijd met de stad Londen als decor, het speelterrein van de seksuele revolutie.

A Hard Day's Night (Groot-Brittannië, 1964) Engels, Duits gesproken, zwart-wit
Een aanstekelijke komedie met The Beatles in de hoofdrol die door de grappige dialogen eigenwijsheid predikt en de jeugdcultuur verheerlijkt.
Een echt verhaal ontbreekt in deze eerste film met de Beatles: de 'fab four' nemen de trein naar Londen, worden achtervolgd door hysterische fans en spelen uiteindelijk in een televisiestudio een aantal van hun hits. Kortom, een 'gewone' dag. Regisseur Richard Lester vermeed alle clichés van het platgetreden musicalgenre en leverde een vlotgemonteerde en swingende zwart-witfilm af. John, Paul, George en Ringo worden neergezet als vier kwajongens die zich tot wanhoop van hun bazen steeds uit de voeten maken en net op tijd in de studio en zalen aanwezig zijn om in een opperbest humeur hun liedjes te zingen.

The Knack .... and How to Get It (Groot-Brittannië, 1965) zwart-wit
Komedie die treffend de veranderde moraal van de sixties weerspiegelt. De jonge, onhandige onderwijzer Colin verhuurt een kamer aan de hippe 'ladies man' Tolen in de hoop de fijne kneepjes (the knack) van het versieren te leren. Beiden vallen voor de charmes van de zojuist van het platteland gearriveerde Nancy. Ze lijkt heel naïef. De oudere generatie mag verontwaardigd commentaar leveren, de regisseur zet deze letterlijk buitenspel.
Misprijzend kijkt een grauw groepje ouderen naar de jonge hoofdpersonages. Dat korte rokje! Die motor! Het is de schuld van de leraren van tegenwoordig, moppert de een. Er is geen nationaal erfgoed meer, mokt een ander. Als een Grieks koor keren deze groepjes van anonieme veertigplussers geregeld terug in de film The Knack and How to Get It (Richard Lester, 1965). Het toont de rol van ouders in het Londen van de jaren zestig: die van de conservatieve buitenstaander.
De soundtrack is van componist John Barry, die ook verantwoordelijk is voor de James Bond-tune. The Knack ....and How to Get It won in 1965 een Gouden Palm op het filmfestival van Cannes.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.