kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Ridley ScottSir Ridley Scott (South Shields, 30 november 1937) is een Brits filmregisseur. Scott is vooral bekend om zijn visueel overweldigende en zeer groots opgezette Hollywood actiefilms.

Hoewel Scott zich als filmmaker in het mainstream circuit bevind, wordt hij toch door veel critici als een kunstenaar gezien. Dit komt vooral door het opvallende stijlvolle, kleurrijke en opmerkelijk uitgelichte camerawerk dat in zijn films altijd domineert. Ook stralen zijn films een opvallende voorliefde voor schilderkunst en geschiedenis uit.

Scott maakte in het begin van zijn carrière opmerkelijke science fiction cult-films als Alien en Blade Runner. Later ging hij zich steeds meer toeleggen op actiefilms om zich vervolgens te specialiseren in historische spectakelfilms. Ridley kreeg maar liefst driemaal een Oscarnominatie, maar hij heeft altijd achter het net gevist.

Als men af gaat op de resultaten van de box-office, dan is Ridley Scott, na Steven Spielberg en George Lucas, de meest succesvolle regisseur ooit.

In 1984 regisseerde Ridley Scott voor Apple Macintosh computers een reclamespotje dat werd uitgezonden in het reclameblok tijdens de Super Bowl wedstrijd. Dit 45 seconden durende spotje koste maar liefst 1,5 miljoen dollar en was een parodie op de science fiction roman/film 1984 van George Orwell. Het spotje wordt gezien als beste reclamefilm ooit gemaakt.

Zijn jongere broer Tony Scott (1944) is ook een veelgeprezen en zeer succesvol Hollywood regisseur.

Biografie
Ridley Scott werd in 1937 geboren in het Verenigd Koninkrijk als de zoon van een R.A.F piloot. Scott was al op jonge leeftijd gefascineerd door fotografie en werkte al vanaf z'n 15e als fotograaf. Terwijl hij als fotograaf voor de Londom Times werkte, kreeg hij eind jaren 50 interesse in cinema.

De Vroege jaren
Na aan het West Hartlepool College of Art en het London's Royal College of Art te hebben gestudeerd maakte hij in 1962 een korte amateurfilm Boy on Bicycle met z'n broer Tony in de hoofdrol. Ridley gebruikte deze film als portofolio voor het financieren van een eigen productiebedrijf. Scott wist de financiering rond te krijgen en starte het bedrijf dat was gespecialiseerd in het maken van reclamefilmpjes. Binnen korte tijd groeide Scott uit tot meest succesvolle reclameregisseur van Groot-Brittannië.

Scott z'n spotjes blonken vooral uit in het camerawerk en eigenlijk zijn al deze spotjes voorstudies voor al z'n latere films: een snel tempo, minimum aan dialoog, schitterende beelden en veel dynamiek. Het was dan ook niet meer dan logisch dat Scott vooral ingehuurd werd voor het maken van auto-reclames. Zo maakte Scott een beroemde reclame voor Jaguar waarin hij een Jaguar E-type liet racen tegen een echte Jaguar. Scott zei dat het de kunst van een reclamefilmer is, om de kijker zo snel mogelijk visueel te overdonderen met krachtige beelden, hetgeen hij in z'n films ook altijd deed.

In de jaren 60 ging Scott werken voor de BBC en hij regisseerde o.a een aantal afleveringen voor de tv serie Z-Cars.

Het succes van zijn reclame werk gaf Scott in 1977 de gelegenheid zijn eerste speelfilm te regisseren. Scott maakte The Duellist, een historisch drama, dat zich afspeelde in de Napoleontische oorlogen. The Duellist kreeg de Gouden Palm voor beste speelfilmdebuut op het filmfestival en maakte van Scott meteen een grote ster. Al in die film bewees Scott een specialist te zijn in kleur, belichting, mooie decors en weelderige kostuums, maar ook een genie in het organiseren van groots opgezette massascenes en het maken van mooie special effects.

Als Sci-fi regisseur
In Alien liet Scott opnieuw zijn talent voor vormgeving, camerawerk, massa-productie en special effecten zien. Scott bewees in deze film ook zeer goed te zijn in tempo en spanningsopbouw.

Blade Runner (1982)
Terwijl Alien uitgroeide tot een cult-hit en een klassieker in het genre werd, vertrok Ridley naar Hollywood om daar de peperdure science fiction film Blade Runner (1982) te maken. Deze film werd vooral geprezen vanwege z'n uitzonderlijke vormgeving en bezorgde Scott de reputatie van kunstfilmer. De film staat bekend als een mijlpaal in het SF genre.
Blade Runner is losjes gebaseerd op Do Androids Dream of Electric Sheep? van Philip K. Dick. De hoofdrol is voor Harrison Ford, met verder belangrijke rollen voor Rutger Hauer, Sean Young en Daryl Hannah. De soundtrack werd verzorgd door Vangelis.
De film speelt zich af in Los Angeles in 2019. Een hightech bedrijf heeft Androïde wezens ontwikkeld. In de film worden deze wezens replicants genoemd. De replicants moeten gevaarlijke en smerige klussen voor de mensen opknappen in de ruimtekoloniën. Deze wezens zijn niet van mensen te onderscheiden, behalve dat zij sterker en leniger zijn, en geen emoties en empathie kennen. Na een uit de hand gelopen opstand is het voor deze replicants verboden om op Aarde te komen. Ontsnapte replicants worden door een speciale politie-eenheid (de Blade Runners) onschadelijk gemaakt. Één van deze Blade Runners is Rick Deckard, gespeeld door Harrison Ford. De leider van de rebellerende replicants, Roy Batty, werd gespeeld door Rutger Hauer. In zijn zoektocht naar de replicants wordt Rick Deckard bijgestaan door Rachael (Sean Young), de assistent van Eldon Tyrell (Joe Turkel), de schepper van de replicants. Rachael is zelf een replicant, iets waar ze zich zelf niet bewust van is.

De mindere tijden
Volgens veel critici heeft Scott echter een grote zwakte; terwijl zijn films visueel zeer indrukwekkend zijn, lukt het hem vaak niet om goede karakters te ontwikkelen of om acteurs tot goede spelpretaties te krijgen. Ook slaagt Scott er vaak niet in om een ingewikkeld verhaal te vertellen.

Deze zwakte is volgens filmkenners de reden waarom veel films van Scott in de late jaren 80 en vroege jaren 90 flopten. Bij spektakel- en sci-fi films met een simpel rechtlijnig verhaal en een snel tempo is het niet zo erg als de karakters en emoties weinig ontwikkeld zijn, maar bij langzame films met veel dialoog wel. Juist deze films maakte Scott in de periode van de late jaren 80 en vroege jaren 90.

In 1985 maakte Scott de sprookjesfilm Legend, hetgeen een gigantische flop werd. In 1987 en 1989 verschenen respectievelijk Somebody to Watch Over Me en Black Rain, beide flops. In 1992, 1994 en 1996 maakte hij Conquest of Paradise, White Squall en G.I Jane, alledrie flops. In dezelfde periode maakte Scott in 1991 Thelma & Louise, een feministische road-movie die een enorm succes werd. In deze film bewees Scott dat hij wel degelijk een goede spelregie, karakterontwikkeling en vertelstructuur kon creëren. Thelma & Louise week in vrijwel alles af van al het vorige werk van Scott en leverde hem z'n eerste oscarnominatie op.

De Comeback
Na het floppen van G.I Jane in 1996 lukte het Ridley Scott niet meer om de financiering voor zijn nieuwe projecten rond te krijgen. Totdat Steven Spielberg, die een groot fan van Scott was, hem vroeg om de historische spektakelfilm Gladiator te maken. Tot ieders verbazing groeide deze film uit tot een van de meest succesvolle films ooit gemaakt en de film kreeg een oscar voor beste film van het jaar 2000. Met deze film bewees Scott nog steeds z'n talenten te hebben.

Meteen na Gladiator maakte Scott Hannibal (2001), het populaire vervolg op The Silence of the Lambs. Daarna kwam hij op de proppen met het enorm winstgevende Black Hawk Down (2002), een oorlogsfilm waarin Scott vooral opnieuw bewees goed te zijn in het regisseren van veldslagen.

In 2003 maakte Scott Matchstick Men, een kleine subtiele komedie waarin hij liet zien dat hij ook zondere dure trucages en grote actiescenes een goed verhaal kon vertellen. In 2005 verscheen Kingdom of Heaven, een film die eveneens te boek staat als een van de meest succesvolle films ooit gemaakt.

Filmografie
Boy and Bicycle (1965)
The Duellists (1977)
Alien (1979)
Blade Runner (1982)
Legend (1985)
Someone to watch over me (1987)
Black Rain (1989)
Thelma & Louise (1991)
1492: Conquest of Paradise (1992)
White Squall (1995)
G.I. Jane (1997)
Gladiator (2000)
Hannibal (2001)
Black Hawk Down (2002)
Matchstick men (2003)
Kingdom of Heaven (2006)
All the Invisible Children (2006) deel 5 'Jonathan' (samen met dochter Jordan Scott)
A Good Year (2006)
American Gangster (2007) (verwacht)


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Ridley_Scott

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.