kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Rob Houwer

Robert Piet Houwer (Den Haag, 13 december 1937) is een Nederlands filmproducent, die vooral in de jaren zeventig succes had met de films van regisseur Paul Verhoeven en scenarist Gerard Soeteman.

Houwer studeerde aan de filmacademie van München en debuteerde in Duitsland in 1967 met de film Galaxis. Vervolgens produceerde en regisseerde hij nog enkele Duitse films, alvorens in 1971 in Nederland door te breken met Wat zien ik van Paul Verhoeven. Houwer produceerde daarna nog meer Nederlandse films van Verhoeven: Turks Fruit (1973), Keetje Tippel (1975), Soldaat van Oranje (1977) en De vierde man (1983), die allen een groot publiek bereikten.

Houwers overige Nederlandse films zijn:
Grijpstra & De Gier (1979) van regisseur Wim Verstappen
Hoge hakken, echte liefde (1981) van Dimitri Frenkel Frank
Brandende liefde (1983) van Ate de Jong
Als je begrijpt wat ik bedoel (1983) van Harrie Geelen e.a. (tekenfilm rond Heer Bommel)
Het bittere kruid (1985) van Kees van Oostrum
Van geluk gesproken (1987) van Pieter Verhoeff
De gulle minnaar (1990) van Mady Saks
De kleine blonde dood (1993) van Jean van de Velde
De zeemeerman (1996) van Frank Herrebout
Het woeden der gehele wereld (2006) van Guido Pieters

Niet alle films waren een even groot succes. De laatste twee films bijvoorbeeld flopten bij pers en publiek. Houwers plannen om met Jean van de Velde Soldaat van Oranje 2 te maken strandden wegens financiële perikelen. In 2006 beschuldigt Vrij Nederland Houwer van oplichting en claimt bewijzen te hebben dat hij bij het maken van het vervolg op Soldaat van Oranje een miljoen achterover heeft gedrukt. In hetzelfde jaar komt Houwer met een nieuwe film: Het Woeden der Gehele Wereld, waarvan hij zelf het scenario (onder het pseudoniem Robert van den Berg) schreef. Net als zijn laatste film De Zeemeerman werd de film geen succes.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Rob_Houwer

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.