kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Rutger Hauer

Rutger Hauer (Breukelen, 23 januari 1944) is een van oorsprong Nederlands acteur die sinds de jaren tachtig voornamelijk in de Verenigde Staten werkt.

Hauer werd geboren te Breukelen als zoon van Teunke Hauer en Arend Hauer, beiden vooraanstaand in het amateurtoneel van die tijd. Al toen hij een jaar of 10 was stond hij op de planken: zijn debuut maakte hij in 1955, in Sophocles' "Ajax".

Nadat hij de Amsterdamse toneelacademie afsloot in 1967 speelde hij een tijd in de Noorder Compagnie met een grote diversiteit aan stukken: onder andere Shakespeare's Richard III, John Steinbeck's Of mice and men, Joost van den Vondel's Joseph in Dothan, en Max Frisch' Biedermann und die Brandstifter.

In 1969 werd hij bekend door zijn hoofdrol in de televisieserie Floris, een avonturenreeks die zich in de Middeleeuwen afspeelde. In deze 12-delige serie van regisseur Paul Verhoeven speelde Hauer de rol van ridder Floris van Rosemondt.

Vanaf 1973 verwierf hij als filmacteur internationale bekendheid door zijn hoofdrol in Turks Fruit, (gebaseerd op het gelijknamige boek van Jan Wolkers). Dit leverde hem zijn eerste bijrol op in een Engelstalige film, The Wilby Conspiracy uit 1975, met Sidney Poitier en Michael Caine. Zijn rol werd nog niet voldoende gewaardeerd voor een internationale doorbraak, waarop hij zich weer op Nederlandse films van Verhoeven richtte (Keetje Tippel, Spetters en Soldaat van Oranje).

Vooral de laatste film was een groot succes. Hij werd de springplank voor Hauer en Verhoeven in de Verenigde Staten. In 1981 brak Hauer in de Verenigde Staten door met zijn rol in de film Nighthawks. Bekende Amerikaanse films waar hij sindsdien in speelde zijn onder andere Blade Runner, The Hitcher, Blind Fury, Buffy the Vampire Slayer en Flesh & Blood - zijn tot op heden laatste samenwerking met Paul Verhoeven uit 1985. In 1988 speelde hij in Ermanno Olmi's Legend of the Holy Drinker, volgens de acteur zelf de film waar hij het meest trots op is.

In de jaren tachtig was hij ook in Engeland te zien in een reeks succesvolle reclamespots voor Guinness. Deze surrealistische reclames waren door popcultuur critici tot beste 'adverts' genoemd.

Na 1990 ging Hauer steeds meer in matige B-films en tv series spelen. Hij is vooral te zien in goedkoop gemaakte actie, horror en sciencefictionfilms en dan meestal in de rol van slechterik. Hauer speelde vaak psychopaten, robots, Nazi's, vampiers en terroristen. De films maakten van hem geen grote filmster maar zorgden er wel voor dat hij een van de meest productieve en best betaalde acteurs van Hollywood werd.

Met het begin van dit nieuwe millennium is Hauer bezig in een comeback naar de A-film. Zo speelde hij in 2003 een rol in Confessions of A Dangerous Mind, het regiedebuut van George Clooney. Onlangs speelde hij in de Hollywoodkaskraker Batman Begins (2005) en was hij te zien in Sin City, volgens veel critici de beste film van 2005.

Hij is momenteel bezig met het schrijven van zijn (Engelstalige) autobiografie. Ook werkt hij aan de film 'Changing Fortunes', over de Nederlandse bankier Walraven van Hall, een verzetsheld uit de Tweede Wereldoorlog. Deze film zal hij zelf gaan regisseren.

Websites: GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Rutger_Hauer.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.