kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Sharon Stone

Sharon Vonne Stone (Meadville (Pennsylvania), 10 maart 1958) is een Amerikaanse actrice. Stone kreeg grote bekendheid als filmactrice door haar rol in Paul Verhoevens Basic Instinct.

Sharon Stone werd in Meadville, Pennsylvania geboren, het tweede kind (van vier) van Joe en Dorothy Stone, beide afkomstig uit de arbeidersklasse. Sharon Stone bleek als kind liever in boeken te lezen dan met andere kinderen te spelen. Met een IQ van 154 werd ze op haar vijftiende toegelaten op de Edinboro University.

Eind jaren zeventig ging ze aan de slag als model bij de Ford Modeling Agency. Ze was onder andere te bewonderen in advertenties en commercials voor Clairol, Burger King, Revlon en Maybelline. Het leven als model beviel haar weinig, en in 1980 ging ze acteren. Sharon Stone had in 1980 een kleine rol in Woody Allens Stardust Memories, haar debuut.

In 1984 ontmoette ze televisieproducent Michael Greenburg (bekend van MacGyver), met wie ze in het huwelijk trad. Het huwelijk hield nog geen drie jaar stand en in 1990 volgde de echtscheiding.

In de rest van de jaren tachtig had ze echter moeite om rollen te vinden die buiten het stereotype van het "domme blondje" lagen. Ook de films waarin ze in die tijd speelde (o.a. King Solomon's Mines, Police Academy 4, Action Jackson), waren geen succes bij critici en publiek.

Dit veranderde in 1990, toen ze een rol kreeg in Paul Verhoevens Total Recall, als de bitchy echtgenote van Arnold Schwarzenegger . Dat jaar poseerde ze ook voor de Playboy. Alhoewel deze film haar doorbraak zou betekenen, duurde het twee jaar voordat ze weer een rol van betekenis had, in Verhoevens Basic Instinct, waarin ze de hoofdrol speelde naast Michael Douglas. Door deze film, waarin ze een kille biseksuele verleidster speelt, waar mogelijk een seriemoordenaar in schuilt, werd Sharon Stone een echte ster. Vooral de scène waarin ze tijdens een ondervraging door de politie haar benen van elkaar schoof, om te onthullen dat ze geen slipje aanhad, is wereldberoemd.

In de daaropvolgende films, Sliver en The Specialist (met Sylvester Stallone), borduurde ze verder op het erotische en het verleidelijke uit haar twee Verhoeven-films. In 1995 toonde Stone zich echter van haar serieuze kant, met rollen in Sam Raimi's western The Quick and the Dead en Martin Scorsese's Casino. Voor de laatste film kreeg ze een Golden Globe en een Oscarnominatie voor Beste Actrice.

De meeste van de daaropvolgende films bleken geen succes te zijn. De enige uitzondering hierop was de insectenanimatie Antz. Recent speelde Stone tegenover Halle Berry in de langverwachte, maar uiteindelijk geflopte film Catwoman. In 2006 is het vervolg van Basic Instinct, Basic Instinct 2: Risk Addiction, in première gegaan.

In 2005 kwam Sharon Stone openlijk uit voor biseksualiteit. Sharon Stone is een bekend voorvechtster voor de gelijke rechten van homoseksuelen.

In 1998 trouwde ze met redacteur Phil Bronstein. Ze scheidden in 2004. Samen hebben ze een geadopteerde zoon, Roan Joseph, geboren in 2000. Stone heeft ook een tweede geadopteerde zoon, Laird Vonne, geboren in 2005.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Sharon_Stone.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 868.