kunstbus
Dit artikel is 16-07-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Sharon TateAmerikaans actrice, 24 januari 1943 Dallas, Texas - 9 augustus 1969 Bel Air, Californië.

Sharon Marie Tate was gehuwd met filmregisseur Roman Polanski en werd vermoord door de Manson familie.

Zij begon haar filmcarrière in de rol van Janet Trego in de televisieserie The Beverly Hillbillies. Haar eerste grote rol was in de speelfilm The eye of the devil uit 1967 met tegenspelers David Niven en David Hemmings.

In 1966 speelde ze een rol in The Fearless Vampire killers van Roman Polanski. Tate en Polanski kregen een verhouding en trouwden uiteindelijk op 20 januari 1968 in Londen. In februari 1969 trokken ze in het huis op 10050 Cielo Drive. In maart vertrok Sharon Tate naar Europa om in haar laatste film te spelen 12 + 1 chairs. Zij was toen al zwanger en haar garderobe moest aangepast worden om haar zwangerschap verborgen te houden. Na afloop van de opnames bleef ze nog een tijd bij Polanski die in Londen werkte aan de voorbereidingen van de film Day of the Dolphin. In juli 1969 vertrok Sharon met een cruiseschip naar Amerika om zich voor te bereiden op de komende bevalling. Roman bleef achter en zou een paar weken later per vliegtuig naar Los Angeles gaan, op tijd voor de geboorte.

Het mocht echter niet zo zijn. In de nacht van 8 op 9 augustus, drongen vier leden van Manson Family het huis aan Cielo Drive binnen, namelijk Tex Watson, Susan Atkins, Patricia Krenwinkel en Linda Kasabian. Linda Kasabian was de enige die niet meedeed aan het bloedblad en zij werd later kroongetuige in het proces tegen Charles Manson en de Family. Het eerste slachtoffer was Steven Parent, een jongen die op bezoek was geweest bij de concierge van het huis, William Garretson. Daarna waren de vier mensen binnen aan de beurt. Binnen werden eerst Jay Sebring, Wojtek Frykowski, Abigail Folger en als laatste Sharon Tate op beestachtige wijze vermoord. Ook haar zoon, die later de namen Paul Richard kreeg (naar de vader van Sharon en de vader van Roman) overleefde het niet. Hij werd in de armen van zijn moeder begraven. De volgende avond vond er een soortgelijke moordpartij plaats. Ditmaal waren de slachtoffers het echtpaar Leno en Rosemary LaBianca. Dankzij een loslippige Atkins konden Charles Manson en zijn clan worden aangeklaagd. Door de moorden, die aanvankelijk werden aangezien voor rituele slachtingen, ontstond in de Verenigde Staten grote maatschappelijk beroering. Ook president Nixon kwam in het geweer door tijdens het proces tegen de Mansonfamilie openlijk te pleiten voor de doodstraf. De daders werden inderdaad tot de gaskamer veroordeeld. Reeds een jaar na hun veroordeling werd de doodstraf in Californië echter afgeschaft en werden alle vonnissen omgezet in levenslange gevangenisstraf. De daders zitten nog altijd vast.

In juli 2005 voerde Polanski in Engeland nog met succes een proces tegen een tijdschrift dat beweerde dat hij op weg naar de begrafenis van Sharon Tate avances naar een stewardess had gemaakt. Hij wenste dat de herinnering aan zijn geliefde Sharon Tate niet door dit soort roddels zouden worden bezoedeld.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.