kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Silvio Narizzano

Canadese filmregisseur, geboren 8 Februari 1927, Montréal, Québec, Canada

Georgy Girl (GB 1966)
In deze film schuilt achter alle melancholie een enorme uitbundigheid. Hier komen New Cinema en Swinging London samen in de personen van Lynn Redgrave en Charlotte Rampling. Redgrave is Georgy, een lief, naïef maar zeer levenslustig meisje dat muzieklessen aan kinderen geeft. Georgy raakt betrokken in een vooral seksuele verhouding van een musicus (Alan Bates) met haar beste vriendin, een egoïstisch fuifnummer (Rampling). Omdat Georgy voor beiden warme gevoelens heeft, staat zij er onhandig buiten. Daar komt verandering in als haar vriendin zwanger raakt en niet erg veel zin heeft in het moederschap.

De onzekere, maar levenslustige Georgy (Lyn Redgrave) komt in deze 'Swinging London'-komedie voor een lastige keuze te staan: wil ze haar leven delen met de oudere, gedistingeerde James (James Mason), of met Jos (Alan Bates), de man van haar narrige vriendin en kamergenoot Meredith (Charlotte Rampling)? Als Meredith ongewenst zwanger wordt, heeft dat vergaande gevolgen.

Het Vaderland schreef in 1966: "De uitgewoonde grote stad is de achtergrond van een liefdesgeschiedenis die kenmerkend is voor de Engelse pop-generation. De stad is behalve een huizenwoestenij ook speelterrein voor een nieuwe vrijheid. De morsigheid wordt daardoor met een zekere vrolijkheid beleefd. En achter alle melancholie in deze film schuilt op dezelfde manier een enorme uitbundigheid."

Mason en Redgrave werden genomineerd voor een Oscar. Tom Springfields titelsong 'Georgy girl' - uitgevoerd door The Seekers - werd een wereldhit: "Hey there, Georgy girl, swingin' down the street so fancy-free (...)".

Filmografie:
Fanatic (1965) (Die! Die! My Darling!)
Georgy Girl (1966)
Blue (1968)
Choices (1981)
Body in the Library, The (1984) (Miss Marple: The Body in the Library)

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.