kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Star-Trek. James Tiberius Kirk (William Shatner) Kapitein
. Spock (Leonard Nimoy) Science officer, half vulcan, half mens, beste vriend en vertrouweling van Kapitein Kirk


Star Trek is de collectieve naam voor een vijftal sciencefiction televisieseries, 10 speelfilms, en bij uitbreiding een tekenfilmserie. Daarnaast zijn er diverse boeken verschenen in verband met de series.

De oorspronkelijke serie, en het beeld van de toekomst waarin die speelt, zijn bedacht door Gene Roddenberry. In de series komen gewone universele menselijke dilemma's aan de orde tegen de achtergrond van een fictieve toekomst. De series spelen zich voornamelijk af op ruimteschepen waarmee de Melkweg wordt verkend en onderzocht en op planeten die door de bemanningen bezocht worden. Star Trek werd voor het eerst uitgezonden in 1966. Sindsdien zijn er zes series gemaakt door Gene Roddenberry en zijn opvolgers. Sommige daarvan waren een groot succes, andere wat minder.

De fans
Ten tijde van de oorspronkelijke serie was er maar een kleine schare fans, maar degenen die de serie waardeerden, de Trekkies, waren er helemaal wild van. Toen gold dat je ofwel een Trekkie was, ofwel Star Trek afschuwelijk vond. Intussen zijn er miljoenen fans wereldwijd. Er worden ook conventies georganiseerd waar de fans samenkomen en hun kennis van en liefde voor Star Trek uiten. Maar niet al deze fans zijn even fanatiek. Naast de Trekkies onderscheidt men nu ook Trekkers, die weliswaar belangstelling hebben voor Star Trek, maar er niet hun leven van maken. Van het onderscheid tussen Trekkers en Trekkies wordt wel gezegd: Een Trekker noemt zijn hond "Spock"; een Trekkie noemt zijn zoon "Kirk".


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Star_Trek

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 842.