kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Star-Wars

Star Wars

Star Wars is een filmserie van zes delen, geschreven door George Lucas. De eerste film, Star Wars: Episode IV - A New Hope, werd uitgebracht in 1977.

Star Wars: Episode I - The Phantom Menace (1999)
Star Wars: Episode II - Attack of the Clones (2002)
Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith (2005)
Star Wars: Episode IV - A New Hope (1977)
Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back (1980)
Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi (1983)

Centraal thema in Star Wars is de eeuwige en universele strijd tussen goed en kwaad. Het wordt weergegeven door de zoektocht naar evenwicht tussen hen die de Force (de allesleidende symbiose tussen energie en alle levende wezens) op een positieve wijze gebruiken, aangeduid met de naam Jedi, en hen die het op een negatieve wijze aanpakken, aangeduid met de naam Sith. De kanselier in het verhaal (die een Sith blijkt te zijn) verwerft via de politiek ultieme machten en besluit om alle Jedi uit te moorden. Dit wordt uiteindelijk zijn ondergang.

Het geslacht Skywalker speelt de hoofdrol in de films. De Skywalkers zijn voorbestemd om het evenwicht te herstellen tussen goed en kwaad. Uiteindelijk zal dit gebeuren door Anakin Skywalker, vader van Luke Skywalker en Leia Organa.

De eerste film die uitkwam was deel IV. Dit heeft verschillende redenen. Eén van de reden is omdat George Lucas wist dat de drie eerste delen nog niet verfilmd konden worden met de toenmalige middelen. Een andere reden is dat deel IV gezien kan worden als een apart hoofdstuk en een vervolg zou niet nodig zijn mocht de film floppen.

Deel I, II en III konden ook gezien worden als wat er vooraf ging aan de eerste trilogie (delen IV, V en VI)

De delen I, II en III werden pas vanaf 1994 gerealiseerd (deel I kwam uit in 1999), omdat pas toen de technieken voorhanden waren die nodig waren om de uitgestrektheid van de "galaxy, far, far away" (een sterrenstelsel, ver, ver weg) weer te geven, alsook de grandeur van de Republiek te tonen. Deel I duurde dan ook het langst om te realiseren omdat alle special effects-software nieuw voor deze filmreeks werd gemaakt. De oorspronkelijke reeks (delen IV, V en VI) begint op het moment dat het universum van Star Wars desolaat en ontgoocheld achterblijft na de Kloon-oorlogen.

Er zijn dus voornamelijk 2 oorlogen in de Star Wars saga: de Kloon-oorlog (Clone Wars) die zich bevond in de eerste trilogie en de Burgeroorlog (Civil War) die zich bevond in de 2de trilogie Gedeeltelijk zijn de Star Wars-films opgenomen bij de Tunesische plaats Matmata, die een karakteristiek landschap heeft en de uitgestrekte woestijn van Tatooine moet voorstellen.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Star_Wars

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 583.