kunstbus
Dit artikel is 25-05-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Steven Shainberg

Amerikaanse filmregisseur en producer, geboren 5 februari 1963.

Hit Me (1996) (misdaad/drama) geregisseerd door Steven Shainberg met Elias Koteas, Laure Marsac en William H. Macy.
Sonny heeft al jaren hetzelfde baantje in een hotel. Wanneer hij Monique ontmoet verandert zijn leven: hij slaat haar per ongeluk, zij dreigt om hem te laten ontslaan als hij haar geen 5000 dollar geeft, waardoor Sonny gedwongen wordt om medewerking te verlenen aan de beroving van enkele gangsters tijdens hun pokeravondje.

Secretary (2002) (komedie/romantiek) geregisseerd door Steven Shainberg met Maggie Gyllenhaal, James Spader en Jeremy Davies.
Lee Holloway is net ontslagen uit een psychiatrische instelling, waar ze in behandeling was voor haar neiging tot zelfverminking. Omdat ze nog nooit een echte job heeft gehad, besluit ze op zoek te gaan naar werk. Al snel wordt ze aangenomen als secretaresse in het advocatenbureau van de bizarre Mr. E. Edward Grey. Haar taken lijken op het eerste zicht normaal, zelfs saai: typen, koffie serveren, klasseren… Maar langzamerhand raken Lee en Mr. Grey in een sadomasochistische relatie verwikkeld.

Fur: An Imaginary Portrait of Diane Arbus (2006) (drama/romantiek) geregisseerd door Steven Shainberg met Nicole Kidman, Robert Downey Jr., Jane Alexander en Ty Burrell.
Het fictieve levensverhaal van fotografe Diane Arbus, welbeschouwd één van de belangrijkste Amerikaanse fotografen van de 21ste eeuw. Als Diane, die samen met haar man Allen en twee kinderen in een appartement in Manhattan woont, haar nieuwe bovenbuurman Lionel Sweeney ontmoet, begint haar leven flink te veranderen. Via Lionel, die door een bijzondere ziekte over zijn hele lichaam zwaar behaard is, maakt Diane kennis met allerlei mensen met lichamelijke afwijkingen. Ook groeit er langzaam maar zeker iets bijzonders op tussen Diane en haar mysterieuze bovenbuurman.
Shainberg laat de werkelijkheid welbewust los in Fur, afgezien dan van het bont waar Arbus' ouders rijk mee werden en dat een leidmotief vormt in de film. Bont schept een beschermend imago, zo beweerde David Nemerov, Arbus' vader, ofwel het maakt van alle vrouwen een koningin Wilhelmina. Maar voor Arbus betekende 'fur' iets anders, verzinnen Shainberg en Wilson. Eerst de gevangenis, maar ook de poort naar de bevrijding.
Steven Shainberg liet in zijn debuutfilm Secretary al zien dat hij aardig uit de voeten kan met een macabere fantasiewereld. De sm in Secretary ligt zo'n beetje in de lijn van de 'freaks' en 'misfits' van Diane Arbus, over wie Susan Sontag ooit schreef dat haar blik iedereen ver-freakte. Shainberg is de zoon van psychoanalyticus David Shainberg en de neef van Larry Shainberg, vrienden van Marvin Israel, Arbus' minnaar tot haar zelfmoord in 1971. Beide mannen werden door Patricia Bosworth uitgebreid geïnterviewd voor haar biografie over Arbus. - (www.filmkrant.nl)

Websites: www.cinema.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.