kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Steven Spielberg

Steven Allan Spielberg (Cincinnati (Ohio), 18 december 1946)
is een succesvolle Amerikaanse regisseur en producent van (speel)films.

Steven Spielberg maakte zijn eerste amateurfilm met script, waarvoor hij de nodige fondsen bekomen had met zijn handeltje in bomen, toen hij twaalf jaar oud was. Een jaar later won hij een prijs voor zijn veertig minuten durende oorlogsfilm, genaamd Escape to Nowhere.
Op zestienjarige leeftijd werd Spielbergs ambitieuze 140 minuten durende sciencefictionfilm, Firelight, vertoond in een lokaal filmtheater.
Toen hij nog filmcollege liep in California State University werd Amblin', zijn kortfilmpje van vierentwintig minuten, vertoond op het Atlanta Film Festival. Het werd zo goed ontvangen dat het hem als twintigjarige een zevenjarig contract als televisieregisseur opleverde bij Universal-MCA.

Spielberg genoot zijn eerste bekendheid met de televisiefilm Duel in 1971, die trouwens het jaar daarop een bioscooprelease in Europa kreeg.
Na het bescheiden kritisch en financieel succes in 1974 met The Sugarland Express, vond een jaar later Spielbergs grote doorbraak plaats met Jaws. Met Jaws ontstond een nieuw begrip in de filmwereld, namelijk de blockbuster, de kaskraker.

Close Encounters of the Third Kind (1977)
1941 in (1979)
Raiders of the Lost Ark (Indiana Jones)(1981)
E.T. the Extra-Terrestrial (1982)
The Empire of the Sun (1987)
Always (1989)
Hook (1991)

1993 Jurassic Park
Jurassic Park, een met special-effects volgeladen verfilming van Michael Crichtons gelijknamige boek, kostte zeventig miljoen dollar, maar bracht in de eerste negen dagen 100 miljoen op. Een absoluut record, waarmee Spielberg ook zijn vorig, dat van E.T. the Extra-Terrestrial, verpulverde.

1993 Schindler's List
Spielbergs portret van het zachtaardige nazi-partijlid Oskar Schindler leverde hem zijn langverwachte Academy Award voor Beste Film en Beste Regie op. Het kostte Spielberg zo'n tien jaar om zijn cast en crew op de been te krijgen. Steve Zaillian 'vertaalde' voor hem het boek in een script. Gebaseerd op de Holocaustnovelle van Thomas Keneally, die hem de Booker Prize had opgeleverd, kreeg Spielberg voor zijn sterk zwart-wit docudrama de meest respectvollende en lovende kritieken van zijn hele carrière. Hij stortte de noemenswaardige opbrengsten van de film, die hij 'bloedgeld' noemde, aan zijn eigen Righteous Persons Foundation.

'Artificial Intelligence: AI' was oorspronkelijk een project van Stanley Kubrick, toch werd Spielberg door hem gecontacteerd om deze film te regisseren aangezien het verhaal volgens Kubrick meer bij zijn sentimentaliteit pastte.

Ook al zijn de verhalen die Spielberg vertelt heel uiteenlopend, toch zijn er een aantal steeds terugkerende elementen aan te duiden. Hierbij moet gedacht worden aan de afwezige vader(figuur), een gewoon iemand die iets buitengewoons ontdekt, het vertellen van standpunten van kinderen en/of het tonen van het geheel of gedeelte van het verhaal vanuit hun standpunt, ... Spielberg speelt graag met de emoties van de kijker, gaande van sterk beredeneerde schrikmomenten tot momenten van zuivere ontroering.

Bij alle van zijn films op één na - namelijk The Color Purple - maakte Spielberg gebruik van zijn vaste filmcomponist, John Williams.

Copyright, This article is licensed under the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Steven_Spielberg

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.