kunstbus
Dit artikel is 28-05-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Sydney Pollack

Michael (Dustin Hoffman) argues with his agent, played to perfection by director Sydney Pollack. The best scene in the movie Tootsie.Amerikaans filmregisseur, producer en acteur, geboren 1 juli 1934 Lafayette, Indiana - overleden 26 mei 2008 Pacific Palisades (Californië).

Sydney Pollack deed de regie van meer dan 20 films en tien tv-series en speelde in tientallen films. Hij maakte vooral thrillers met een politiek of gerechtelijk thema. Hij is door zowel het publiek als de critici geroemd vanwege zijn overweldigende visuele filmstijl. Zijn films hebben 46 nominaties verworven voor de Academy Awards, waaronder drie voor beste regisseur en twee voor beste film.

Zijn grootste succes was de film Out of Africa uit 1985, die hij regisseerde. De film kreeg zeven Oscars, waaronder die voor beste film en beste regie.
Verder regisseerde hij onder meer The Firm, The Way We Were, Three Days of the Condor en Tootsie. In die laatste film speelde hij ook een rol. Daarnaast had hij rollen in onder meer A Civil Action, Eyes Wide Shut, The Interpreter en Husbands and Wives. Hij had ook meermaals een gastrol in de sitcom Will & Grace.

In zijn lange loopbaan werkte Pollack met de beste acteurs van Hollywood, onder wie Robert Redford, Dustin Hoffman, Meryl Streep, Sally Field en Paul Newman in 'Absence of Malice', Nicole Kidman en Sean Penn in 'The Interpreter', Robert Mitchum in 'The Yakuza', Tom Cruise in 'The Firm', Barbra Streisand (en Robert Redford) in 'The way we were'.

Biografie
Pollack was afkomstig uit een gezin van Russisch-Joodse immigranten. Tijdens zijn middelbare schooltijd kreeg hij belangstelling voor het toneel. Nadat hij zijn diploma had behaald, ging hij naar New York, waar hij door Sanford Meisner als acteur werd opgeleid en wiens assistent hij later werd.

Pollack begon in de jaren '50 met het spelen op Broadway. Vervolgens legde hij zich toe op regisseerwerk voor de televisie, naderhand voor de film.

In de jaren 60 begon hij als regisseur van episodes van tv-series zoals The Fugitive en Alfred Hitchcock Presents.

Zijn eerste film was Slender Threat uit 1965 met Sidney Poitier, Anne Bancroft en Telly Savalas.
Een medewerker van een crisis-telefooninstelling (Sidney Poitier) krijgt een telefoontje van een vrouw (Anne Bancroft) die er aan denkt zelfmoord te plegen. De medewerker probeert haar adres te achterhalen voordat het te laat is.

In 1969 vestigde hij zijn naam als filmregisseur met They Shoot Horses, Don't They?, een krachtig drama met Jane Fonda, Michael Sarrazin en Gig Young over uitputtende dansmarathons tijdens de depressiejaren. Pollack kreeg zijn eerste Oscarnominatie voor de regie.
Tijdens de depressiejaren in het interbellum wordt een dansmarathon georganiseerd in Hollywood. De film volgt de deelnemers die allen, wanhopig van de armoede, koste wat het kost willen winnen of de aandacht willen krijgen van de ceremoniemeester die tevens op zoek is naar talent voor in de filmindustrie. Niemand echter had zich een voorstelling kunnen maken van de gruwelijke, uitputtende en zelfs dodelijke competitie die begint - en alles voor het vermaak van een paar verveelde toeschouwers.

Vooral geliefd was zijn film Tootsie (1982) met Dustin Hoffman, Jessica Lange en Geena Davis, een innemende komedie over veranderende man-vrouwverhoudingen rond een acteur (Dustin Hoffman) die zich als vrouw verkleedt om een tv-rol te krijgen.
Omdat Michael Dorsey een zeer lastig mannetje is, zit hij voortdurend zonder werk. Hij is elke producer een doorn in het oog. Michael is dermate belust op het krijgen van een baan als acteur dat hij zelfs bereid is zich als vrouw voor te doen. Hij solliciteert te einde raad naar een vrouwenrol in een tv-serie. Hij wordt aangenomen en prompt wordt hij een ster. Complicaties blijven niet uit wanneer hij verliefd wordt op zijn tegenspeelster Julie en haar vader op hem.

Pollack won in 1985 de Academy Award voor de beste regisseur voor de film Out of Africa met Meryl Streep, Robert Redford en Klaus Maria Brandauer, het verhaal van een blanke vrouw die decennialang in Kenia leeft. Deze prent won in 1986 ook de Oscar voor beste film.
Gebaseerd op het leven van de Deense schrijfster Karen Blixen, die een plantage opricht in Kenia. Haar gecompliceerde leven wordt beheerst door haar overspelige echtgenoot, haar ware liefde Denys, problemen op de plantage en het onderwijzen van de lokale bevolking.

De laatste decennia was Pollack ook als producent zeer actief. Als producent van onafhankelijke films werkte Pollack met de in maart overleden Anthony Minghella en productiemaatschappij Mirage Enterprises. 'The talented Mr. Ripley', 'Iris' en 'Sense and Sensibility' zijn enkele van de films waarbij hij als producent betrokken was.

Sketches of Frank Gehry, een biopic over de architect uit 2005, werd zijn laatste film als regisseur.
Een film van Sydney Pollack over zijn goede vriend en befaamd architect Frank Gehry. Er wordt onder meer getoond hoe Gehry te werk gaat, bij het ontwerpen van een project, beginnend bij zijn sketches. Dan zien we hoe deze abstracte tekeningen via 3-d modellen uiteindelijk worden getransformeerd tot daadwerkelijke projecten van allerhande soorten materiaal.

In 2008 was Pollack nog als producent genomineerd voor een Oscar voor Michael Clayton. Pollack speelde in de film de baas van een advocatenkantoor. De film, waarvan hij co-producent was, werd zeven keer genomineerd voor een Oscar, onder meer voor beste film en beste mannelijke hoofdrol (George Clooney). Alleen Tilda Swinton kreeg een Oscar, voor de beste vrouwelijke bijrol.

Sydney Pollack overleed thuis in Los Angeles op 73-jarige leeftijd aan maagkanker die 10 maanden eerder werd vastgesteld. Pollack laat twee dochters achter (zijn zoon kwam in 1993 om het leven bij een vliegtuigongeluk) en zijn vrouw Claire Griswold, met wie hij dit jaar vijftig jaar getrouwd was.

Filmografie (selectie)
Michael Clayton (2007) acteur/producer
The Interpreter (2005) regisseur
Changing Lanes (2002) acteur
Eyes Wide Shut (1999) acteur
Random Hearts (1999) regisseur
The Firm (1993) regisseur/producent
Death Becomes Her (1992) acteur
Husbands and Wives (1992) acteur
Havana (1990) regisseur
Out of Africa (1985) regisseur
Tootsie (1982) regisseur/acteur
Absence of Malice (1981) regisseur
The Electric Horseman (1979) regisseur/acteur
Bobby Deerfield (1977) regisseur
The Yakuza (1975) regisseur
Three Days of the Condor (1975) regisseur
The Way We Were (1973) regisseur
Jeremiah Johnson (1972) regisseur
They Shoot Horses, Don't They? (1969) regisseur
Castle Keep (1969) regisseur
The Swimmer (1968) regisseur
The Scalphunters' (1968) regisseur
This Property Is Condemned (1966) regisseur
The Slender Thread (1965) regisseur

Websites: www.cinema.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.