kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Tarzan

Tarzan is een karakter dat bedacht werd door Edgar Rice Burroughs. Hij verscheen voor het eerst in het boek Tarzan of the Apes in 1914, en daarna nog in drieëntwintig delen.

Het verhaal van Tarzan
Tarzan is de verweesde zoon van aristocratische Engelse ouders die gestrand zijn in Afrika aan het einde van de 19e eeuw. Als zijn ouders overlijden wordt Tarzan opgevoed door een groep apen.

Verfilmingen
De boeken van Burroughs hadden zoveel succes dat Hollywood interesse toonde voor verfilmingen van de boeken. Het verhaal, met held Tarzan, vriendin Jane en wilde dieren in de jungle, sprak het grote publiek aan.

De eerste Tarzanfilm kwam uit in 1918 met Stellan Windrow als Tarzan.

Vanaf 1932 werd Tarzan helemaal wereldberoemd. Zwemmer Johnny Weissmuller vertolkte de rol van Tarzan. De succesvolste Tarzanfilms vonden plaats tussen 1932 en 1948 met Johnny Weissmuller als Tarzan en Maureen O'Sullivan als Jane

Tarzan is ook een film van de Walt Disney Classics

Musical
In 2006 ging op Broadway de musicalversie in premiere (gebaseerd op de Disney tekenfilm) met muziek van Phil Collins. Op 15 april 2007 gaat de Nederlandse versie van Tarzan in première, in het Fortis Circustheater in Scheveningen.

Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Tarzan

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 882.