kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Terry Gilliam

Amerikaans animator en filmregisseur, geboren 22 november 1940.

Terry Gilliam is ook bekend als lid van Monty Python.

Biografie
Gilliam werd geboren in Medicine Lake, een dorpje bij Minneapolis (Minnesota), als oudste van drie kinderen. In 1951 verhuisde het gezin naar Californië omdat het droge klimaat van die streek beter was voor Gilliams astmatische zuster. Na de Birmingham High School te hebben doorlopen ging Gilliam naar het Occidental College in Eagle Rock bij Los Angeles. Aanvankelijk studeerde hij natuurkunde, daarna schakelde hij over op kunsten, en tenslotte studeerde hij af in politieke wetenschappen Hij begon zijn loopbaan in New York, als tekenaar van het satirische magazine Help! - een zusterpublicatie van het satirische tijdschrift Mad Magazine.

Terwijl hij studeerde aan Occidental College stuurde Gilliam zijn bijdragen aan het college-tijdschrift Fang al op aan Harvey Kurtzman, redacteur en medeoprichter van Help!, en hij was opgetogen toen hij bij zijn idool kon werken als assistent-redacteur. In een van zijn bijdragen aan Help! kwamen foto's voor van een Britse komiek die optrad in New York, een zekere John Cleese.

Gilliam bracht zijn militaire dienst door bij de National Guard waar hij karikaturen van officieren tekende. Hij zwierf door vervolgens door Europa, en werkte daarna bij een reclamebureau in Los Angeles. Toen hij daar werd ontslagen, verhuisde Gilliam met zijn vriendin naar Londen. Op zoek naar werk belde hij John Cleese op, de enige Engelsman die hij kende. Zo werd Gilliam het enige Amerikaanse lid van het verder zeer Engelse Monty Python. Hij was als animator verantwoordelijk voor de surrealistische en bizarre tekenfilmpjes die veelvuldig door de sketches werden gestrooid.

Later werd Gilliam filmregisseur. Zijn film Brazil staat bij cinefielen bekend als een uitmuntend voorbeeld van wat er allemaal mis kan gaan als een regisseur niet de volledige zeggenschap heeft, en de productiemaatschappij zich gaat bemoeien met een situatie die zij als ontspoord ervaart. Gilliams conflicten met productiemaatschappijen zijn beroemd, en zijn uitgebreid beschreven.

Sinds 1973 is Gilliam getrouwd met Maggie Weston, die maskers maakt en in die hoedanigheid aan veel Monty Python- en Gilliam-films heeft meegewerkt. In oktober 1980 werd hun dochter Holly Dubois Gilliam geboren, die later een klein rolletje speelde in "Brazil".

Stijlkenmerken
Gilliams films hebben een karakteristieke uitstraling; veelal is een korte scène al zeer herkenbaar als afkomstig uit een van zijn films. Die films hebben vaak iets barok-achtigs, met bijvoorbeeld computermonitors voorzien van een vergrootglas, of een rode ridder die bedekt is met flapperende kledingstukken. Gilliam houdt ook erg van vreemde tegenstellingen.

Filmografie
Monty Python and the Holy Grail (1975) (regie, samen met Terry Jones)
Jabberwocky (1977) (scenario en regie)
Time Bandits (1981) (scenario en regie)
Brazil (1985) (scenario en regie)
The Adventures of Baron Munchhausen (1988) (scenario en regie)
The Fisher King (1991) (regie)
Twelve Monkeys (1995) (regie)
Fear and Loathing in Las Vegas (1998) (regie)
The Brothers Grimm (2005) (regie)
Tideland (2005) (regie)

Gilliams mislukte pogingen om The Man Who Killed Don Quixote te filmen, gebaseerd op Don Quichote van Miguel Cervantes, is het onderwerp van de documentaire Lost in La Mancha.

Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Terry_Gilliam

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 49.