kunstbus

Ben jij de slimste mens? Test je kennisniveau op YaGooBle.com.

The Coen-Brothers

Joel en Ethan Coen, ook wel bekend als the Coen Brothers, is een bekend Amerikaans filmmakersduo, vooral bekend van eigenaardige postmoderne misdaadkomedies en films noir als Raising Arizona, Fargo, The Big Lebowski en O Brother, Where Art Thou?.

De broers regisseren, produceren en schrijven hun eigen films, waarbij Joel over het algemeen de eer krijgt voor de regie van de films, en Ethan voor de productie. Ook nemen ze soms de montage voor hun rekening. Hierbij gaan beide broers schuil onder het pseudoniem "Roderick Jaines". In de filmindustrie worden ze ook wel de "tweekoppige regisseur" genoemd, omdat beide broers meestal zeer nauw met elkaar werken en eenzelfde idee delen over hoe hun films eruit moeten gaan zien.

. Joel Coen werd op 29 november 1954 geboren in St. Louis Park, een buitenwijk van Minneapolis. Hij is al sinds 1984 getrouwd met actrice Frances McDormand en samen hebben ze een geadopteerd zoontje genaamd Pedro.
. Ethan Coen werd geboren op 21 september 1957, eveneens in St. Louis Park. Hij is getrouwd met Tricia Cooke, die ook de montage deed voor drie films van the Coen Brothers.
. Hun beide ouders zijn hoogleraar: vader Coen is hoogleraar Economie, moeder Coen hoogleraar Kunstgeschiedenis.

The Coen Brothers werken geregeld samen met dezelfde mensen. Zo werken ze vaak samen met regisseur Sam Raimi. De broers schreven het script voor Raimi's Crimewave en schreven mee aan Darkman. Sam Raimi kreeg een klein rolletje in Miller's Crossing en schreef mede het script voor The Hudsucker Proxy.

Barry Sonnenfeld was de cameraman voor de eerste drie films van the Coen Brothers. Na Miller's Crossing uit 1990 maakte hij een succesvolle carrière als filmregisseur van films als Get Shorty, The Addams Family en Men in Black. In 2004 was Sonnenfeld één van de producenten van The Ladykillers.

De filmmuziek wordt voor alle films gecomponeerd door Carter Burwell.

Joel en Ethan Coen maken vaak gebruik van een vaste groep acteurs. John Turturro, Steve Buscemi, Frances McDormand, John Goodman, Holly Hunter, Jon Polito en Michael Badalucco zijn te zien geweest in minstens drie films van the Coen Brothers.

Filmcarrière
In het begin van hun carrière werkten de broers vaak samen met regisseur Sam Raimi. Zo deed Joel Coen de montage voor "The Evil Dead" en schreven de broers enkele scripts voor Raimi, waaronder Crimewave en Darkman. In 1984 kwam hun debuutfilm uit, de film noir Blood Simple, met Joels vrouw Frances McDormand in de hoofdrol. De broers werden vanaf dat moment al beschouwd als grote talenten.

Hun tweede film, Raising Arizona uit 1987, met Nicolas Cage, Holly Hunter en John Goodman in de hoofdrollen, was een groot succes bij critici en het publiek. Met deze films kregen de broers een vaste fanschare. Barton Fink uit 1991 werd uitgebracht op het Filmfestival van Cannes, waar Joel de Gouden Palm won voor Beste Regisseur en hoofdrolspeler John Turturro de Gouden Palm voor Beste Acteur.

The Hudsucker Proxy uit 1994 was een flop, maar de daaropvolgende film, Fargo, was een groot succes. De film werd genomineerd voor zeven Oscars, waaronder die voor Beste Film en Beste Regisseur. Frances McDormand won voor haar rol als zwangere politievrouw de Academy Award voor Beste Actrice, en de broers wonnen voor Best Origineel Script.

In 1998 volgde The Big Lebowski, met Jeff Bridges en John Goodman in de hoofdrollen. Alhoewel de film bij de critici gemengde reacties opriep, heeft deze film inmiddels een grote cultstatus verworven. In 2000 volgde Oh Brother, Where Art Thou?, een vrije bewerking van de Odyssee die zich afspeelt in Mississippi tijdens de Grote Depressie. Voor deze film kregen de broers een Oscarnominatie voor Best Bewerkt Script. Het jaar daarop kwam de film noir The Man Who Wasn't There uit, met Billy Bob Thornton in de hoofdrol. Voor deze film kreeg Joel zijn derde Gouden Palm voor Beste Regisseur.

In 2003 kwam Intolerable Cruelty uit, een moderne screwball comedy met George Clooney en Catherine Zeta-Jones in de hoofdrollen. Dit was de eerste film van the Coen Brothers waarvoor zij niet het originele script hebben geschreven. Het jaar daarop maakten ze een remake van The Ladykillers met Tom Hanks in de hoofdrol.

Filmografie:
Blood Simple (1985)
Raising Arizona (1987)
Miller's Crossing (1990)
Barton Fink (1991)
The Hudsucker Proxy (1994)
Fargo (1996)

The Big Lebowski (1998, komedie)
"The Dude" Lebowski wordt foutief aanzien voor de miljonair Lebowski wiens vrouw nogal wat schulden gemaakt schijnt te hebben. Om het geld los te krijgen krijgt The Dude bezoek van twee kerels die op zijn tapijt urineren om hun verzoek kracht bij te zetten. Verbolgen om het verlies van zijn geliefde tapijt ("it really tied the room together") gaat The Dude op zoek naar een vergoeding voor dit tapijt bij zijn rijke naamgenoot.
Hij geraakt zo verwikkeld in een vermeende kidnappingszaak en gaat akkoord als 'bagman' te fungeren tegen een hoge vergoeding. Hiervoor roept hij de hulp zijn vriend Walter Sobchak, tevens zijn eerste bowlingpartner naast Donny. Walter is een bekeerde Jood die nog gediend heeft in Vietnam, met een niet te temperen woede.
Alles loopt echter uit de hand, grotendeels door het toedoen van Walter, en plots wil iedereen wel iets van The Dude, van nihilisten tot pornoregisseurs.
Cast:
Jeff Bridges - Jeffrey Lebowski - "The Dude"
John Goodman - Walter Sobchak
Julianne Moore - Maude Lebowski
Steve Buscemi - Theodore Donald 'Donny' Kerabatsos
David Huddleston - Jeffrey Lebowski - The Big Lebowski
Philip Seymour Hoffman - Brandt
Tara Reid - Bunny Lebowski

O Brother, Where Art Thou? (2000)
The Man Who Wasn't There (2001)
Intolerable Cruelty (2003)
The Ladykillers (2004)


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Joel_Coen.

Test je competentie op YaGooBle.com.

Pageviews vandaag: 1745.