kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

The Marx-BrothersDuck Soup part 6

Vijf broers vormen samen The Marx Brothers, ook al treden ze eigenlijk nooit met z'n vijven op. Het zijn de vijf overlevende zonen van Sam en Minnie Marx: Harpo, Chico, Groucho, Gummo en Zeppo. Als kwartet treden ze op in de eerste films, Gummo is dan al gestopt met z'n acteerwerk.

Groucho was de eerste die aan een carrière op de bühne begon, maar aanvankelijk met zeer weinig succes. Zijn eerste succes komt pas, wanneer hij met zijn broers optreedt in de muzikale komedie I'll Say She Is. Dit wordt gevolgd door nog twee Broadwayhits: The Cocoanuts en Animal Crackers. Van deze laatste twee shows zijn vervolgens filmopnames gemaakt, dit zijn de eerste films waarin de Marx Brothers optreden.
De shows van de Marx Brothers werden populair op het moment dat Hollywood de overgang meemaakte van de stomme film naar de talkies. De broers tekenden een contract met Paramount Pictures en startten zo hun filmcarrière.
Hun in die tijd meest succesvolle film was Horse Feathers (1932), een satire op het Amerikaanse collegesysteem. Maar de over het algemeen als beste beschouwde film Duck Soup (1933) had veel minder succes. Het publiek was nog niet rijp voor een satire over dictators en oorlog. Het betekende hun breuk met Paramount. Zeppo was het optreden als de romantische aangever ook zat en stopte met het films maken. De eerste vijf films worden beschouwd als uitingen van hun geniale denk- en werkwijze in zijn pure vorm.

De drie overgebleven broers verhuisden naar Metro-Goldwyn-Mayer en wijzigden de formule van hun volgende films. In de rest van hun films zou komedie verweven worden met romantische plots en niet-komische muzieknummers. In A Night at the Opera (1935), een satire op de opera-wereld, helpen de broers twee verliefde jonge zangers. De film was zeer succesvol, en werd gevolgd door een volgend succes: A Day at the Races (1937), waar ze rotzooi schopten op een racebaan. Meer films volgden tot 1941. Na de oorlog hebben de broers nog twee films samen gemaakt (A Night in Casablanca in 1946 en Love Happy in 1949) om Chico's gokschulden te lenigen. Er volgden nog een matige film (The Story of Mankind, 1957) en een televisiespecial (The Incredible Jewel Robbery in 1959), maar dat waren al tussendoortjes, ieder had al een eigen carrière opgepakt. Chico en Harpo gingen door op het toneel en Groucho was een carrière gestart als radio- en televisieentertainer. Daarnaast heeft hij een aantal boeken geschreven. Gummo en Zeppo hadden samen een theater-agentschap.

Op 16 januari 1977 zijn The Marx Brothers opgenomen in de Motion Picture Hall of Fame.

De broers
Chico: Leonard Marx (22 maart 1887 - 11 oktober 1961)
Chico was de oudste broer (Manfred was eigenlijk de oudste, maar die overleed in zijn kindertijd). Chico was de inspirator, was ook degene die met het idee van de muzikale komedie kwam en die deze er doorheen trok in de mindere tijden. Chico was een getalenteerd pianist. Indertijd had hij een Italiaans accent aangeleerd om de eventuele bedreigers uit de buurt ervan te overtuigen dat hij Italiaan was en geen Jood. Dit accent is een van zijn handelsmerken geworden.

Harpo: Adolph, wijzigde in WO I zijn naam in Arthur omdat hij de naam te Duits vond (23 november 1888 - 28 september 1964)
Harpo speelde de stomme, die je in geen van de films hoort praten. Harpo speelde de harp, in de films zie je hem zeer uiteenlopende exemplaren bespelen (van de lier tot een gesloopte piano), maar vrijwel nooit tweemaal hetzelfde exemplaar. Hij gebruikte vaak hulpmiddelen die onverwacht waren, en die altijd uit zijn jas te voorschijn getoverd werden, zoals bijvoorbeeld een kaars die aan twee kanten brandt, een opgerold touw, een poster met een vrouw in ondergoed etc. (Horse Feathers).

Groucho: Julius Henry Marx (2 oktober 1890 - 19 augustus 1977)
Groucho speelt in Animal Crackers de figuur "Captain Spaulding", dit zou voor het vervolg van zijn carrière zijn handelsmerk worden. De figuur met een eigen pasje, met een opgetekende snor, die altijd bijdehante opmerkingen plaatst en het aan de stok krijgt met weduwen. Groucho was zanger, en veel nummers zijn van hem bekend. Hij is een van 's werelds top-komieken.

Gummo: Milton (23 oktober 1892 - 21 april 1977)
Gummo is de minst bekende Marx brother, hij was wel degene die het eerst samen met Groucho optrad, maar voor het grote Broadway succes kwam was hij er al mee gestopt. Jarenlang was hij de manager van zijn broers.

Zeppo: Herbert Marx (25 februari 1901 - 29 november 1979)
Zeppo is de jongste van de Marx Brothers. Hij nam de rol van Gummo over toen die er mee stopte. Zeppo was de romantische aangever. Hij had veel meer capaciteiten als komiek, zou zo voor een van de anderen in kunnen vallen, maar heeft nooit een echt eigen rol kunnen vinden die stand kon houden tegenover de types van zijn drie broers.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 56.