kunstbus
Dit artikel is 21-05-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Thomas Harris

Thomas Harris (Jackson (Tennessee), 11 april 1940) is een Amerikaans schrijver. Hij is vooral beroemd door zijn boeken over dr. Hannibal Lecter.

Dr. Hannibal "The Cannibal" Lecter is een fictieve crimineel uit de 4 boeken van Thomas Harris. Alle vier de boeken zijn inmiddels verfilmd.

Hannibal werd geboren in 1938, in de buurt van Vilnius, Litouwen. Zijn ouders waren van adel, zijn vader een Litouwse graaf uit een erg oude familie, zijn moeder een lid van de Visconti-familie. Hij had een jonger zusje, Mischa, om wie hij erg gaf. Hannibal zegt ook in Hannibal dat de schilder Balthus zijn neef was.

In 1944 worden zijn ouders vermoord door terugtrekkende Duitse soldaten en werd hij met zijn zusje meegenomen. De Duitsers, waanzinnig van de honger, aten zijn zusje op. Dit heeft een verpletterende indruk gemaakt op de jonge Hannibal (noot: de Russische kannibaal Andrej Tsjikatilo had een neef die was opgegeten door hongerige Russische boeren).

Blijkbaar is de jonge Hannibal ontsnapt, of door geallieerde soldaten of partizanen ontzet, want uiteindelijk vinden we hem in de Verenigde Staten terug als briljant psychiater. Hij vermoordt echter negen mensen, vaak patiënten. Van een aantal eet hij de lever en de thymus op. Uiteindelijk wordt hij door de rechercheur Will Graham getraceerd en gearresteerd.

Dr. Hannibal Lecter helpt de FBI later met het vinden van de seriemoordenaars Francis Dolarhyde (de "Red Dragon") en Jame Gumb ("Buffalo Bill", gebaseerd op Ed Gein), met kennis vergaard van zijn patiënten, die zelf beslist niet zuiver op de graat zijn. Later ontsnapt hij, en duikt onder.

Dr. Hannibal Lecter is een extreem intelligent persoon. Hij kan mensen de stuipen op het lijf jagen, maar ook zeer ontwapenend zijn. Dit is echter schijn; hij vermoordt mensen zonder blikken of blozen op de meest gruwelijke manieren. In het derde deel van de trilogie, Hannibal, komt zijn menselijke kant enigszins naar voren. Hierin worden hij en rechercheur Clarice Starling tenslotte een paar.

In de serie ontwikkelt Lecter zich min of meer van een gewetenloze seriemaandenaar en kannibaal tot een soort antiheld. Waar hij in de eerste delen iedereen vermoordt die hem voor de voeten loopt zijn zijn slachtoffers in latere delen personen die zelf in meerdere of mindere mate kwaad hebben gedaan. De vraag dringt zich dan ook regelmatig op wie de werkelijke monsters zijn. Er wordt gesuggereerd dat Starling uiteindelijk een matigende invloed op hem heeft waardoor hij geen mensen meer vermoordt.

De trilogie is verfilmd in de gelijknamige films. De rol van Hannibal Lecter werd gespeeld door Anthony Hopkins in Silence of the Lambs, Hannibal en Red Dragon. In Manhunter speelt Brian Cox de rol van Hannibal. In de nieuwste film "Hannibal Rising" speelt Gaspard Ulliel de rol van Hannibal Lecter.


. Eerste boek en film: De Rode Draak (Red Dragon); Boek verscheen in 1981; Film verscheen als Manhunter in 1986; 2e verfilming verscheen onder de titel Red Dragon in 2002.
Manhunter (ook bekend als: Red Dragon: The Curse of Hannibal Lecter) is een thriller uit 1986 van regisseur Michael Mann en werd gebaseerd op het boek Red Dragon. De voornaamste rollen zijn voor Brian Cox, William Petersen, Joan Allen, Kim Greist, Dennis Farina en Tom Noonan.
Dit is de eerste keer dat er een film gemaakt werd rond het personage Hannibal Lecter. Hannibal Lecter wordt enkel in Manhunter door Brian Cox vertolkt. In de latere films ging die rol naar Anthony Hopkins. In Hannibal Rising speelt Gaspard Ulliel de rol van Lecter. Manhunter werd beïnvloed door de televisieserie Miami Vice (waarvan Michael Mann de producer was). Zo zijn er heel wat 80's-popnummers te horen tijdens de film en zijn ook de kleuren en stijl van de serie vaak terug te vinden.
Will Graham (Petersen) is een gewezen FBI-agent die ooit zijn leven op het spel zette om de beruchte Hannibal Lecter (Cox) in te rekenen. Door het trauma dat hij aan deze zaak overhield, besloot hij uit de FBI te stappen. Maar dan roept Jack Crawford de hulp in van zijn ex-collega Graham. Crawford is bezig met een ernstige zaak rond een seriemoordenaar met de naam De Tandenfee. Deze psychopaat vermoordt gezinnen en is nog steeds niet opgepakt. Graham heeft de gave om in de gedachten van een moordenaar te kruipen en te denken zoals de moordenaar dat zou doen. Zijn hulp is noodzakelijk en dus sluit hij zich terug aan bij de FBI. Om meer info over de psychopaat te weten te komen, roept Graham zelfs de hulp in van de beruchte Hannibal Lecter, die dankzij Graham in de gevangenis zit.

. Tweede boek en film: The Silence of the lambs (De Schreeuw van het Lam); Boek verscheen in 1988; Film verscheen in 1991
The Silence of the Lambs (1991)
Demme won de Academy Award voor beste Regie voor The Silence of the Lambs in 1991. The Silence of the Lambs is een Amerikaanse film gebaseerd op het gelijknamige boek van Thomas Harris. De film handelt over het lugubere onderwerp van seriemoordenaars met daarin centraal de figuur van Hannibal Lecter.
De film werd in 1991 uitgebracht en geregisseerd door Jonathan Demme, die hiervoor een Oscar heeft ontvangen. Jodie Foster - in de rol van Clarice Starling - en Anthony Hopkins - als Hannibal Lecter - wonnen ieder een Oscar voor hun hoofdrollen. Verder won de film nog Oscars voor het beste script en beste film. De film was in totaal voor twaalf categorieën genomineerd.
Het verhaal: Hannibal Lecter is een seriemoordenaar die opgesloten zit in een zwaarbeveiligde psychiatrische inrichting in Baltimore. Zijn bijnaam "Hannibal de Kannibaal" heeft hij te danken aan het feit dat hij letterlijk delen van zijn slachtoffers opat. Niettegenstaande deze afschuwelijke zijde is Hannibal tevens een uiterst intelligente en gesofisticeerde man. Hij stond hoog aangeschreven op de maatschappelijke ladder als uitmuntend psychiater vóór zijn opsluiting. Door zijn buitengewone profiel beslist de FBI om hem te benaderen.
Bedoeling is om zijn hulp te verkrijgen bij een andere lopende zaak, namelijk de zoektocht naar de actieve seriemoordenaar "Buffalo Bill". Hannibals inzicht in de menselijke geest van een seriemoordenaar zou een pracht van een psychologische analyse kunnen opleveren betreffende "Buffalo Bill" en kunnen leiden naar diens arrestatie. Het is Clarice Starling, een onervaren maar excellente jonge agente, die de opdracht krijgt Hannibal te overtuigen om mee te werken. De zaak betreffende "Buffalo Bill" ondergaat bovendien een stroomversnelling wanneer de dochter van de senator vermist wordt en waarschijnlijk het volgende slachtoffer zal zijn.
Hannibal is eerst terughoudend maar werkt hoe langer hoe meer mee. Hij voelt zich aangetrokken tot Clarice en ziet tevens de mogelijkheid om hier zelf voordeel uit te kunnen verkrijgen. Dit niet onterecht, uiteindelijk weet Hannibal te ontsnappen, een ontsnapping waarbij twee agenten vermoord worden met de Hannibals eigen signatuur. De relatie tussen Clarice en Hannibal is van wederzijds respect en loopt enigszins parallel. Ook Clarice voelt, tot haar eigen verbazing, een aantrekking tot de man. En ook zij verkrijgt voordeel uit deze zaak: ze ontvangt een promotie wegens haar onmisbare bijdrage in het vangen van "Buffalo Bill".
Hoewel "Buffalo Bill" van de scène is verdwenen, is Hannibal nog steeds op de vlucht. De film eindigt met een povere hoop: via de telefoon belooft Hannibal aan Clarice dat hij haar nooit enig kwaad zal doen als zij hem dan ook maar niet probeert op te sporen, doch zijn verlangen om andere mensen wel nog te vermoorden (en deels op te eten) is duidelijk niet weggeëbd.


. Derde boek en film: Hannibal; Boek verscheen in 1999; Film verscheen in 2001
Hannibal is een film uit 2001 geregisseerd door Ridley Scott. Het is een thriller gebaseerd op het derde boek uit de trilogie van auteur Thomas Harris. Deze film vertelt het verhaal van Hannibal Lecter. In de film spelen onder meer Anthony Hopkins, Julianne Moore en Giancarlo Gianni.
Deze derde Hannibal Lecter film is de opvolger van The Silence of the Lambs, het grote oscarwinnende succes uit 1991. Anthony Hopkins kruipt voor de tweede maal in de rol van Hannibal, maar Jodie Foster bedankte voor de eer.
Na de ontsnapping uit z'n inrichting (zie The Silence of the Lambs van Thomas Harris uit 1988 en de verfilming in 1991) is seriemoordenaar Dr. Hannibal Lecter inmiddels al jaren ondergedoken in Florence. Een oud-slachtoffer van Lecter probeert hem terug te lokken naar Amerika, om wraak te kunnen nemen. Hij gebruikt hiervoor het enige waar Lecter in geïnteresseerd is: FBI-agente Clarice Starling.

. Vierde boek en film: Hannibal Rising; Boek verscheen in 2006; Film verscheen in 2007
In januari 2007 is zijn laatste boek uitgekomen, Hannibal Rising, waarin hij de geschiedenis van Lecter voor De Rode Draak beschrijft.
Het boek vertelt het verhaal over de jeugd van Hannibal Lecter en hoe hij een seriemoordende sociopaat werd.
Geboren in 1938 groeit hij op tijdens de Tweede Wereldoorlog, hij ondervindt hier veel leed doordat het kasteel waar hij en zijn zusje woonden werd gebombardeerd, zijn beide ouders overleven het niet en ze vallen in handen van SS-mannen die hun ernstig mishandelen. Zijn zusje werd voor zijn ogen vermoord, en haar vlees wordt verwerkt in de soep.
Na de oorlog lijkt Hannibal op te knappen maar geestelijk hunkert hij steeds meer naar wraak. Hij loopt weg uit het weeshuis dat nota bene in het kasteel van zijn ouders is gevestigd, en vlucht naar Frankrijk en zijn aangetrouwde tante, lady Murasaki. Na verloop van tijd gaat de extreem intelligente Hannibal medicijnen studeren. Dan maakt een Franse slager racistische opmerkingen tegen lady Murasaki en Lecter ontdekt tevens dat de man onderdeel was geweest van de groep SS-ers die zijn zusje had vermoord en opgegeten. Hij vermoordt de slager en zet alles op alles om de voormalige SS-ers op te sporen en wraak te nemen. Bij een van zijn slachtoffers doet hij aan kannibalisme, en zo krijgt de seriemoordenaar Hannibal Lecter vorm...


Bibliografie
Zwarte Zondag, Black Sunday


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Hannibal_Lecter.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.