kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Ulrike Ottinger

Ulrike Ottinger (1942, Konstanz, Baden-Württemberg)

Haar veelzijdige oeuvre bestaat uit experimentele documentaires en speelfilms, die evenals haar foto's wereldwijd vertoond worden.

Beeldend kunstenares Ulrike Ottinger begon een succesvolle carrière als kunstschilder in Parijs en keerde daarna terug naar Duitsland waar zij in 1971 haar eerste film regisseerde.

Sinds haar debuutfilm Laokoon & Sons in de vroege jaren zeventig is Ulrike Ottinger een unieke en provocatieve stem in de Duitse cinema. Sindsdien maakte ze zeventien films, zowel speelfilms die worden gekenmerkt door een innovatief en expressionistisch gebruik van kostumering, decor en compositie, als experimentele documentaires. Films, waaronder speelfilms en experimentele documentaires, die veelal een feministische of etnografische invalshoek hebben. Centraal in haar werk staat een dramatische bespiegeling op identiteit, in het bijzonder wat betreft seksen en seksuele oriëntatie. Recentelijk legde ze de laatste hand aan haar nieuwste film Twelve Chairs die is gefilmd op verschillende locaties in de Oekraïne.

Ulrike Ottinger, de regisseuse van onder andere Madame X, Dorian Gray en Freak Orlando, husselt gedrag en verschijning van vrouwen en mannen door elkaar en tovert in al haar films travestie tot ingenieus schouwspel om. Van strakke sekseposities blijft in haar oeuvre geen spaan heel; ze versplintert klassieke dichotomieën als mannelijkheid/vrouwelijkheid en homoseksualiteit/heteroseksualiteit en bouwt uit de scherven daarvan een nieuw spectrum op, een spiegelpaleis waarin wij prettig mogen dwalen. fotograaf ontwikkelde Ulrike Ottinger een uitgebreid oeuvre door het continu vastleggen van realiteit en fictie in verscheidene vormen: registraties van de wereld om haar heen en voorstudies en ensceneringen in het kader van haar films. Door zorgvuldig selecties te maken uit haar verzamelingen foto's, ansichtkaarten en andere beelden, stelt Ottinger 'visuele notitieboeken' samen die ze gebruikt als scripts voor haar films. Dergelijke boeken kunnen fotosessies met vrienden en acteurs bevatten, maar ook portretten, foto's en documenten die zij verzamelde tijdens haar reizen door Azië en Oost-Europa.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.