kunstbus
Dit artikel is 06-02-2011 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Volker SchlondorffDuitse filmmaker en regisseur, geboren 31 maart 1939 in Wiesbaden.

Schlöndorff werd internationaal vooral bekend door zijn films Die verlorene Ehre der Katharina Blum en Die Blechtrommel.

Schlöndorff heeft vele werken uit de literatuurgeschiedenis verfilmd maar Die Blechtrommel naar de roman van Günter Grass wordt gezien als zijn magnum opus. Het werd de meest succesvolle naoorlogse film in Duitsland. Naast de Oscar voor beste buitenlandstalige film kreeg Schlöndorff ook de Gouden Palm maar die moest hij wel delen met Francis Ford Coppola's Apocalypse now.

Schlöndorff leerde het filmvak als regie assistent bij grote collega's als Louis Malle, Jean-Pierre Melville en Alain Resnais.

Schlöndorff doceert film en literatuur aan de European Graduate School in Saas Fee (Zwitserland).

Filmografie:
1966 - Der Junge Törless met Mathieu Carrière, Marian Seidowsky en Bernd Tischer.
Törless is een leerling aan een kostschool tijdens de gloriedagen van het Hapsburgse Rijk. Hij aanschouwt de sadistische wreedheden van twee van zijn klasgenootjes tegen anderen. Hij doet zelf niks en helpt de slachtoffertjes ook niet; hij kijkt slechts enigszins gefascineerd.
Gebaseerd op het boek Die Verwirrungen des Zoeglings Törless van Robert Musil.

1967 - Mord und Totschlag met Anita Pallenberg, Hans Peter Hallwachs en Manfred Fischbeck. Muziek van The Rolling Stones.
Marie, een jonge vrouw krijgt hevige ruzie met haar ex-minnaar en doodt hem ongewild. Ze beslist het lichaam te verbergen. Een vreemdeling Gunther en zijn vriend Fritz bieden haar aan hierbij te helpen. Het lijk wordt naar een bouwwerf gebracht en daar begraven. Maar als Marie nadien vertrouwelijker wordt met het tweetal, krijgt ze steeds meer problemen.

1969 - Michael Kohlhaas, der Rebell met David Warner, Anita Pallenberg en Gregor von Rezzori.
Michael Kohlhaas is paardenhandelaar in de Middeleeuwen. Als hij naar de plaatselijke markt gaat om zijn paarden te verhandelen wordt hij door een edelman gedwongen om een deel van zijn paarden achter te laten als entree-geld, en de belofte dat hij na vertrek ze weer mee kan nemen. Als hij weer terug gaat zijn de paarden bijna dood, en geeft de edelman niet thuis. Michael komt in actie en zweert wraak.
Gebaseerd op de roman van Heinrich von Kleist.

1975 - Die verlorene Ehre der Katharina Blum met Angela Winkler, Mario Adorf en Jürgen Prochnow.
Katharina Blum is een jonge vrouw. Ze ontmoet Ludwig, en wordt spontaan verliefd. Na de nacht samen doorgebracht te hebben, wordt Katharina 's ochtends door de politie wakker gemaakt. Ludwig blijkt een terrorist te zijn, en heeft het hazenpad gekozen. Katharina wordt gearresteerd, vernederd, verdacht van terrorisme en vervolgens door de tabloids kapot geschreven. Deze Schlöndorff-film (die hij samen maakte met Margarethe von Trotta) is een keihard pleidooi voor democratie en menselijkheid. Naar de gelijknamige roman van Heinrich Böll.
Gebaseerd op de roman van Heinrich Böll.

1976 - Der Fangschuss met Margarethe von Trotta, Matthias Habich en Rüdiger Kirschstein.
Een Baltische gravin laveert in 1919 tussen haar eigen kille officierskringen en de oprukkende, begeesterde communisten.
Naar de roman Le coup de grâce van Marguerite Yourcenar.

1978 - Deutschland im Herbst met Mario Adorf, Wolf Biermann en Rainer Werner Fassbinder.
Geregisseerd door Rainer Werner Fassbinder, Alexander Kluge, Edgar Reitz, Volker Schlöndorff, Katja Rupé en Peter Schubert
Gedurende 2 maanden in 1977 worden een aantal mensen gevolgd tijdens de gijzeling van een zakenman door de linksradicale groep Rote Armee Fraktion. Later wordt de man vermoord. Hij was gegijzeld in een poging de drie leiders van de RAF (ook wel Baader-Meinhof groep genoemd) vrij te laten. De gijzeling mislukt en ook een poging tot een vliegtuigkaping wordt verhinderd. De drie prominente leden van de RAF Andreas Baader, Gudrun Enslin, en Jean-Carl Raspe plegen alle 3 zelfmoord.
Een film over Duitsland in de later jaren '70, ten tijde van de Rote Armee Fraktion; het is een mengeling van documentaire en standaard filmscènes.

1979 - Die Blechtrommel met Mario Adorf, David Bennent en Angela Winkler.
Danzig, 1924. De kleine Oskar is van bij zijn geboorte een vreemd kereltje. Hij was liever niet geboren want de wereld bevalt hem helemaal niet. Toch verlangt hij er naar om zo snel mogelijk drie jaar te worden. Dan krijgt hij van zijn moeder een blikken trommel. Op die dag besluit Oskar om niet meer te groeien en laat zich van een trap vallen. Oskar blijft inderdaad klein en verstoort met zijn trommel en zijn hoge stem - waarmee hij glas kan breken - het leven van de volwassenen. Door zijn opengesperde angstige kinderogen volgen we de opkomst van het Nationaal Socialisme en de catastrofe van de oorlog.
Gebaseerd op de roman van Günter Grass.
Die Blechtrommel sleepte een Oscar voor de beste niet-Engelstalige film in de wacht en won de Gouden Palm op het festival in Cannes, waarvoor Schlöndorff in de jaren zestig al drie keer eerder was genomineerd.

1980 - Der Kandidat
Geregisseerd door Alexander Kluge, Volker Schlöndorff, Alexander von Eschwege en Stefan Aust
Portret van de kandidaat bondskanselier Franz-Josef Strauss. De vraag wordt gesteld waarom iemand met een verleden als Strauss uberhaupt kandidaat gesteld kan worden. Dit wordt ondersteund door talloze archiefbeelden van de vele affaires waar de Beierse conservatief in verwikkeld is geweest.

1981 - Die Falschung met Bruno Ganz, Hanna Schygulla en Jean Carmet.
Journalist Laschen moet in opdracht van een krant de burgeroorlog in Libanon verslaan. In de hectische oorlogstoestand in Beiroet begint de in persoonlijkheidscrisis verkerende journalist aan zijn werk te twijfelen. Nadat hij een Duitse ambassademedewerker ontmoet heeft, verandert zijn kijk op de oorlog. Deze ervaring zorgt ervoor dat hij na terugkomst in Hamburg zijn beroep opgeeft.
Naar het boek van Nicolas Born.

1983 - Eine Liebe von Swann met Jeremy Irons, Ornella Muti en Alain Delon.
Parijs eind 19e eeuw. Charles Swann, een welgestelde Joodse intellectueel, is ondanks het anti-semitisme doorgedrongen en geaccepteerd in de high society van Parijs. Hij heeft een affaire met Odette, een meisje uit de lagere sociale klasse. Ondanks dat zijn hele vriendenkring hem waarschuwt en hij eigenlijk niet van haar houdt, trouwt hij toch met haar wat leidt tot een sociale zelfmoord. Parallel hieraan loopt het verhaal van Swann's vriend, de homoseksuele Baron de Charlus en zijn pogingen een onwillende jongeman te versieren.
Frans-Duitse coproductie naar de roman van Marcel Proust.

1985 - Death of a Salesman met Dustin Hoffman, Kate Reid en John Malkovich.
Handelsreiziger Willy Loman heeft te maken met een crisis: hij staat op het punt zijn baan te verliezen, kan z'n rekeningen niet betalen, krijgt geen respect van z'n kinderen en kan niet aan zijn potentie voldoen. Hij vraagt zich af wat er fout is gegaan, en hoe hij het goed kan maken met zijn familie.
Naar het toneelstuk Dood van een handelsreiziger van Arthur Miller.

1987 - A Gathering of Old Men met Louis Gossett Jr., Holly Hunter en Richard Widmark.
Een racistische, blanke boer wordt vermoord in Louisiana en een zwarte landbouwer (Gossett) is de hoofdverdachte. De manager van de plantage (Hunter) vreest een lynch-partij en trommelt de vrienden van de landbouwer op om een front te vormen tegen aanvallers. Dan arriveert de sheriff om hem in bewaring te stellen.

1990 - The Handmaid's Tale met Faye Dunaway, Robert Duvall en Natasha Richardson.
Het land van Gilead, 21e eeuw. Het menselijk ras staat op uitsterven. Vruchtbare vrouwen worden opgeleid tot broedmachines. Ontsnappen lijkt onmogelijk. Totdat de moedige weduwe Kate een slim plan bedenkt en steun krijgt uit onverwachte hoek.
Naar de roman van Margaret Atwood en met een scenario van Harold Pinter.

1991 - Homo Faber met Sam Shepard, Julie Delpy en Barbara Sukowa
Walter Faber heeft een vliegtuigcrash overleefd en besluit om voortaan per boot te reizen. Op een van die reizen ontmoet hij de leuke Sabeth, waarmee hij een relatie krijgt aan boord het schip. Samen reizen ze naar haar huis in Griekenland, maar de rationele Faber weet niet wat het lot voor hem in petto heeft.
Naar een roman van Max Frisch.

1996 - Der Unhold met John Malkovich, Gottfried John en Marianne Sägebrecht
Fransman Abel Tiffauges houdt van kinderen en wil ze beschermen tegen volwassenen. Vals beschuldigd van het molestreren van een kind moet hij als soldaat dienen in de Tweede Wereldoorlog, maar hij wordt al snel gevangen genomen door de vijand. Hij wordt door de Duitsers gebruikt als trainingsleider voor een nazi kamp in het Kaltenborg kasteel. Tiffauges is hier gelukkig mee, omdat hij voor de Duitse kinderen kan zorgen, maar moet leven met het feit hij de vijand helpt bij hun strijd.
Naar de roman Le Roi des Aulnes van Michel Tournier.

1998 - Palmetto met Woody Harrelson, Elisabeth Shue en Gina Gershon
Na vrijgekomen te zijn van een onterecht verblijf in de bak is Harry Barber uit op wraak. Hij wordt ingehuurd door een vrouw om de kidnapping van haar stiefdochter in scene te zetten. Hij ontdekt dat hij er ingeluisd wordt, en realiseert zich dat hij de politie moet zien te overtuigen om een langer verblijf in de bak te voorkomen.
Naar de roman Just Another Sucker van James Hadley Chase. Met Woody Harrelson.

1999 - Die Stille nach dem Schuss met Bibiana Beglau, Richard Kropf en Nadja Uhl.
Duitsland, de jaren zeventig. Rita (Bibiana Beglau) is een terroriste bij de RAF (Rote Armee Fraktion). Een poging een bendelid uit de gevangenis te bevrijden, mondt uit in een bloederige schietpartij. Ze worden geïdentificeerd en hun foto's worden verspreid door de media. Rita loopt met enkele kompanen over naar Oost-Duitsland, waar de Stasi hen met open armen ontvangt. In ruil voor enkele aanslagen genieten ze overheidsbescherming. Na enige tijd is Rita het geweld beu en ze besluit ermee te kappen. Ze krijgt een nieuwe naam en een onderduikadres toegewezen. Met de val van de Berlijnse Muur valt haar dekmantel echter in duigen.

2002 - Ten Minutes Older: The Cello met Ildikó Bánsági, Valeria Bruni Tedeschi en Dominic West.
Geregisseerd door Bernardo Bertolucci, Mike Figgis, Claire Denis, Michael Radford, Volker Schlöndorff en Jean-Luc Godard.
Tweede deel van 'Ten Minutes Older', dat het meest universele onderwerp behandelt, namelijk tijd. In totaal behandelen 15 regisseurs in korte sketches van 10 minuten ieder op hun eigen wijze dit onderwerp. In dit deel, 'The Cello' zijn dat er acht: Bernardo Bertolucci, Claire Denis, Mike Figgis, Jean-Luc Godard, Jirí Menzel, Michael Radford, Volker Schlöndorff en István Szabó.
In deze film bestaande uit vijftien segmenten geregisseerd door vijftien verschillende regisseurs maakte Schlöndorff het segment The Enlightenment.

2004 - Der neunte Tag met Ulrich Matthes, August Diehl en Bibiana Beglau.
Priester Henri Kremer (Ulrich Matthes) is tijdens de tweede wereldoorlog in Dachau werkzaam en heeft helemaal geen hoop meer als hij plotseling een vakantie krijgt om 9 dagen terug te keren naar zijn geboorteland Luxemburg. Echt vakantie is het niet, want dagelijks moet hij gesprekken voeren met Gestapo-chef Gebhardt (August Diehl). Die wil met hem over de rol van de kerk en het nationaal-socialisme discussieren. Die stelt hem uiteindelijk voor een moeilijke kwestie, of terugkeren naar Dachau of de bisschop ervan overtuigen om het nationaal socialisme volledig te ondersteunen.

2005 - Enigma - Eine Uneingestandene Liebe met Mario Adorf en Justus von Dohnanyi.
Erik Larsen (Justus von Dohnanyi) weet zich op een slinkse manier binnen te werken bij de afgezonderde Nobelprijswinnaar Abel Znorko (Mario Adorf). Deze blijkt te werken aan een nieuw boek maar wil daar echter niets over kwijt. Larsen, die de hele reis naar Noorwegen niet voor niets heeft ondernomen, besluit de onderste steen boven te krijgen.

2006 - Die Heldin von Danzig met Joanna Bogacka, Andrzej Chyra en Henryk Golebiewski.
Polen rond 1960. De werkomstandigheden in fabrieken zijn zeer slecht en de werknemers worden bovendien vreselijk slecht betaald. Ze maken lange dagen terwijl het voor hen maar net uit te houden is. Onder hen bevindt zich een kleine vrouw, ze valt amper op. Maar ze beschikt over een sterke wil en is van plan de sociale problemen in Polen aan de kaak te stellen.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.