kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Walt Disney

Walter Elias Disney (Chicago, 5 december 1901 - Los Angeles, 15 december 1966) was een Amerikaans producent, ontwerper, schrijver en regisseur van Academy Award-winnende tekenfilms en Hollywoodfilms, zakenman en de geestelijk vader van onder meer Mickey Mouse en Donald Duck. Hij en zijn broer Roy Disney hebben in 1923 samen een studio opgericht welke inmiddels is uitgegroeid tot een omvangrijk media conglomeraat welke sinds 1986 zijn naam draagt: The Walt Disney Company.

Walt Disney werd geboren in Chicago, als vierde zoon. Zijn vader Elias Disney had verschillende baantjes en zijn moeder Flora Call Disney was lerares. Walt verhuisde als kind naar een boerderij in de buurt van Marceline, in Missouri. Waarschijnlijk stond de hoofdstraat van Marceline model voor Main Street USA in Disneyland. Niet lang hierna verhuisde het gezin weer, dit maal naar Kansas City, hier werd Walt's vader krantenbezorger. Walt begon met een schriftelijke cursus cartoons maken en ging naar de kunstacademie. In 1917 keerde de Disney-familie terug naar Chicago. In 1918 doet Walt een poging om toe te treden tot militaire dienst. Vanwege een te jonge leeftijd werd hij afgekeurd. Zijn broer Roy Disney zit dan bij de marine. Walt ging als chauffeur van het Rode Kruis naar Frankrijk, waar hij net na het einde van de Eerste Wereldoorlog arriveerde. In 1919 ging hij terug naar Amerika en vond werk als tekenaar en 'inker' in Kansas City.

Walt Disney had een eigen studio, de Hyperon Avenue Studios (in de VS), waar hij samen met zijn broer Roy en een handjevol anderen allerlei tekenfilms met dieren maakte. Walt Disney was zelf geen animator; hij wist wat mogelijk was en hoeveel tijd verschillende dingen kostten, maar het zelf uitvoeren kon hij niet. Disney was dus een man van idee├źn. Dit had hij zelf snel in de gaten en hij nam enkele animators in dienst. Ook had Disney een goed gevoel voor grappige situaties: de combinatie van de uitdrukkingen op de gezichten van de dieren en de gebeurtenissen konden voor een erg komisch verhaal zorgen. Disney was een perfectionist en hij besteedde, ondanks beperkte budgetten, veel aandacht aan de kwaliteit van de tekenfilms.

In 1928 kwamen drie filmpjes van Mickey Mouse uit. De eerste was Plane Crazy. Het had niet veel gescheeld of Mickey had Mortimer geheten maar Disney's vrouw vond Mickey een betere naam en daarom heet hij nu zo.

Steamboat Willy was het eerste filmpje van Mickey met geluid en ook de eerste tekenfilm met geluid. Hierna volgden nog enkele korte filmpjes met de drie biggetjes (1933), Donald Duck (1934) enz. Deze filmpjes heten Silly Symphonies en dit was een serie waarin allerlei tekenfilm figuren muziek maakten.

In 1937 maakte Walt Disney zijn eerste tekenfilm van speelfilmlengte: Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen. Deze film was razend populair en won in 1939 een Oscar, of liever gezegd acht Oscars, want Disney kreeg naast het gewone beeldje zeven kleine beeldjes erbij. Hierna volgden nog vele andere lange tekenfilms.

Tijdens het maken van "Jungle Book" in 1966 overleed Walt Disney, aan de gevolgen van longkanker. Zijn medewerkers hebben daarom aan de afwerking van die film extra aandacht besteed.

Ook na Walt Disney's dood bleef zijn studio voortbestaan en produceert nog altijd populaire teken- en speelfilms.

Enkele medewerkers van de Walt Disney studio's hebben in 1949 een dixieland orkest opgericht, dat tot in de jaren '60 opnames gemaakt heeft. Dit orkest heette 'The Firehouse Five Plus Two'.

Op de tekenfilms van Walt Disney zijn vijf attractieparken gebaseerd. Disneyland in Anaheim dicht bij Los Angeles, het Magic Kingdom in het Walt Disney World Resort in Orlando, Florida, Disneyland Tokyo in Tokio, Japan, Disneyland Resort Paris dichtbij Parijs in Frankrijk en Disneyland Hongkong dichtbij Hongkong in China. Disneyland opende zijn deuren in 1955, Walt Disney World Resort volgde in 1971, daarna kwamen Tokyo in 1983, Parijs in 1992 en Hongkong in 2005.

Creaties:
. Mickey Mouse (1928)
. Minnie Mouse (1928)
. Pluto (1930)
. Goofy (1932)
. Donald Duck (1934)
. Boris Boef (1925)
. Kwik, Kwek en Kwak (1938)

Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Walt_Disney

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 856.