kunstbus
Dit artikel is 09-07-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Warren Beatty

Amerikaans filmacteur, -regisseur en -producent, geboren 30 maart 1937 Richmond (Virginia)

Henry Warren Beaty is de broer van actrice Shirley MacLaine. Beatty debuteerde als acteur in Splendor in the Grass (1961) naast Natalie Wood, met wie hij korte tijd ook een relatie had. Meteen was hij één van de premier jeune acteurs van de V.S. In 1966 werd hij door de Franse regisseur François Truffaut getipt op het script van Bonnie & Clyde om samen met zijn toenmalige vriendin, actrice Leslie Caron, de hoofdrollen te vertolken. Beatty echter vond haar niet geschikt en vroeg Faye Dunaway. In 1965 had Beatty voor het eerst kennis gemaakt met de Britse actrice Julie Christie toen beiden in London tijdens een speciale gelegenheid aan de Britse vorstin, Elizabeth werden voorgesteld. Vanaf 1967 vormden beide acteurs ook een romantisch paar, al spendeerden ze evenveel tijd apart als in elkaars gezelschap. In de Robert Altman film McCabe and Mrs. Miller (1971) acteerden de geliefden voor het eerst met elkaar. Intussen werd Beatty gevraagd voor een Sovjet-verfilming van het leven van de Amerikaanse communistische journalist John Reed; hij bedankte maar raakte wel geïnteresseerd en begon zelf een biografisch script te schrijven.

Mede dankzij de films die hij in de jaren zeventig maakte, zoals Dollars (1971), Shampoo (1975) en Heaven Can Wait (1978), en de vele relaties die hij met zijn tegenspeelsters aanging, werd de intellectuele Beatty niet zo serieus genomen als hij had gewild. Daar kwam echter verandering in met de verfilming van het leven van John Reed. Sinds 1969 was hij bezig geweest met het script en al in 1971 had hij de eerste getuigenissen op film vastgelegd. Reds kwam uit in 1981 en was ondanks de lovende kritieken geen bioscoopsucces, mede vanwege de speelduur van zo'n 3 uur, waardoor er slechts 1 vertoning van de film per avond mogelijk was. Wel had Beatty nu bewezen een van de grootste Amerikaanse filmmakers te zijn. Hij schreef het script, deed de productie, de regie en speelde de hoofdrol in het drie uur durende epos. De film kreeg twaalf oscarnominaties en won er vier, waaronder die voor beste regisseur. Enkele kassuccessen zoals Dick Tracy (1990) en Bugsy (1991) volgden en met Bulworth (1998) nam hij de Amerikaanse politiek ernstig op de hak. De in de V.S. als uiterst links beschouwde Warren Beatty heeft altijd de naam rokkenjager gehad, onder zijn partners waren onder anderen ook Joan Collins, Diane Keaton en Madonna. In 1992 trouwde hij voor het eerst, met actrice Annette Bening, hij kreeg vier kinderen met haar en ze zijn anno 2007 nog altijd samen.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Warren_Beatty

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 266.