kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Werner HerzogDuits filmregisseur en auteur, geboren 5 september 1942 in München.

Werner Herzog, pseudoniem van Werner H. Stipetic, is samen met Volker Schlöndorff, Alexander Kluge, Rainer Werner Fassbinder en Wim Wenders een van de belangrijkste regisseurs van de Duitse naoorlogse auteursfilm die vanaf eind jaren zestig furore maakte in de internationale cinema. Zijn films kenmerken zich door een bevreemdende kijk op de alledaagse werkelijkheid die onze culturele vooringenomenheden in twijfel trekken.

Werner Herzog studeerde literatuur en theaterwetenschappen in München en Pittsburg, werkte enige tijd bij een Amerikaans televisiestation en ontwikkelde zich sinds 1962 autodidactisch tot filmregisseur. Na enkele korte documentaires debuteerde hij in 1967 met zijn eerste speelfilm, Lebenszeichen.

Herzog is berucht om de zware omstandigheden waaronder vooral zijn speelfilms tot stand kwamen; volgens George Sluizer, die meewerkte aan het in de jungle opgenomen Fitzcarraldo (1982), was die film zelfs nog zwaarder om te maken dan Coppola's Apocalypse Now. Voor de opnamen van Heart of Glass (1974) werden de acteurs gehypnotiseerd. De hoofdpersonen in Herzogs films zijn vaak mensen die extreme beproevingen hebben doorstaan of wier grootse dromen door anderen niet begrepen worden. Herzog portretteert ze met een mengeling van verwondering en bewondering. Richtte zich de laatste jaren vooral op het maken van documentaires.

Herzog schrikt er niet voor terug zijn documentaires (zoals Grizzly Man uit 2005) in scène te zetten. De scheidslijn tussen documentaire en speelfilm is voor Herzog dan ook niet erg helder. Vooral in zijn recente films speelt hij een ingenieus spel met realiteit en fictie. Zo had The Wild Blue Yonder (2005) een documentaire moeten worden over het ruimteproject Galileo, maar veranderde deze film gaandeweg in een 'science fiction fantasy' over een groep astronauten die verdwaalt in de ruimte. 'De scheidslijn tussen speelfilms en documentaires is voor mij vaag. Fitzcarraldo is mijn beste documentaire en Little Dieter Needs to Fly is mijn beste speelfilm. Ik maak niet zo'n duidelijk onderscheid tussen de twee - ze zijn allemaal films.'

Het oeuvre van Werner Herzog beslaat 41 speelfilms en documentaires. Hij werkte regelmatig samen met de Duitse acteur Klaus Kinski. Tussen 1972 (Aguirre, der Zorn Gottes) en 1987 (Cobra Verde) maakten de twee vijf films samen.

Prijzen:
Zilveren Beer op het filmfestival in Berlijn en de Duitse Filmprijs in 1968 voor Lebenszeichen.
Grote Prijs van de Jury en Fipresci-prijs in Cannes in 1975 voor Jeder für sich und Gott gegen alle.
Prijs van Franse filmcritici in 1976 voor Aguirre, der Zorn Gottes.
In 1982 ontving Werner Herzog voor Fitzcarraldo de prijs voor 'Beste Regisseur' op het filmfestival van Cannes.
Grote Prijs op het filmfestival van Melbourne in 1993 voor Lektionen in Finsternis.
Meer recent vielen enkele van zijn documentaires in de prijzen, zoals Little Dieter Needs to Fly (Speciale Juryprijs op het IDFA in 1997) en de 'Alfred P. Sloan-prijs' op het Sundance-festival in 2005 voor Grizzly Man.

Hij schreef verschillende boeken, o.a. Vom Gehen im Eis (1978; Ned. vert.: Over een voettocht door de kou, 1984).

Filmografie:
Herakles (1962), 12 minuten durende 16 mm-film in zwart-wit.

Lebenszeichen (1968)
Fliegenden Ärzte von Ostafrika, Die (1969)

Auch Zwerge haben klein angefangen (1970) met Helmut Döring, Gerd Gickel en Paul Glauer
Een groep dwergen zit gevangen in een ver land. Ze hebben schoon genoeg van de daar aanwezige omstandigheden en ze komen in opstand tegen hun opzichters. Hun rebellie neemt al snel drastische vormen aan.

Fata Morgana (1971)
Land des Schweigens und der Dunkelheit (1971)

Aguirre, der Zorn Gottes (1972) (Aguirre: The Wrath of God-Cobra Verde) met Klaus Kinski, Alejandro Repulles en Peter Berling
Aguirre vertelt het verhaal van een Spaanse conquistador die langzaam gek wordt in het Amazone-oerwoud. Een groep van gewetenloze conquistadores trekt op zoek naar rijkdom een rivier op in het zestiende eeuwse Zuid Amerika. Het enige wat ze ontdekken is dat de onderneming steeds gevaarlijker wordt. Moraal en loyaliteit aan Spanje vervallen dusdanig dat er een machtstrijd ontstaat onder de soldaten.

Jeder für Sich und Gott gegen Alle (1974) (The Enigma of Kaspar Hauser) met Bruno S., Walter Ladengast en Brigitte Mira
Deze film van Herzog is gebaseerd op het ware en mysterieuze verhaal van Kasper Hauser, een jonge man die in 1828 plotseling opduikt in Neurenberg, nauwelijks in staat tot spreken of lopen en een vreemde brief bij zich dragend. Hij verklaarde later dat hij zolang als hij zich kon herinneren, hij gevangen had gezeten in een of andere kelder, waaruit hij net was vrijgelaten, zonder enige opgave reden. Een weldoener probeert hem te laten integreren in de samenleving, wat intrigerende resultaten oplevert. Kaspar Hauser wordt tot een 'beschaafd' mens opgevoed maar blijft de wereld vanuit een heel eigen 'wilde' logica bekijken.

Herzog kreeg internationale bekendheid door zijn films met de Berlijnse straatmuzikant Bruno S. in de hoofdrol: Jeder für sich und Gott gegen alle (1974), over Kaspar Hauser, en Stroszek (1978).

Herz aus Glas (1976) (Heart of Glass)
Een klein, negentiende-eeuws dorp in het hart van Beieren staat bekend om de productie van het prachtige 'robijnglas'. Wanneer echter de voorman van de glasfabriek sterft zonder het exacte procédé voor dit verfijnde glas vast te leggen, breken er slechte tijden aan voor het plaatsje. De glasfabrikant raakt totaal door het rode glas geobsedeerd en roept zelfs de hulp in van de plaatselijke helderziende, Mühlhias. Diens openbaringen hebben echter niets te maken met het begeerde fabricageproces, maar des te meer met de onafwendbare verschrikkingen die de wereld staan te wachten.

Stroszek (1977)
De eigenaardige, in zichzelf gekeerde Bruno Stroszek wordt vrijgelaten uit een Duitse gevangenis. Zijn jeugd heeft hij in allerlei instellingen doorgebracht, wat resulteerde in een kwetsbare man met weinig vaardigheden of verwachtingen. Hij raakt bevriend met de prostituee Eva, die veel last heeft van haar voormalige pooiers. Om daaraan te ontsnappen en een nieuw leven op te bouwen besluiten Eva, Bruno en diens excentrieke buurman Scheitz Duitsland te verruilen voor Wisconsin. Omringd door de koude, troosteloze prairie werkt Bruno als mecanicien, terwijl Eva serveerster is. Maar hun nieuwe bestaan kost ook veel geld, iets wat Bruno steeds meer zorgen baart. Eva schnabbelt er op haar manier nog wat bij, maar de relatie tussen haar en Bruno verslechtert snel en hij begint zich af te vragen of dit nieuwe bestaan wel veel beter is dan het vorige.

Nosferatu: Phantom der Nacht (1979)
Nosferatu: Phantom der Nacht is een vampierenfilm uit 1979 van Werner Herzog (naar het boek van Bram Stoker), met Klaus Kinski als Graaf Dracula. De film is opgenomen in Nederland en gedeeltelijk in Transsylvanië. Het is een remake van en hommage aan de film Nosferatu, eine Symphonie des Grauens van Friedrich Wilhelm Murnau uit 1922.
Jonathan Harker wordt voor zaken naar Transsylvanië gestuurd om daar graaf Dracula te ontmoeten. Zijn vrouw Lucy heeft er om onverklaarbare redenen een slecht gevoel bij, maar Jonathan vertrekt toch. Eenmaal aangekomen in een dorp vlak bij het kasteel van de graaf, wordt Jonathan wederom gewaarschuwd om het kasteel niet te betreden. Dit keer zijn het de dorpelingen die hem vertellen dat van iedereen die erheen is gegaan, nooit meer iets is vernomen. Jonathan doet de verhalen af als bijgeloof en gaat op weg naar het kasteel, waar hij door de graaf zelf wordt opgewacht. Daar komt hij erachter dat er misschien toch een kern van waarheid zat in de waarschuwingen die hij had gekregen...

Woyzeck (1979)
In het Duitsland van 1876 is Franz Woyzeck (Klaus Kinski) ondanks zijn 40 jaren nog niet verder gekomen dan de rang van soldaat. Hij is een arme sloeber die wordt gekoeioneerd door z'n onevenwichtige superieuren en die als proefkonijn wordt gebruikt door de onbekwame garnizoensarts. Woyzeck is niet meer dan een speelbal in de boze wereld om hem heen; het enige wat hij heeft is z'n gezinnetje. En zelfs dat staat hij op het punt om te verliezen, wanneer z'n dellerige vrouw hem bedriegt. Hij legt zich in eerste instantie neer bij zijn armzalige bestaan, maar dan begint hij meer en meer weg te zakken in een wereld van waanzin, stemmen en visioenen.

Fitzcarraldo (1982)
Brian Sweeney Fitzgerald, kortweg 'Fitzcarraldo', is een onsuccesvolle zakenman die aan het begin van de 20ste eeuw in de rubberrijke gebieden van Zuid-Amerika woont. Hij is bezeten van opera, en vooral van de wereldberoemde tenor Enrico Caruso. Zijn streven is om midden in de Peruaanse jungle een operahuis te bouwen, dat dan geopend zal worden door z'n grote idool. Om aan geld te komen verzint hij een gewaagd plan. Hij kan een rubberplantage kopen, omdat deze slecht bereikbaar is. Om de handelsroute te ontsluiten wil hij een grote stoomboot over een heuvel tussen twee rivierarmen slepen. De enige hulp die daarvoor beschikbaar is, zijn de vijandige indianen die in het gebied leven. Het is maar de vraag of hij op deze manier Caruso ooit zal kunnen laten schitteren…

Wo die grünen Ameisen träumen (1984) met Bruce Spence, Wandjuk Marika en Roy Marika
Aboriginals, in het hart van Australië, verzetten zich tegen het oprukken van een Amerikaanse mijnbouwfirma, omdat het gewroet in de aarde de slaap van de groene mieren verstoord. Lance Hackett (Bruce Spence) is mijnbouwingenieur wordt als bemiddelaar in het conflict aangewezen, en wordt door het contact met de oorspronkelijke bewoners meer en meer aan het twijfelen gebracht over de zegeningen van de westerse technologie

Cobra Verde (1987)
De hoofdpersoon in Werner Herzogs film 'Cobra Verde' is de gekwelde bandiet Francisco Manoel, die het arme, dorre deel van Brazilië doorkruist. Een rijke suikerrietplanter ziet in hem iemand die z'n slaven goed in het gareel zou kunnen houden, maar wanneer de bandiet z'n drie dochters zwanger maakt, wordt er besloten om deze Cobra Verde op een zelfmoordmissie naar Afrika te sturen. Francisco moet vertrekken naar het koninkrijk Dahomey om meer negerslaven te kopen van de sinistere, krankzinnige koning Ahadee. Hij kwijt zich van deze taak, maar stuit op een muur van geweld, waanzin, bedrog en ellende. Meer dan ooit distantieert hij zich van zijn medemensen, terwijl hij doorgaat met zijn verdorven werk als slavenhandelaar.

Cerro Torre: Schrei aus Stein (1991)
Lektionen in Finsternis (1992)
Little Dieter Needs to Fly (1997)

Mein liebster Fiend - Klaus Kinski (1999), documentaire
Documentaire van Werner Herzog over de vijf films waarin hij acteur Klaus Kinski (1926-1991) regisseerde: Aguirre, der Zorn Gottes (1972), Nosferatu: Phantom der Nacht (1978), Woyzeck (1978), Fitzcarraldo (1981) en Cobra Verde (1987). Vijf films die de wereld maar een heel klein beetje hebben veranderd. Maar wel vijf films van een filmmaker die van mening is dat documentaires best mogen liegen als speelfilms maar de waarheid vertellen. (natuur, vooral in extreme vormen. Grizzly Man is het even verbijsterende als aangrijpende verhaal van Timothy Treadwell, die jarenlang tussen beren vertoefde en uiteindelijk door één van hen werd gedood.

Wild Blue Yonder, The (2005)
Rescue Dawn (2006)

Websites: GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Werner_Herzog

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 46.