kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Woody Allen

Annie Hall Opening

Woody Allen 2002 OscarsWoody Allen (Brooklyn, New York, 1 december 1935), pseudoniem van Allen Stewart Konigsberg, is een Amerikaans filmmaker van over het algemeen humoristische films.

Vaak voorkomende thema's in zijn films zijn: zijn joodse achtergrond, filosofie, (zijn) relatieproblemen, seks en New York. Zijn films zijn sterk doordrenkt van neurotische zelfreflectie.

Hij is begonnen als schrijver van absurde one-liners in opdracht van stand-upcomedians en columnisten, en hij evolueerde snel naar schrijven voor zichzelf. Zijn absurdistische humor vereist echter vaak een gelaagdheid die filmisch misschien gemakkelijker te begrijpen valt. Hij heeft met succes van zijn grootste zwakte zijn sterkte gemaakt: het stereotype van de schriele, joodse neurotische intellectueel. Vaak vertolkt hij in zijn films zelf die rol, omringd door een schare van wereldsterren die graag tegen vakbondstarieven een rolletje meespelen. Naarmate hij ouder werd, laat hij die neurotische hoofdrol spelen door jongere acteurs zoals Kenneth Brannagh, John Cusack of Jason Biggs.

Door de bevreemdende mix van slapstick, seks, George Gershwin, Freudiaanse psychoanalyse, jazz en New York dragen zijn films vaak de stempel "intellectualistisch" en hoewel ze doorheen de decennia een trouw publiek hebben gehandhaafd, zijn het nooit monstersuccessen gebleken. Het door Dreamworks geproduceerde Small Time Crooks bracht een bescheiden tien miljoen dollar op.

Door critici - zijn films zijn altijd meer geliefd gebleken in Europa (vooral Frankrijk) dan in zijn thuisland - wordt de tien jaar vanaf 'Manhattan' (1977) als zijn creatieve piekperiode gezien. Het decennium erna gaat hij meer de bittere Igmar Bergmann-toer op, met het draaien van relatiedrama's waardoor zijn op comedy en slapstick beluste publiek afhaakt. De laatste tien jaar worden zijn films weer wat lichter en meer verteerbaar.

De laatste films die Allen opnam, raakten zelfs niet gefinancieerd in de US, waardoor hij zich genoodzaakt voelde zich halftijds in Londen te vestigen met zijn 35 jaar jongere vrouw Soon Yi Previn, zijn adoptiedochter met zijn tweede echtgenote Mia Farrow. Met deze laatste woedde een jarenlange bittere gerechtelijke veldslag na hun tumultueuze echtscheiding.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Woody_Allen

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 679.