kunstbus
Dit artikel is 27-10-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Albert Renger-Patzsch

Duits fotograaf, geboren Würzburg 22 juni 1897, gestorven Wamel 27 september 1966.

Renger-Patzsch was een van de voornaamste vertegenwoordigers van de Neue Photographie of de Neue Sachlichkeit, een stroming waarin men de foto voor zichzelf wilde laten spreken.Snake Head, 1928

Renger-Patzsch begint op zijn twaalfde met fotograferen.

Van 1916-18 zit hij in militaire dienst tijdens de WO I. Hierna studeert hij scheikunde aan de Technische Hogeschool van Dresden.

In 1922 heeft hij de leiding over de beeldarchieven van de Folkwang-Auriga uitgeverij in Hagen, waar hij veel beeldmateriaal levert voor de boeken over planten van de eigenaar van de drukpers Ernst Fuhrmann (19-11-1886, Hamburg, 18-11-1956 New York) met wie hij samenwerkt aan de boekenreeks The World of Plants. In 1924/25 plantenstudies en essays voor de Deutscher Kamera Almanach.
In 1923 gaat hij op een foto agentschap naar Berlijn.

Vanaf 1925 werkt Renger-Patzsch als zelfstandig fotograaf in Bad Harzburg. Hij publiceert zijn eerste boek Das Chorgestühl von Cappenberg (The choir stalls of Cappenberg). Ook heeft hij zijn eerste tentoonstellingen. Hij wordt lid van de Deutsche Werkbund.

Zijn fotoboek Die Welt ist schön verschijnt in 1928 en wordt uitgegeven door Kurt Wolff. Zijn beroemde boek bestaat uit een collectie van 100 van zijn foto's, waarin duidelijke, nauwkeurige foto's van planten en dierlijke vormen, landschap, architectuur, industriële onderwerpen en massa-produktie objecten, vaak in extreme close-ups, worden gepresenteerd als wetenschappelijke illustraties.
Een voorbeeld van de esthetiek van de Neue Sachlichkeit (Nieuwe Zakelijkheid) die in de kunsten in Duitsland in de tijd van de Weimar Republiek floreerde.Porzellan, 1928

In 1929 gaat Renger-Patzsch naar Essen waar hem atelierruimte beschikbaar gesteld wordt in het Museum Folkwang. In deze tijd ligt zijn zwaartepunt in de industriefotografie.

In de late twintiger en de vroege dertiger jaren blijft hij geïllustreerde boeken produceren, waarbij hij monografieën publiceert over Lubeck, Dresden, Hamburg en de Kathedraal van Essen.

In de jaren dertig werkt Renger-Patzsch als fotograaf voor bedrijven en in de reclame.

In 1933-34 geeft Renger-Patzsch twee semesters les aan de Folkwangschule in Essen.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog in 1944 worden duizenden van zijn negatieven vernietigd door een luchtaanval. In diezelfde tijd verhuist hij naar Wamel, waar hij zich wijdt aan de natuurfotografie. Hij blijft hier de rest van zijn leven.

Tijdens zijn leven neemt Renger-Patzsch deel aan verscheidene tentoonstellingen, waaronder in 1929 de Film en Foto tentoonstelling van avantgarde fotografie en film in Stuttgart.
In 1957 wordt hem de David Octavius Hill Medaille toegekend door de Vereniging van Duitse Fotografen voor zijn bijdragen aan de fotografie.
In 1960 krijgt Renger-Patzsch de Kulturpreis der Deutschen Gesellschaft für Photographie.

Naar hem werd ook de Albert Renger-Patzsch-Preis vernoemd, een Europese fotoboekprijs waaraan 25.00 euro verbonden is. Deze prijs wordt sinds 1991 door de Stichting Dietrich Oppenberg, samen met de Fotografischen Sammlung im Museum Folkwang (Essen) toegekend.

websites met beeldmateriaal: buergerforum-hsh.de, www.jmcfaber.at


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.