kunstbus
Dit artikel is 31-12-2015 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

André Kertész

Hongaars-Amerikaanse fotograaf, Geboren in 1894 te Budapest,

Van 1910 tot 1912 bezoekt Kertesz de Economische school van Budapest.

In 1915 maakt hij een eerste fotoreportage van de oorlog.

In 1922 ontvangt hij een erediploma van het Hongaarse Fotografische genootschap.

Tijdens zijn periode in Budapest ontdekte Kertész de schoonheid van het lichaam in combinatie met de beweging en gevoeligheid van spiegelend licht.

Van 1925 tot 1935 werkt Andre Kertesz in Parijs als fotograaf voor de 'Berliner Illustrierte' en de 'London Times'. Kertesz maakt kennis met Mondriaan, Prampolini en Brancusi en heeft contacten met Outerbridge, Man Ray en het surrealisme rond Breton.

1927 het jaar van zijn eerste solotentoonstelling in Parijs.

Kertész ontdekt de lachspiegel in het amusementspark 'Luna Parc'. Met medewerking van twee Russische modellen maakt hij zijn eerste Distortions. Gefascineerd door de eerste resultaten maakt Kertész nog negen series van in totaal tweehonderd afbeeldingen op negatiefformaat 4 x 5 inch.

Kertész maakte Distortions in 1933. Het is een bijzondere serie foto's van vrouwelijke naakten gedeformeerd door lachspiegels, die onder invloed van de vernieuwingen van het surrealisme tot stand kwam. Distortions zijn een briljant onderzoek naar stijlmiddelen met een originaliteit die schuilt in de interpretatie van een klassiek onderwerp: het vrouwelijk naakt in combinatie met de moderne fotografie.

Distortions vormen een uitzondering op het oeuvre van Kertész. In tegenstelling tot Man Ray en Raoul Ubac onderzoekt hij het surrealisme niet verder, maar ontwikkelt Kertész zijn eigen stijl die op internationale waardering kan rekenen.

De 'anamorphoses' laten vrouwenlichamen zien die vervormd zijn door lachspiegels en die een dialoog aangaan met de weelderige vrouwenbeelden van Picasso, Arp en Moore. Vanaf deze tijd wordt zijn werk in verschillende boeken opgenomen. Franse en Duitse tijdschriften publiceren reportages en ook illustraties van zijn hand, evenals soortgelijk werk van andere, succesvolle fotografen als Germaine Krull, Man Ray en Brassaï.


In 1936, op het hoogtepunt van zijn succes, verhuist Kertész samen met zijn vrouw naar New York. Bij het verschepen van zijn negatieven ging de helft van zijn werk verloren.

Het eerste jaar in de Verenigde Staten werkt hij voor Keystone Studios, de jaren erna als freelancer voor verschillende tijdschriften, waaronder 'Harpers Bazaar', 'Vogue' en 'Look'.

Uit de exposities in PM Gallery en The Art Institute of Chicago komt de publicatie 'Day of Paris' (1945) voort.

Van 1949 tot 1962 werkt Kertész exclusief bij Condé Nast Publications, hierna richt hij zich op de artistieke fotografie.

Kertész groeit uit tot een van de belangrijkste fotografen en exposeert zijn werk over de hele wereld.

In 1963 ontvangt Kertesz een gouden medaille op de Biënnale van Venetie.

In 1974 ontvangt Kertesz een beurs van het Guggenheim museum.

In 1977 Deelname van Kertesz aan de Documenta 6, Kassel.

1982 Ontvangt een eredoctoraat van de Royal Photographic Society in Londen.

In 1983 wordt Andre Kertesz opgenomen in het Légion d'Honneur in Frankrijk.

Op 28 december 1985 overlijdt André Kertész in New York.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 186.