kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Andrea Stultiens

interieur, houdingen en gebaren, de lichaamstaal en de blik van mensen legt zijn in haar foto's vast. Zo geeft ze op een genuanceerde manier een treffend beeld van mensen en situaties, die op het eerste gezicht gewoon en nietszeggend zijn, maar wel degelijk wat te vertellen hebben !

Andrea Stultiens volgde aanvankelijk een opleiding voor muziektherapie. Na de lerarenopleiding tekenen in Nijmegen is zij in 1998 afgestudeerd aan de Hogeschool van de Kunsten Utrecht in de richting fotografische vormgeving. Vervolgens volgde ze een workshop bij Nick Waplington in Engeland en voltooide ze in 2001 de tweede-fase opleiding fotografie aan Academie St. Joost in Breda.

In korte tijd heeft zij al verschillende projecten, opdrachten en exposities gerealiseerd. Bekend zijn haar serie's 'Andere Uitzichten' en in 2000 kreeg zij van de gemeente Rotterdam de opdracht om een fotoportret te maken van de binnenvaart in Rotterdam.

2002 publicatie "Kerkdorp - Polderdorp". In twee bundels karakteriseert zij hierin het leven in het kerkdorp Sint Odiliënberg en in het polderdorp Kreileroord. Dan blijken de verschillen veel kleiner dan men zou verwachten, en veranderen alleen de rituelen van kerk, processie en carnaval in kermis, zeskamp en klaverjassen.

Andrea Stultiens werkte al tijdens haar studie aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht aan het autobiografische fotoproject over haar geboortedorp St. Odiliënberg. In haar werk over de mens en zijn directe omgeving is oude Nederlandse genreschilderkunst een belangrijke inspiratiebron. Voor dit werk ontving zij in 1998 het Steenbergen Stipendium, een nationale aanmoedigingsprijs voor jonge fotografen. Onlangs verwerkte zij deze fotografie samen met werk over het Noord-Hollandse dorp Kreileroord tot het tweeluik aan boeken Kerkdorp - Polderdorp. In dit boek verweeft Stultiens haar eigen fotografie met historische fotografie afkomstig uit archieven en foto-albums uit de dorpen. Een werkwijze die ze in haar nieuwste projecten voortzet.

2002 Universiteitsmuseum Utrecht - 'Nooit meer denken'
De Stichting Stedelijke Fotografie Utrecht (SFU) gaf ter gelegenheid van het 365-jarig bestaan van de Universiteit Utrecht, in 2001 de opdracht om op eigen wijze het thema Universiteit uit te werken. Andrea Stultiens maakte de fotoserie 'Nooit meer denken'
Zij verdiepte zich voor deze fotoserie in de universitaire wereld met haar eigen regels en gewoonten. Net als in haar andere fotoseries is de relatie tussen de mens en zijn plaats in de gemeenschap waarvan hij deel uitmaakt een belangrijk thema. Aanvankelijk maakte de Universiteit Utrecht op Andrea de indruk van een grootschalig en onpersoonlijk instituut, waar iedereen druk is met eigen onderzoek, maar tegelijkertijd ook deel uitmaakt van een groter bureaucratisch en moeilijk toegankelijk geheel. Ze wist contact te leggen met individuele studenten, docenten en onderzoekers en ontdekte met hoeveel passie zij kennis opdoen en overdragen. Door dit persoonlijk contact kwam de universitaire wereld tot leven. De serie 'Nooit meer denken' heeft het verwerven van kennis door studie en onderzoek als thema en toont portretten van studenten en onderzoekers die werken aan zaken die voor een buitenstaander onbegrijpelijk en irrelevant kunnen overkomen.

2003 - Voor de opdracht in het kader van het Jaar van de Boerderij fotografeert Stultiens boerderijen die de laatste jaren van functie zijn veranderd. Geheel illustratief voor de ontwikkelingen waarvoor het Jaar van de Boerderij aandacht vraagt, zien we in haar foto's boerderijen die zijn omgebouwd tot onder andere manege, forelkwekerij, folkloristisch museum, zorgboerderij voor geestelijk gehandicapten en een kunstskibaan. Tegelijkertijd verzamelt Stultiens in diverse archieven en uit foto-albums van Limburgers historische foto's van het boerenleven van weleer. Verweven tussen haar eigen foto's voegt zij deze aan haar project toe.

2003 De Maas volgens Andrea Stultiens
Andrea Stultiens mengt in haar tentoonstelling MAAS haar eigen recente foto's met bestaande foto's van de Maas. Háár impressies van het leven op én aan de Maas spiegelt ze aan opnames, die al eerder zijn gemaakt van hetzelfde onderwerp. Bedrijfsopnames maar ook familiekiekjes en andere amateuropnames zet ze naast haar foto's of ze laat zich erdoor inspireren. Zo ontstaat er een samenspraak tussen de bestaande, historische benadering en haar kunstzinnige kijk op de Maas. In grote en kleine foto's laat Andrea Stultiens ons haar kijk op de Maas en op andermans foto's ervan zien. Zeer herkenbare en zeer veelzeggende beelden leveren een typerend overzicht op van allerlei facetten, die een rol spelen bij het leven op én aan de Maas.

'Thuis', 20 foto's van 30x35 cm.
Van 2000 tot 2002 kregen 11 eigentijdse fotografen van de Federatie Kunstuitleen de opdracht om een fotoserie te maken rond het thema 'smaak en leefstijl'. Stultiëns maakte een serie getiteld 'Thuis' van verschillende generaties in Zuid-Oost Nederland. Zij worden geportretteerd in elkaars interieur, waardoor een beeld wordt gegeven van hoe zij op elkaars woonomgeving reageren. Het intieme karakter van haar foto's spreekt niet alleen uit de inhoud van de foto's, maar evenzeer uit de kleine formaten waarop ze haar beelden presenteert.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.