kunstbus
Dit artikel is 02-03-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Annie Leibovitz1983, 'Annie Leibovitz; Photographs'

Amerikaanse fotografe (1947, Westport, Connecticut).

In haar studiejaren aan het 'San Francisco Art Institute' waar zij oa met Ralph Gibson studeerde is zij vooral beinvloed door fotografen als Henri Cartier-Bresson en Robert Frank. ( Kibboets in Israël, waar ze meewerkte aan de opgraving van de Tempel van Solomon.

Nadat ze haar diploma had gehaald publiceerde zij in 1970 haar eerste foto's in het tijdschrift 'Rolling Stone' en zou dat nog 10 jaar lang doen als eerste fotograaf voor het blad.

In 1975 fotografeerde ze de Rolling Stones op reis en werd hun officiele fotograaf, en meer, tijdens hun wereldtour. De klassieker 'The memory motel' van de Stones memoreert over een bar in Montauk, en de 'Hannah honey' waar Mick Jagger het over heeft, is fotografe Leibovitz.

Leibovitz werkte ook voor het tijdschrift 'Interview' van Andy Warhol.

Bekend werd ze bij een breder publiek door haar legendarisch portret (8 december 1980) van een naakte John Lennon die, terwijl hij zich vastklemt aan vrouwlief Yoko, haar wang kust. Een paar uur later zou Lennon in de buurt van zijn appartement in New York City worden vermoord, waarmee de kus achteraf gezien zijn afscheid zou markeren. Onlangs is deze foto door Rolling Stone verkozen tot beste cover van de afgelopen veertig jaar.

In 1983 werd Leibovitz fotograaf voor het tijdschrift 'Vanity Fair'. VIP's staan te springen om zich door Leibovitz op de gevoelige plaat vast te laten leggen. De nauwkeurig uitgelichte foto's van Annie Leibovitz zijn zorgvuldig opgebouwd rond ideeën die volgens haar overeenstemmen met het imago van de geportretteerde.

In 1983 verscheen ook Annie's eerste boek 'Annie Leibovitz; Photographs'.

In 1984 werd Leibovitz verkozen tot 'Photographer of the Year' door 'the American Society of Magazine Photographers'.

In 1985 fotografeerde ze tijdens de World Cup Games In Mexico.

In 1987 produceerde ze de 'Portraits' campagne voor American Express, waarvoor ze in 1987 werd onderscheiden met 'the Campaign of the Decade Award' van 'Advertising Age' en in 1988 met de 'Clio Award for a US National print campaign'.

In 1990 opende ze de Annie Leibovitz Studio in New York City en ontving ze ook de 'Infintiy Award for applied photography' van het 'International Center for Photography'. Jennifer Loomis was de gelukkige assistente die werd aanbevolen toen de studio werd overspoeld met aanvragen van zwangere vrouwen, na Leibovitz succes met het portret van een zwangere Demi Moore.

In 1991 had ze een expositie van haar werk 'Annie Leibovitz, Photographs 1970-1990' in 'the Semthasonian National Portrait Gallery' in Washington.

In 1995 was ze de officiele fotograaf van de Atlanta Olympics.

In 1999 werd ze lid van de 'Art Directors Club Hall of Fame'.

2002 - De jury van de KLM Paul Huf Award heeft besloten de KLM Paul Huf Award 2002 toe te kennen aan de Amerikaanse fotografe Annie Leibovitz.

2007 Annie Leibovitz werkt mee aan de nieuwe reclamecampagne voor Disneyland. Ze verkleedt bekende mensen als Disneyfiguren en maakt er sprookjesachtige foto's van. We zien Scarlett Johansson als Assepoester (met een diadeem van 325.000 dollar), Beyoncé Knowles als Alice in Wonderland en David Beckham als de prins uit Doornroosje. In de loop van dit jaar volgen nog foto's van onder meer Peter Pan en Ariël uit De Kleine Zeemeermin.

Geruchten gaan de ronde dat Leibovitz een lesbische relatie had met de Amerikaanse schrijfster Susan Sontag, overleden in 2004 aan kanker, over wie Leibovitz altijd sprak als 'mijn goede vriendin'. Op 52-jarige leeftijd beviel Leibovitz van een dochtertje. Velen meenden te weten dat David Rieff, zoon van Sontag, spermadonor was geweest. Later verklaarde moeder Leibovitz echter dat het een anonieme spermadonor betrof.

Leibovitz leent geld met haar werk als onderpand
Annie Leibovitz heeft het copyright, de negatieven en de rechten van al haar foto's beleend omdat ze in geldnood zit. Samen met enkele huizen als onderpand kreeg Leibovitz er een bedrag van 15 miljoen dollar voor van het bedrijf Art Capital. Leibovitz zou het geld nodig hebben om hypotheken af te betalen en andere financiële problemen op te lossen. Ook de rechten van het toekomstige werk, zijn nu onderpand bij Art Capital. De opmerkelijke stap van Leibovitz kan volgens The New York Times niet direct aan de gevolgen van de kredietcrisis worden toegeschreven. De fotografe heeft in financieel opzicht een aantal tumultueuze jaren achter de rug, sinds haar vriendin Susan Sontag stierf in 2004.

Bedrijven als Art Capital in New York die geld lenen in ruil voor kunst als onderpand zijn sinds het begin van de crisis aan een opmerkelijke opmars bezig. Kunstwerken zouden steeds vaker worden gebruikt als belening. Volgens een woordvoerder van Christie's New York zoeken mensen nu bij al hun bezittingen of er geld kan worden vrijgemaakt. Enkele jaren geleden kon makkelijker geld worden geleend. Art Capital omschrijft zichzelf als private banker for the art world. Het bedrijf zou rijke verzamelaars als Veronica Hearst en kunstgalerieën onder zijn leners rekenen, maar ook kunstenaars als Leibovitz en Julian Schnabel. Het biedt leningen van een half miljoen dollar of meer, tegen een rente van 6 tot 16 procent, en verwacht ongeveer 120 miljoen dollar in leningen voor kunst uit te keren, tegenover 80 miljoen in 2008.


Websites:
. www.8weekly.nl
. www.nieuwsblad.be


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.