kunstbus
Dit artikel is 04-01-2010 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Arkadi Shaikhet

Russisch fotograaf, geboren Nikolajev 1898, gestorven Moskou 1959.

Arkadi Shaikhet was een van de grondleggers van de fotojournalistiek in de Sovjet-Unie.

biografie
In 1918 verhuist Shaikhet naar Moskou. Na in het Rode Leger gediend te hebben werkt hij als retoucheerder bij een portretfotograaf.

Vanaf 1924 werkt Arkadi Shaikhet als fotojournalist voor onder meer de Rabochaya Gazeta en het tijdschrift Ogonyok. Hij is lid van Unie van Russische Proletarische Fotografen (ROPF) en verheerlijkt de onbezonnen modernisering die plaatsvindt onder de vlag van 'Socialism in One Country' (socialisme in het vaderland).

In 1928 ontvangt hij een eerste prijs voor zijn werk op de tentoonstelling "10 jaar Sovjet-fotografie".

In 1930 neemt Shakhet deel aan een tentoonstelling in Sovjet-fotografie in de Londen Camera Club.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog fotografeert Shakhet aan het front en wordt hij onderscheiden voor zijn indrukwekkende foto's van de strijd gepubliceerd in Frontovaya Illustratsiya.

In 1931 produceert Shakhet samen met Max Alpert en Sergei Tules de fotodocumentaire 24 uur uit het leven van de familie Filippov, een portret van een dag uit het leven van een metaalarbeider uit Moskou. In meer dan 40 foto's, genomen in vijf dagen, laat het zien hoe de metaalbewerker Filippov en zijn familie leeft, werkt, studeert en rust.
Het was een belangrijk project vanwege zijn door Stalin's regering toegeschreven propaganda waarde en omdat het als eerst in de Duitse communistische krant de 'Arbeiter illustrierte Zeitung' verscheen. Een expositie van ca. 80 foto's toert naar Berlijn, Wenen en Praag en trekt veel aandacht.

Ondanks dat het sociaal realisme vast in het zadel zat, hebben sommige van Shaikhet's foto's, zoals van het Kiev Station in Moskou (1936), een opmerkelijke avant-gardistische uitstraling. Hij was echter een van de leden van de ROPF die eerder het formalisme en de Westerse decadentie van Rodchenko, Boris Ignatovich (1899-1976), en hun buitenlandse mentoren aangevallen had, en gaf de voorkeur aan een in essentie naturalistische rondom de persoon gerichte documentaire benadering.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.