kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Arnold NewmanArnold NewmanPablo Picasso, 1954Igor Stravinsky, 1946

Amerikaanse (portret)fotograaf, geboren 3 maart 1918 New York City - overleden 6 juni 2006 New York.

Opleiding: University of Miami, 1936-1938

"We do not take pictures with our cameras, but with our hearts and minds." - Arnold Newman

Newman begon als ambachtelijk portretfotograaf in een studio in Philadelphia.
Hij ontwikkelde een stijl waarin hij zijn onderwerpen fotografeert in een omgeving gerelateerd aan hun werk.
Vanuit zijn standplaats New York reisde Newman de wereld rond om als freelancer voor onder meer voor het tijdschrift Life, Fortune, en Harper's Bazaar kunstenaars, wetenschappers, politici en collega-fotografen te portretteren. Newman vereeuwigde grootheden der aarde zoals Max Ernst, Dwight D. Eisenhower, Pablo Picasso, Ronald Reagan, Mondriaan en Marilyn Monroe. Film- en rocksterren komen in zijn archief vrijwel niet voor. Newman: 'Ik houd helemaal niet van het idee van roem.'

Onder zijn beste werken zijn Igor Stravinsky aan de piano en de Duitse industrieel Alfred Krupp in zijn fabriek. De duivelse afbeelding van Alfred Krupp was een verwijzing naar de steun van Krupps metaalindustrie aan Hitler en het gebruik van slavenarbeid in de Tweede Wereldoorlog.

In 1999 werd Newman door het International Center of Photography onderscheiden met de Infinity Award.

In 2000 kwam zijn dertiende boek uit, met daarin 240 foto's. Rond hetzelfde moment werden twee tentoonstellingen van zijn werk georganiseerd.

De Newyorkse fotograaf Arnold Newman is dinsdag 6 juni 2006 op 88-jarige leeftijd in een ziekenhuis in zijn woonplaats, waar hij was opgenomen na een beroerte, overleden aan een hartaanval. Hij kampte al enige tijd met gezondheidsproblemen maar was volgens Commerce Graphics, de galerie die Newmans werk verhandelt, tot voor kort nog druk aan het werk.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 33.