kunstbus
Dit artikel is 02-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Berenice Abbott

Amerikaans Fotografe, geboren 1898 Springfield Ohio, gestorven 1991 Monson Mane.

Na experimenten in de sculptuur in het begin van haar twintiger jaren, verliet Berenice Abbott Amerika voor Parijs, waar ze haar fotografische carriere begon in 1923 als assistent en leerling van Man Ray. Later vestigde ze haar eigen studio, waar ze vele gevierde schrijvers en artiesten van die tijd portretteerde.

Berenice Abbott was een meester in fotografie zonder speciale effecten. zij was de mening toegedaan dat fotografie realistische documentatie was, en dus, haar beste expressie in heldere gedetailleerde afbeeldingen moest vinden. Zij vond dat fotografie als kunstvorm nooit erkenning zou kunnen vinden wanneer ze andere kunstvormen zou imiteren.

In Parijs was Abbott vooral geinteresseerd in het werk van Atget, een pionier in nauwkeurig fotografische historische documentatie, die een groot deel van zijn leven wijdde aan het registreren van de veranderingen in het leven en de architectuur van Parijs. Hier komt dan ook de inspiratie van haar eigen 'Changing New York' vandaan.

Op een periode van ca 10 jaar na in de jaren twintig van Parijs, waar ze beïnvloed en gevormd werd, bracht ze het grootste deel van haar produktieve leven in fotografie door in New York. Vijftig jaar fotografisch werk van portretten tot moderne experimenten, documentatie en wetenschappelijke interpretaties. Haar contributies aan de fotografie als lerares, uitvindster, auteur, historicus en redster van het werk van Eugene Atget zijn even divers geweest.

Berenice Abbott's fotografie reflecteert consequent haar aangeboren appreciatie van het objectief documenteren op een esthetisch geëngageerde wijze.

Binnen de vier belangrijke thematische categorieen:
Portretten (1920's - 1930's)
New York City (1930's - 1940's)
Wetenschap (1940's - 1950's)
Amerikaanse taferelen (1930's - 1960's)
verenigt Abbott het persoonlijke en onpersoonlijke op een indringende wijze.

Haar systhematisch fotografisch gedocumenteerde New York City voor 'The Federal of Arts Project' tussen 1935 en 1939 'Changing New York' is een van haar bekende werken.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 770.