kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Bert Teunissen

Bert Teunissen leerde in het midden van de jaren tachtig het vak in de studio's van Brian Morris en Aernout Overbeeke. Hij maakte in deze periode zijn eerste autonome serie Ruurlo. Nadat hij een periode voornamelijk voor tijdschriften had gefotografeerd, maakte hij vanaf 1996 weer autonome series, zoals een serie over de Josti Band en over de sfeer uit zijn jeugd (Domestic Landscapes).

Bert Teunissen exposeerde zijn werk o.a. in Nederland, Denemarken, Zweden en de Verenigde Staten (o.a. in New York). Zijn series werden ook gepubliceerd in o.a. Volkskrant Magazine, NRC M en verschillende buitenlandse tijdschriften zoals Graphis en Art on Paper (USA), Paula (Chili), Zoo en Graphics International (UK), Subastas (Spanje), Photo (Italië), Katalog (Denemarken).

Domestic Landscapes (1995-2005)
In verschillende Europese landen zocht Bert Teunissen naar interieurs van huizen waar het daglicht nog de inrichting, de sfeer en het dagelijks leven van de bewoners bepaalt. Huizen die ver voor de tweede wereldoorlog werden gebouwd, voordat elektriciteit het levensritme ging beïnvloeden. In Nederland, Frankrijk, België, Duitsland, Groot-Brittannië, Spanje, Portugal en Italië heeft hij mensen geportretteerd die nog op deze authentieke manier wonen. Hij documenteert ook een levenswijze die onder druk van voortschrijdende modernisering en stringente EU-regulering steeds sneller verdwijnt.

2002 - Tien jaar gemeentelijke fotografieopdracht in de Der Aa-kerk
Vanaf 2 maart tot en met 1 april is in de Der Aa-kerk de fotoserie Hele ideeën te zien. Hele ideeën is het resultaat van de tiende fotografieopdracht die de gemeente Groningen vorig jaar aan Bert Teunissen gaf. De serie maakt deel uit van de expositie Fotografie in opdracht, 10 jaar Groningen in beeld.
In het koor van de kerk wordt het resultaat van de tiende opdracht aan Bert Teunissen gepresenteerd. Bert Teunissen ging in de stad op zoek naar sporen en kenmerken van ideologieën. Hij maakte een serie van 36 foto's van Groningers. Hij nam als insteek de relatie tussen de oudere en de jongere generatie, waarbij hij steeds zocht naar overeenkomsten en verschillen in het bestaan van deze twee groepen. Daarbij legde hij de nadruk op de verschillende levensopvattingen.
Overzicht fotografieopdrachten
Ter ere van het tweede lustrum is ook een overzicht gemaakt van tien jaar fotografieopdracht. Van de negen eerste series is een selectie te zien in de kooromgang. Samen met de tiende opdracht vormt deze selectie een beeld van de verschillende stromingen in de fotografie van het afgelopen decennium en tien verschillende visies op de stad Groningen. De negen eerste opdrachten zijn verstrekt aan Inez van Lamsweerde (1991), Erwin Olaf (1992), Siebe Swart (1993), Rommert Boonstra (1994), Wim te Brake (1995), Ellen Kooi (1996), Lewis Baltz (1997), Loodwicks Press Images (1998), Edland Man en Andrea Stultiëns (2000).

websites: www.pan-amsterdam.nl www.photoq.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.