kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Bertien van Manen

Nederlandse fotograaf (Den Haag, 1942), woont in Amsterdam.

Bertien van Manen verwierf internationale bekendheid met indringende fotoreportages over 'gewone' mensen in diverse delen van de wereld.

Zij begon haar carrière als modefotograaf in 1977, maar al snel stapt ze over op de maatschappelijk en politiek geëngageerde fotografie zoals die werd gebezigd in de jaren '70. Ze voelt zich betrokken bij de vrouwenbeweging.

Van Manen legt haar persoonlijke ontmoetingen met mensen vast met een eenvoudige automatische camera en maakt daarmee opnames die nauwelijks bestudeerd overkomen. 'Ik hoef niet van dat esthetische en verantwoorde, ik hou van spontaan en achteloos. Dat geeft dynamiek en dat krijg je met zo'n cameraatje. Ik hoef niet uren te pielen met een statief. Ook omdat ik de mensen bij wie ik op bezoek ben niet lastig wil vallen.'

1985 publicatie Dienstmaagd des Heren, over vrouwen in de katholieke kerk in Nederland en 'A Hundred Summers

1994 publicatie A Hundred Summers, A Hundred Winters, pictures of people from Russia, over het dagelijkse leven van Russen in de voormalige Sovjet-Unie.

Werk op Biënnale: Retrospectief 1977-1997
Locatie expo: Las Palmas
China, waar zij het Chinese leven van alledag en de toenemende westerse invloed vastlegde; een boek en de tentoonstelling 'East Wind West Wind, pictures people from China' (2001) vormden het resultaat.

De fotografen Bertien van Manen, Jannes Linders en Bas Princen kregen in 2001 een fotografieopdracht van Atelier HSL. Bertien van Manen fotografeerde de confrontatie tussen menselijke omgeving en de aanleg van de HSL-Zuid.
Bertien van Manen ging op zoek naar mensen die dicht op het trace van de HSL-Zuid wonen en mensen die op de plaats van de spoorlijn zelf woonden en hun huis moesten verlaten. Vanuit hun interieurs fotografeerde zij het uitzicht op de bouwwerkzaamheden.

Bertien van Manen kreeg voor haar werk reeds diverse prijzen, waaronder de David Roëll Prijs, de Maria Austria Prijs, Kees Scherer prijs ze stond op de nominatie voor the Citibank Photography Prize 2003.

Bertien van Manen (1942) door vele Europese landen. Ze bezocht tal van mensen thuis, en vroeg hen om hun meest bijzondere foto te tonen. Elke getoonde opname werd door Van Manen gefotografeerd tegen de achtergrond van het interieur van de eigenaar.
Met het even eenvoudig als poëtische uitgangspunt weet Van Manen kleine, anonieme familiegeschiedenissen te onthullen, en brengt zij een intieme ode aan de fotografische herinnering. Veel grote thema's uit het Europa van de 20ste eeuw, zoals de Tweede Wereldoorlog en de huidige immigratie, worden in de gekozen foto's weerspiegeld.
'Give me your image' werd eerder onder meer in het Museum of Modern Art in New York getoond.

Het is diepgaande interesse in de medemens die haar drijft tot haar werk, zoals ook blijkt uit 'Give me your image': 'Het blijft ongelooflijk bijzonder dat mensen een vreemde in hun huis toelaten. Ze laten zulke intieme dingen zien. Een half uur naar familiefoto's kijken en samen een opstelling maken is een complex en persoonlijk contact.' (citaten uit een interview door Dirk Limburg in NRC-Handelsblad, 31.1.2003)

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 28.