kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

C.B. Nieuwenhuis

C.B. Nieuwenhuis was als fotograaf actief tussen 1890 en 1922; hij woonde op Sumatra en had een studio in Padang en later ook een in Medan. Zijn belangrijkste bron van inkomsten was het maken portretten in de studio. Maar hij reisde ook veel over het eiland en maakte opnames van landschappen en steden. Zijn foto's weerspiegelen het contrast tussen de koloniale invloed en het traditionele leven. Dit komt onder meer tot uiting in zijn opnames van de Minangkabau en de Batak.

Fotografen verdienden in de begintijd van de fotografie schatten geld met het in beeld brengen van vreemde volkeren en culturen. De verhalen van overzee, die tot dan toe alleen konden worden geïllustreerd met meegenomen snuisterijen, kregen opeens een omlijsting van zichtbare werkelijkheid.

Behalve enkele Japanse en Chinese fotografen waren het vooral Nederlandse fotografen die op Sumatra actief waren. Tot de belangrijksten behoorden C.J. Kleingrothe, H. Ernst en C.B. Nieuwenhuis. Gedurende dertig jaar bepaalden zij het beeld van het kolonialisme. In de jaren twintig werd hun werk grotendeels overgenomen door Japanse, Chinese en inheemse fotografen. Bovendien maakten de grote cultuurondernemingen steeds meer gebruik van de film als visueel medium.

Curt Gr├╝ndler was een Duitse architect die rond 1910 op Bali woonde. Hij werd door de resident assistent van Zuid Bali gevraagd om mee te denken over de oprichting van een museum, samen met Balinese architecten.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.