kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Carl MydansGeboren Boston 20 mei 1907, overleden 16 augustus 2004
Amerikaans fotojournalist

Carl Mydans was de zoon van een klassiek hobospeler. In 1935 werd Mydans uitgenodigd door Roy Striker om zich aan te sluiten bij de door de staat gesponsorde Farm Security Administration. Deze kleine groep fotografen, waaronder Esther Bubley, Marjory Collins, Mary Post Wolcott, Arthur Rothstein, Walker Evans, Russell Lee, Gordon Parks, Charlotte Brooks, John Vachon, Dorothea Lange en Ben Shahn, werden in dienst genomen om de omstandigheden te publiceren van de armen op het platteland van Amerika.

In 1936 verliet Mydans de Farm Security Administration voor het net opgezette Life Magazine. In 1938 trouwde hij met de journaliste Shelley Mydans en het daaropvolgende jaar werden ze samen naar Europa gestuurd om verslag te doen van de W.O. II. Eerst gingen ze naar Engeland, dan Zweden, Finland, Portugal, Italië, China en Hong Kong op zoek naar beeldverhalen.

Mydans en zijn vrouw waren in de Philippijnen toen Japan Pearl Harbor bombardeerde. Doordat ze vast zaten in Manila werden ze in 1941 gevangen genomen door het Japanse leger en werden geïnterneerd met andere Amerikanen en bleven gevangen tot december 1943.

In 1944 ging Mydans met de Geallieerden mee naar Italië, waar hij de veldtocht in Monte Cassino versloeg en D-Day in Frankrijk. Zijn vrouw en partner bleef achter in de V.S. Het jaar daarop nam Mydans de beroemde foto van generaal Douglas MacArthur, toen hij terugkeerde naar de Phillippijnen. Hij versloeg eveneens het einde van de oorlog in Oost Azië en de grote Oceaan. Hierbij fotografeerde hij onder meer Japan's ondertekening van de onvoorwaardelijke overgave aan de Geallieerden op 2 september 1945.moord op Kennedy 1963

Na de oorlog werkte Mydans voor Time Magazine in Japan en versloeg de aardbeving in 1948 in Fukui, waarbij 1600 doden vielen. Later versloeg hij de oorlog in Korea voordat hij naar Engeland verhuisde met zijn vrouw Shelley Mydans.

Carl Mydans versloeg ook de moord op John F. Kennedy. Een criticus zou later zeggen: "In 1963 was hij de laatste, die na Kennedy's moord, arriveerde bij het kantoor van Life in New York, maar zijn foto van met afschuw vervulde forensen die in de trein de koppen van de krant zaten te lezen, werd beroemd. Verder versloeg hij opdrachten voor Life die hem naar Groenland, Samoa, Joegoslavië en Vietnam brachten.

Carl Mydans stierf op 16 augustus 2004.

websites: www.spartacus.schoolnet.co.uk


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.