kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

David Bailey

Geboren: 1938 London's East End

David Bailey is een beroemde modefotograaf dankzij zijn revolutionaire modefotografie uit de jaren zestig.

Zoals Bailey zelf heeft gezegd had hij in zijn jeugd een beperkte beroepskeuze 'Je kon bokser, autodief of musicus worden'. Fotografie kwam op zijn lijst niet voor en al helemaal niet na mislukte pogingen foto's te nemen met de 'Brownie' van zijn familie. In plaats hiervan is hij o.a. schoenen- en tapijtverkoper geweest om iets bij te verdienen.

Pas na geplaatst te zijn geweest in Singapore voor de 'British Royal Air Force', begon hij meer geinteresseerd te raken in fotografie. Hij ontdekte het werk van Henri Cartier BResson, wiens werk hem zeer inspireerde, en begon gulzig de bladen LIFE en verscheidene andere Amerikaanse bladen door te spitten.

In 1957 kocht David Bailey zijn eerste fototoestel. 'Ik was gepakt, en langzaam maar zeker werd het idee fotograaf te worden minder vreemd, zelfs bereikbaar'.

Na het beeindigen van zijn dienstplicht in 1958 kreeg Bailey een baan bij David Olin, wie de belangrijkste bevoorrader van foto's van het 'Queen Magazine' was.

In 1959 werd hij de assistent van modefotograaf John French in Londen.

In 1960 op 22-jarige leeftijd was hij al Freelancer voor het vooraanstaande britse blad 'Vogue', en werd al snel bijna even beroemd als de sterren die hij fotografeerde: mode-ontwerper Mary Quant, de Beatles, de Rolling Stones, The Who, de zangers Marianne Faithfull en Sandie Shaw, actrices Mia Farrow, Catherine Deneuve en Geraldine Chaplin, acteurs Peter Sellers en Michael Caine, en de modellen Jean Shrimpton, Twiggy en Penelope Tree. Verder fotografeerde hij het modebeeld op de straten van Londen en New York voor de Amerikaanse 'Vogue' en 'Glamour'.

1965 Catherine Deneuve ontmoette de Britse fotograaf en trouwde met hem. Het huwelijk strandde in 1972, nadat ze een dochter (28 mei) kreeg van de beroemde Italiaanse acteur Marcello Mastroianni. .

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.