kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

David Douglas Duncan

Geboren: 23 januari 1916 Kansas City, Missouri

Amerikaanse fotograaf

David Douglas Duncan fotografeerde een verscheidenheid aan thema's - Caribische schildpadden, Ierse schapen, De Amerikaanse Marine in drie oorlogen, the paintings of Picasso, de schatten van het Kremlin, en landen als Egypte, Indonesie, Jordanie, Marokko, Spanje, Duitsland, Afghanistan, India, Iran, Griekenland, Turkije, Bulgarije.

Duncan studeerde archeologie aan de universiteit van Arizona, Tucson en van 1935-38 aan de universiteit van Miami. Door het diepzeeduiken raakt hij geïteresseerd in de onderwaterfotografie.

In 1938 maakt hij expedities naar Chili en Peru als fotograaf en historicus voor het American Museum of National History in New York. Voorts werkt hij korte tijd als bokser en diepzeeduiker.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog fotografeert Duncan de overgave van Japan op een slagschip in de Baai van Tokyo.

Van 1946-56 werkt Duncan in Korea, Indochina en Palestina als fotojournalist voor 'Life'.

Vanaf 1957 maakt David Douglas Duncan talloze foto's van Picasso met wie hij nauw bevriend raakt.
Picasso paints a portrait.
Unieke fotoserie, gemaakt door Duncan (huisvriend van Picasso) in de zomer van 1957 in Picasso's villa La Californie aan de Franse Riviera. Gedurende achtenveertig uur volgde Duncan de destijds de zesenzeventigjarige Picasso bij het schilderen van een portret van diens toekomstige vrouw Jacqueline, vanaf de eerste penseelstreek tot aan de voorlopige voltooiïng van het schilderij twee dagen later.

In 1966 wint hij de Gouden Medaille van U.S. Camera. In 1972 heeft Duncan een overzichtstentoonstelling in het Whitney Museum of American in New York.

In 1977 neemt Duncan deel aan Documenta 6 in Kassel en in 1981 vindt de Tentoonstelling van '250 Photographs of Picasso' plaats in de Sidney Janis Gallery, New York. . . .

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.