kunstbus
Dit artikel is 11-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Dirk Buwalda

Nederlandse fotograaf, geboren in 1947 in Jakarta, Batavia - overleden 2 februari 2009 in Edam.

Biografie
Midden jaren zestig volgde hij kunststudies aan de Glasgow School of Art en de St Martins School of Art in Londen.

Na een periode in New York als assistent van een commercieel fotograaf keerde hij in Nederland terug om als freelance fotograaf aan de slag te gaan voor tijdschriften. In 1972 treedt Buwalda in dienst bij Panorama waar hij een breed scala aan fotografische genres leert te beheersen: sport, mode, glamour, portretten, sociale reportages en reisfotografie. Vanaf 1984 werkt hij weer als freelancer.

Buwalda won veel professionele prijzen. Tussen 1982 en 1997 wint hij negen keer de Zilveren Camera en een tweede en derde prijs bij de World Press Photo, in 1979 en 1997, terwijl hij in 1995 en 1996 in de jury zit van deze competitie. In 1978 won hij de Lucas Oom Fondsprijs en in 2003 de Stichting Slachtofferhulp/Canon-prijs voor een foto van een slachtoffer van de Volendamse cafébrand.

Van Buwalda verscheen in 2006 het fotoboek Moves*, een fraai en verzorgd uitgevoerd kijkboek.
Boek met foto's over het Nederlands Dans Theater, een van de belangrijkste internationale gezelschappen voor moderne dans, gemaakt door de Nederlandse fotograaf Dirk Buwalda (1947) in de periode 1992-2003. Voorzien van een voorwoord door Jiri Kylian, belangrijk choreograaf en artistiek directeur van het in 1959 opgerichte NDT en een korte inleiding door Buwalda over het ontstaan van de foto's. Kern van het boek zijn 138 fraaie zwart-witfoto's (in verschillende formaten, doch overwegend groot) van hoge technische en artistieke kwaliteit van dansers in de voorbereiding van vele verschillende programma's. De groffe korrel leidt soms tot bijzondere, bijna abstracte beelden. Uit de foto's spreekt een fascinatie voor de grote inspanning en het kunnen van de dansers en de expressie en de schoonheid van de bewegingen. Achterin zijn alle foto's in het klein afgedrukt, genummerd en met gegevens over de betreffende programma's en namen van de dansers. Alle teksten zijn in het Engels. Een verzorgd vormgegeven uitgave, voor een breed publiek geinteresseerd in fotografie, dans en beweging. - (NBD¦Biblion recensie, Hillie Smit)

In 2007 reisden fotograaf Dirk Buwalda (Edam) en beeldend kunstenaar Herman van Hoogdalem (Groningen) naar Afghanistan op instigatie van het ministerie van Ontwikkelingssamenwerking. Samen trokken ze door het land en bezochten Kabul en Baghlan waar ze het dagelijks leven vastlegden voor 'Breekbaar Nieuws', een informatieve voorstelling voor scholieren van het voortgezet onderwijs in Nederland. De een fotografeerde landschappen, straatbeelden en mensen; de ander gebruikte een schetsboek om zijn indrukken vast te leggen. Soms keek de een even naar wat de ander deed. Dan weer ontdekten ze achteraf dat ze, ieder op hun eigen manier, elkaars werk als vanzelf hadden aangevuld. Uit beider werk stelde uitgeverij De Berk (Heemstede) in samenwerking met de kunstenaars het luxe portfolio Afghanistan samen. Het portfolio, dat verscheen in een beperkte oplage, bestaat uit foto's, steendrukken en fine art prints van aquarellen die zijn voorzien van enkele persoonlijke reisnotities.

In de loop van 2008 hoort Buwalda van de oncoloog dat hij ongeneeslijk ziek is. Hij begon hij zijn artistieke nalatenschap op te maken. Wat had hij nou eigenlijk allemaal vastgelegd tijdens de veertig jaar dat hij voor een reeks van tijdschriften door binnen- en buitenland was getrokken? Hij stort zich op zijn werk en besluit aan drie boeken te werken waarvan de laatste, Pieces & Poses - Dirk Buwalda Photographs Bruce Maclean 1965-2008, een week voor zijn overlijden is verschenen.

November 2008 'Ver weg om de hoek'
Het oeuvre-overzicht Ver weg om de hoek is een reisverslag door de wereld (en het leven) van Dirk Buwalda, waarbij hij de stelling hanteert dat het menselijk drama in al zijn facetten zich ook bij hem in de straat afspeelt, en niet alleen in Rwanda of Sri Lanka. In het boek gaan we van Purmerend naar Kazakstan, en via Mali naar Volendam. Het leven van een reportage fotograaf.
Fotoboek met een overzicht van het werk van de Nederlandse fotograaf Dirk Buwalda uit de periode 1968-2008. Voorzien van een inleiding over zijn persoon en carriere in het Engels door collega-journalist Ken Wilkie. Buwalda begon als fotojournalist bij het tijdschrift Panorama en maakte fotoreportages overal ter wereld. Kern van het boek is een rijke hoeveelheid weloverwogen gerangschikte fraaie foto's in kleur (180) en zwart-wit (81), bijna steeds met een grote foto per pagina (ook enkele dubbele pagina's en reeksen van kleinere foto's). Er is een veelheid aan onderwerpen, gefotografeerd in verre landen en in Nederland, meestal met de mens centraal, maar ook van dieren en landschappen, varierend van schokkend en tot beeldschoon, liefdevol en vertederend, doch steeds betrokken en met een fijn oog voor kleur en het juiste moment. Met aanduidingen van plaats en jaar bij de foto's en verspreid door het boek poetische, kernachtige begeleidende teksten in het Nederlands van de fotograaf zelf. - (NBD¦Biblion recensie, Hillie Smit)
. fotograaf Dirk Buwalda na een lang en moedig gedragen slopende ziekte op 61-jarige leeftijd in zijn woonplaats Edam overleden. Hij was tot vlak voor zijn dood actief met het samenstellen van enkele boeken met zijn werk.
2 februari 2009 is de veelgelauwerde fotograaf Dirk Buwalda na een lang en moedig gedragen slopende ziekte op 61-jarige leeftijd in zijn woonplaats Edam overleden. Hij was tot vlak voor zijn dood actief met het samenstellen van enkele boeken met zijn werk.

Bij PhotoQ een in memoriam.

Websites:
. www.dirkbuwalda.nl
. interview 1997 milo-overfotografie.blogspot.com

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.