kunstbus
Dit artikel is 20-04-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Dolf Kruger

Dolf Kruger - oorspronkelijk Krüger - geboren in 1923 in Ches Zwitserland is een Nederlands fotograaf. Na de HBS ging hij een opleiding aan de Zeevaartschool volgen en na de oorlogsjaren 1940-1945 studeerde hij korte tijd Indologie.

Kruger werd autodidact fotograaf en was op 23-jarige leeftijd de metgezel van fotograaf Ad Windig tijdens een reportage van de Kamerverkiezingen van 1946. In datzelfde jaar deed hij ervaring op bij Maria Austria en Aart Klein van het fotografen-collectief Particam. Nadat hij een leerperiode bij Carel Blazer in 1947 achter de rug had ging hij als zelfstandig fotojournalist werken.

Van 1948-1951 werkte hij voor dagblad De Tijd en kwam toen in dienst bij dagblad De Waarheid, waar hij tien jaar werkzaam bleef. Hij werd de opvolger van fotograaf Freek Aal en werd in 1955 op zijn beurt opgevolgd door Kors van Bennekom. In zijn archief zijn talloze reportages van manifestaties van de CPN, naast foto's van arbeiders, stakingen, huisuitzettingen en armoede, aanwezig.

Vanaf 1960 ging Dolf Kruger als zelfstandig fotograaf werken en hield zich toen bezig met voornamelijk bedrijfs- en industriële fotografie.

In 1958 won Kruger De Zilveren Camera

Samenstelling: Bram Huyser


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.