kunstbus
Dit artikel is 11-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Donald McCullin

Geboren 9 oktober 1935, London, is een Brits fotojournalist vooral bekend om zijn oorlogsfotografie en zijn foto's van stadstwisten.

Zijn fotojournalistieke carrière begon in 1959 en specialiseert zich in het onderzoek van de onderkant van de maatschappij en zijn foto's verbeelden de werkelozen, vertrapten en behoeftigen.

In 1956, toen hij bij de RAF diende, werd hij gestationeerd in het Kanaal gebied tijdens de Suez Crisis, waar hij als assistent-fotograaf werkte. Hij slaagde er niet in zijn schriftelijk theorie examen te halen dat noodzakelijk was om fotograaf te worden bij de RAF en daarom bracht hij zijn hele diensttijd in de donkere kamer door.winnaar World Press Photo Award 1964

In 1964 behaalde McCullin de World Press Photo Award voor zijn reportage van de oorlog in Cyprus. In 1977 werd hij Fellow van de Royal Photographic Society, waarbij de letters 'FRPS' achter zijn naam geplaatst worden.

Tussen 1966 en 1984 werkte McCullin als overzees correspondent voor het Sunday Times Magazine, waarbij hij ecologische en door de mens veroorzaakte rampen versloeg, zoals oorlogsgebieden en slachtoffers van de Afrikaanse AIDS epidemie. In 1968 hield zijn Nikon camera een kogel tegen die voor hem bedoeld was.
Zijn confronterende reportages over de Vietnam oorlog en het Noord-Ierland conflict staan in hoog aanzien. In 1982 weigerde de Britse regering McCullin een perskaart te geven om de Falkland oorlog te verslaan, omdat zijn werk zo krachtig en beeldend is.

Later ging McCullin stillevens, landschappen en portretten in opdracht fotograferen.

In 1993 werd hem een eredoctoraat toegekend van de universiteit van Bradford en in 1994 een ere graad van de Open Universiteit. Ook in 1993 werd hem de CBE (Commander of the British Empire) toegekend, een titel die hij achter zijn naam mag plaatsen.

Don McCullin is de auteur van verschillende boeken, waaronder The Palestinians (met Jonathan Dimbleby) (1980), Beirut: A City in Crisis (1983) en Don McCullin in Africa (2005).

In 2006 werd McCullin de Cornell Capa Award toegekend.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 564.