kunstbus
Dit artikel is 11-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Dorine van der Klei

Nederlandse zangeres en fotografe (13 september 1940).

Tot Dorine van der Klei besefte dat ze nog liever zangeres wilde worden (en daar grote (wereldwijde) successen mee behaalde, eerst met zus Gerrie als het theaterduo De Sissies, later met opmerkelijke muzikale solo's als in de musical Berlijn-Broadway, over de zangeres Lotte Lenya), werkte zij als fotojournaliste voor o.a. Vrij Nederland, Het Parool, Het Vrije Volk en het Algemeen Dagblad.

Ze studeerde samen met Koen Wessing en Paul van den Bos fotografie aan de Kunstnijverheidsschool (later Rietveldacademie).

Zij maakte reportages, in tekst en beeld, over gebeurtenissen in binnen- en buitenland, van het vastleggen van een aardbeving in Mexico tot het volgen van de kunststroming Fluxus (Zie bijv. artikel Tomas Schmit). Later fotografeerde zij ook voor de manifestatie Amsterdam-Berlijn.

Dorine van der Klei verkocht (en verkoopt nog steeds) werk aan musea wereldwijd. Een serie van honderd foto's over de Fluxus-beweging werd aangekocht door het Museum of Modern Art in New York, en daar met veel succes getoond.Helemaal in de begintijd van haar carrière als fotograaf, rond 1960, maakte zij de serie Kinderen in de Jordaan. Het is een uniek tijdsdocument over een bijzondere buurt, met ontroerende hoofdpersonen: op straat spelende kinderen, geboren in de Jaren Vijftig. Geluid ontbreekt, maar je hoort ze als het ware praten; zo trefzeker en meesterlijk zijn deze foto 's. Het was in de begintijd van haar carrière als fotograaf. Ze wilde persfotograaf worden, want het ging haar om het verhaal van de foto, niet om de Vorm.
Dorine van der Klei, een dubbeltalent, heeft nu gelukkig haar fotoarchief geopend. November 2004, meer dan veertig jaar later, verschijnen de foto's in boekvorm: Ingenaaid, 72 pagina's; Gewicht: 300 gram; Formaat: 221 x 221 x 8 mm; Uitgeverij De VerbeeldingGerrie van der Klei
Gerrie van der Klei (Nieuwer-Amstel, 22 februari 1945) is een Nederlands zangeres, actrice, muzikant (klassiek gitaar) en danseres.
In de jaren '70 vormde Gerrie van der Klei met haar zuster Dorien het duo "de Sissies". Met een repertoire en show ontleend aan de jaren '20 behaalden ze vele successen. Later zong ze bij het jazzorkest van haar levenspartner Boy Edgar.
In maart 2000 raakte Van der Klei gewond bij een verkeersongeluk, waarbij ze drie ribben brak. Haar rol in 'Python, als liefde je wurgt' moest daarom enige tijd worden waargenomen door Cox Habbema.
Theater: Later is te laat (1994/1995) (van Noël Coward); You're the Top als Linda Porter (1995/1996) (van Cole Porter); Nonsens als Moeder Overste (2002/2003); mevrouw Higgins in "My fair lady" (de musical) (2006-2007)
CD: Oh, Lady Be Good (jazz)
Film: Flodder (1986) - Buurvrouw Wijnberg; De Illusionist (1984) - Zijn assistent; 'n Akkoord (1982)

Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Gerrie_van_der_Klei

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.