kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Dorothea Lange(Dorothea Margarette Nutzhorn) geboren Hoboken, New Yersey 25-5-1895, gestorven 11-10-1965
Amerikaanse fotografe

Het portret, in de brede zin van het woord, is de rode draad in het werk van Lange. Lange begon te fotograferen in 1910 en werkte tot aan het begin van de jaren '60.

Na een opleiding bij Arnold Genthe en Clarence H. White, opende zij in 1919 in San Francisco een portretstudio. De studio, waar Lange de upper class van de stad fotografeerde, had onmiddellijk succes en bestond meer dan 10 jaar.

Een korte periode in een lange carrière vormde de basis voor haar reputatie: van 1935 tot 1939 maakte Dorothea Lange (1895-1965) deel uit van het legendarische team van fotografen dat verbonden was aan de U.S. Farm Security Administration, die de benarde situatie van de landarbeiders tijdens de Grote Depressie van de jaren '30 beschreef.Migrant Mother

Haar 'Migrant Mother' (1936) is wellicht een van de meest gereproduceerde foto's ooit. Het beeld van de starende moeder - bij het maken van deze foto was zij slechts 32 jaar oud - midden op de foto geflankeerd door twee op haar schouder leunende kinderen met de rug naar ons gekeerd, op haar arm een in doeken gewikkelde baby, geldt als een moderne Madonna. Zonder terughoudendheid wordt de hardheid van het bestaan van arme landarbeiders vastgelegd door Lange. Het is een van de hoogtepunten uit de sociaal geëngageerde fotografie.

Na haar werk voor de Farm Security Administration, stelde Dorothea Lange haar talenten steeds meer in dienst van de minderheden; Lange geloofde dat zij met haar portretten de situatie kon verbeteren van diegenen, die in de maatschappij het hardst werden getroffen. Zo fotografeerde ze in 1942 Amerikanen van Japanse origine in interneringskampen en tussen 1955 en 1957 het wel en wee van de jonge pro deo advocaat Martin Pulich, waarmee ze de verborgen kanten van het Californische rechtssysteem bloot legt.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.