kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Ergy Landau

Franse fotografe van Hongaarse afkomst, 1896 Boedapest - 1967 Parijs

Erzsi Landau's carrière begon in 1918 in Wenen (Oostenrijk), waar zij in de de studio van de fotograaf Franz Xaver Setzer assisteerde. Een jaar later werd zij assistente in het atelier van Rudolf Dührkoop in Berlijn (Duitsland), daarna keert zij terug naar Hongarije waar zij haar eigen portretstudio in Boedapest begint. Ze sloot vriendschap met de schilder Làszló Moholy-Nagy, die ze ook fotografeerde. Ook fotografeerde zij Thomas Mann.
In 1924 verliet zij Hongarije dat onder het regime van Horthy stond en vertrok zij naar Parijs waar ze Studio Landau opende en haar voornaam veranderde in Ergy.

In 1925 ontmoet zij Moholy-Nagy weer tijdens zijn verblijf in Parijs. In datzelfde jaar is zij genaturaliseerd tot Française.

Ze begon te fotograferen met een Rolleiflex camera. Haar werk was dynamisch en karakteristiek voor de fotografie van 'La Nouvelle Vision' (nieuwe fotografie). Het is echter vooral haar naaktfotografie waarin zij excelleerde.

Ze neemt deel aan de belangrijke fotografie-tentoonstellingen van de Werkbund in Stuttgart 1929 en Das Lichtbild in Munchen in 1930, waar zij haar nieuwe fotografiestijl toont.

In 1930 beginnen Nora Dumas en Ylla hun fotografie-carrière in Studio Landau.

Vanaf het begin van de jaren dertig publiceert Ergy regelmatig in Arts et Médecine, Jazz, en Paris Magazine. Zij vervaardigt in deze periode talloze naakten.

In 1936 krijgt zij van de Daily Mirror uit Londen de opdracht dagelijks een portret van de expressie van een jong meisje te maken als commentaar op de politieke gebeurtenis van de dag. Na enkele dagen ziet zij echter van deze opdracht af. Vervolgens neemt zij deel aan een internationale tentoonstelling hedendaagse fotografie.

In 1942 publiceert zij een boek waarin zij uitlegt hoe kinderen te fotograferen.
In 1954 verterkt zij naar China om daar voor reportages te fotograferen.

Zij nam sinds de jaren vijftig nog deel aan vele internationale exposities voor zij in 1967 in Parijs overleed.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.